|
Notícies :: altres temes |
Contra la tortura
|
|
per (penjat per) Antoni Ferret |
11 jun 2006
|
|
CARTA D’ENTITATS CRISTIANES
A LA JERARQUIA CATÃ’LICA I
ALS RESPONSABLES D’ALTRES ESGLÉSIES CRISTIANES
AMB MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL
EN SUPORT DE LES VÃ?CTIMES DE LA TORTURA (26 de juny)
Les entitats sotasignades denunciem la tortura com a prà ctica que cal eradicar del món, prohibint-la i sancionant-ne l’ús. Ens indignen profundament totes les tortures que s’han fet i es fan en el món, tant les més llunyanes de nosaltres com les més properes.
Actualment certs governs prenen pretext de la lluita contra el terrorisme per a legitimar la seva particular repressió vers els grups d’oposició o les minories. AixÃ, s’obre una important bretxa en el dret internacional vigent que, de manera absoluta i universal, prohibeix la prà ctica de la tortura. Actualment, certes forces polÃtiques consideren legÃtim de torturar com a mesura de protecció contra el terrorisme.
Les reprovables actuacions que s’han fet en alguns indrets del món (detencions arbitrà ries, internaments indefinits sense cà rrecs, tortures, maltractaments i humiliacions de presoners, presons secretes....), identificades com a occidentals, i malauradament també com a cristianes per una gran part del món musulmà , condueixen a la perversió i a la negació manifesta dels valors fonamentals de respecte a la dignitat humana.
Com va dir el 8 de març del 2006, el secretari general del Consell Nacional de les Esglésies dels Estats Units, “declarar que la tortura pot ser necessà ria per a protegir la nostra seguretat i la nostra llibertat, és una cosa il·lògica, immoral i profana. És tan esgarrifós com dir que per salvar una població cal destruir-la�.
A l’Estat espanyol, unes 600 persones van denunciar haver patit tortures i/o mals tractes durant l’any 2005. D’altra banda, són molts els que no s’atreveixen a denunciar-les per por a represà lies, en especial en el món de la immigració i el de les presons.
Entre el 2001 i el 2004 van ser imputats 227 membres de les forces de seguretat de l’Estat en delictes relacionats amb la prà ctica de la tortura. En massa ocasions, els agressors es van beneficiar de la impunitat que envolta la prà ctica de la tortura i alguns van ser indultats després d’haver estat condemnats amb sentència ferma.
Repassant la història, no podem considerar la tortura com un instrument útil per a obtenir la justÃcia, la seguretat, la pau. La tortura mai no ha resolt cap problema polÃtic o social de manera segura i duradora. La tortura, a més d’atemptar contra la dignitat de la persona, impedeix el coneixement de la veritat, que per a l’actuació de la justÃcia és imprescindible i, per contra, facilita la mentida, la delació i la condemna d’innocents. A més, admetre o facilitar la tortura per part de les forces policials equival a obrir la porta a la violència arbitrà ria i irracional.
En aquest sentit, com en tants d’altres, constatem la saviesa del missatge evangèlic i el valor de la compassió tan simplement expressat en la Carta als Hebreus, 13,3: «Recordeu-vos dels presos com si fóssiu presos amb ells. Recordeu-vos igualment dels qui són maltractats, pensant que també vosaltres teniu un cos.»
Per tot plegat, desitjarÃem que la Conferència episcopal espanyola, els bisbes de l’Estat i els responsables de les diferents esglésies cristianes, fessin sentir la seva veu pública de clar rebuig de la tortura, demanant als responsables polÃtics de l’Estat espanyol:
* una actuació ferma i decidida per eradicar aquesta prà ctica en tots els à mbits públics de l’Estat (comissaries, centres d’internament, centres de menors, presons, com també en el si de les forces armades),
* que en totes les actuacions de polÃtica exterior el respecte als drets humans sigui exigit per a concloure qualsevol tractat polÃtic o comercial,
* que els representants de l’Estat espanyol al Consell d’Europa, a la Unió Europea i a les Nacions Unides tinguin una actitud valenta per a condemnar tota falta de respecte als drets humans sigui on sigui que es produeixi.
Juny de 2006 |
 This work is in the public domain |