Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : corrupció i poder : criminalització i repressió
Els advocats demanen que els Mossos abandonin les actuacions prepotents
08 mai 2006
- L'intendent en cap de Barcelona admet una "adolescència policial", que intenta corregir.

- Quatre detinguts en el 'botellón' posen denúncies per detenció il.legal i delicte contra la seva integritat

MONTSE MARTÃ?NEZ / MAYKA NAVARRO
BARCELONA

Per a alguns és "excés de zel". Per a d'altres, "actitud prepotent i xuleria". Uns quants, una minoria, parlen de "desproporció policial". Al marge de quin sigui l'epítet més utilitzat, el cert és que una sensació de malestar i descontentament s'escampa entre el col.lectiu d'advocats de Barcelona que més trepitgen les comissaries. El motiu: l'actuació d'alguns agents dels Mossos d'Esquadra des que el cos policial es va desplegar a la ciutat fa sis mesos.
El Col.legi d'Advocats de Barcelona té constància del malestar dels seus col.legiats, molts d'ells del torn d'ofici, ja que són els que tenen més relació amb detinguts i mossos. La Comissió de Relacions amb l'Administració i la Justícia del col.legi ha abordat aquest assumpte en les reunions periòdiques que manté amb comandaments de la policia auto- nòmica, amb la recopilació prèvia de diverses queixes formulades pels col.legiats.
Paral.lelament, les denúncies contra diverses actuacions dels Mossos comencen a arribar als jutjats. Quatre joves detinguts la nit del macrobotellón barceloní, el mes de març passat, acaben de presentar una denúncia per detenció il.legal i delicte contra la integritat dels detinguts, que ha estat admesa a tràmit al jutjat número 16.
La secretària de l'esmentada comissió del Col.legi d'Advocats, Eva Labarta, va reconèixer l'existència d'aquestes queixes, tot i que va indicar que són "poc significatives pel que fa a quantitat". Però un dels seus interlocutors dins dels Mossos, l'intendent en cap de Barcelona, Joan Miquel Capell, va admetre l'existència de les protestes, i va deixar patent la seva voluntat de posar- hi fi. Això sí, Capell va insistir que són "casos aïllats" en la plantilla de 2.614 agents que dirigeix.

PREOCUPACIÓ
"Reconec que hi ha una certa adolescència policial", va argumentar el cap de Barcelona, i tot seguit, va detallar-ne els motius: "La plantilla és molt jove i treballa amb ciutadans que no els reconeixen als mossos la mateixa autoritat que a altres cossos policials". Segons el parer de Capell, la confluència d'aquests dos factors afavoreix actuacions policials manifestament millorables. La mitjana d'edat de la plantilla no supera els 25 anys i els agents amb més experiència difícilment arriben als 45.
Fonts d'Interior van reconèixer que a la conselleria va arribar a haver-hi "preocupació" per aquest tema, sobretot en els primers mesos d'aquest any, quan el degoteig d'informacions relatives a les males pràctiques policials no parava.
La coincidència entre el col.legi i el comandament policial a l'hora de treure ferro al problema --les seves actuals relacions són excel.lents-- contrasta amb l'experiència d'un ampli grup d'advocats consultats per aquest diari, que asseguren que les situacions anòmales són força freqüents i molt comentades entre els col.legues.

POC RESPECTE I VEXACIONS
Les queixes, bàsicament, es refereixen a dos aspectes. Per una part, el tracte que alguns agents dispensen als advocats i, per l'altre, el que donen als detinguts. Els lletrats consultats expliquen que, en línies generals, l'actitud d'alguns agents és "prepotent i poc respectuosa" amb l'exercici de l'advocacia.
Pel que fa al tracte als detinguts, els advocats expliquen que els seus clients els comuniquen en moltes ocasions que han patit tractes vexatoris. Per exemple, els lletrats consultats expliquen que una de les queixes que els plantegen els seus clients amb més freqüència és que els policies els obliguen a despullar- se de forma injustificada.

FEINA I DOCTRINA
"Feina seriosa i pacient" és la proposta que advoca l'intendent Capell per solucionar els "comptats" casos de tracte policial prepotent. "Això, acompanyat --afegeix el cap dels Mossos d'Esquadra a Barcelona-- de molta doctrina als agents i de temps perquè el cos adquireixi més experiència".

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Els advocats demanen que els Mossos abandonin les actuacions prepotents
08 mai 2006
I la font de la notícia?
Font notícia
08 mai 2006
mossos.pdf
mossos.pdf (158,9 KiB)

El periòdico de catalunya, 8 de maig 2006, pàgina: 32 . Autores: MONTSE MART�NEZ / MAYKA NAVARRO

Re: Els advocats demanen que els Mossos abandonin les actuacions prepotents
08 mai 2006
Ja se k no te res d revolucionari, de contra-res ni anti-res, pero mira un k es culé (i ara digueu el k vulgueu) pero vaig ser testimoni d'uns fets lamentables.

No es k em vingui de nou, pero es la primera vegada k ho veig en un acte k no te res a veure amb politica.
Els fets: Pujant per passeig de gracia (ja lluny de canaletes i dels disturbis k es van dispersar dsprés de les carregues dels mossos) caminant cap a casa, a l'acera hi havia unes 20 o 30 persones, com a molt, amb un petit espai entre mig, van parar dues furgones davant el primer "grup" i van sortir porra en ma uns 15 antidisturbis directament pel primer grup, intentant detenir al maxim (van ser uns 5 o 6, la resta van sortir corrents).
Aixi es com aconsegueixen la quantitat d detencions k els exigeixen....
Re: Els advocats demanen que els Mossos abandonin les actuacions prepotents
08 mai 2006
Uns quants, una minoria (¿?), parlen de "desproporció policial"
Que han fet una enquesta per saber què en pensa la gent?
Prou manipulacions.
Re: Els advocats demanen que els Mossos abandonin les actuacions prepotents
09 mai 2006
No se els motius, però avui "El PSCeriódico" continua amb el tema de la prepotència dels mossos

El despliegue de una duda

• Cuatro universitarios de 18 y 19 años presentan una de las primeras denuncias contra los Mossos de BCN por lesiones y atentado a la integridad moral del detenido

MONTSE MARTÃ?NEZ
BARCELONA

Bad Religion reza el anagrama de la camiseta de uno de ellos. Euskal Selekzioa luce en la espalda otro. A las edades de 18 y 19 años, momento todavía de estampar principios en camisetas, estos cuatro jóvenes barceloneses se describen como "comprometidos, con ideología". Pero han podido constatar que, a veces, un detalle como una camiseta o un corte de pelo puede determinar situaciones inconvenientes.
Es lo que piensan que pudo pasarles la noche del macrobotellón del 17 de marzo en Barcelona cuando, según aseguran, sin comerlo ni beberlo acabaron dentro de un furgón de los Mossos d'Esquadra cuando se dirigían a su casa. Pero al margen de ser detenidos por algo que aseguran no haber hecho --en cualquier caso, el juzgado determinará qué versión es la veraz--, los jóvenes no olvidarán el trato "vejatorio y degradante" que dicen haber recibido de varios agentes de los mossos.
Los cuatro chicos, que piden mantener su identidad en el anonimato, dos de 18 años y dos de 19, todos universitarios de primer curso, han presentado una denuncia contra los mossos por los delitos de detención ilegal, falsedad en documento público --por plasmar, presuntamente, hechos falsos en un atestado--, una falta de lesiones y un delito contra la integridad moral del detenido.
Es una de las primeras denuncias que llegan al juzgado por una actuación de los mossos en Barcelona, donde la policía autonómica se desplegó hace seis meses. Al margen de la vía judicial, el Col.legi d'Advocats de Barcelona también ha recibido quejas de sus colegiados por la actuación prepotente de algunos agentes en relación a ellos mismos en el ejercicio de la abogacía y a los detenidos, como reveló ayer EL PERIÓDICO. El propio jefe de los Mossos en Barcelona, Joan Miquel Capell, admitió a este diario la existencia de algunas actuaciones incorrectas que intenta corregir.
La denuncia de los cuatro chicos, que ya ha sido admitida a trámite por el juzgado, identifica con los números a varios de los agentes que intervinieron. El mismo juzgado tramita la denuncia de los agentes contra los muchachos por desórdenes.
"Habíamos ido al centro, como muchas veces, pero no queríamos participar en el botellón, que era en el Raval", empieza a explicar A. A. J., de 18 años, estudiante de Económicas.

Los golpes
Pero dicen que al llegar cerca de la plaza de Catalunya, en busca de un transporte para ir a casa --dos viven en Sant Joan Despí y dos en Sant Gervasi--, fueron detenidos.
"Primero a mí, me pegaron mucho", dice para, a renglón seguido, añadir: "No ofrecí resistencia". Luego a dos más y también al cuarto cuando se acercó a defender a sus amigos, golpeados por alguien. Eran agentes de paisano, dicen. "Nos detuvieron cuando pasábamos entre medio de dos furgones", añade P. M. R., de 19 años, estudiante de Ingeniería Geológica. "Si hubiéramos roto escaparates y cabinas de teléfono, como dicen los mossos, no hubiéramos pasado delante de ellos", añade, e insiste en que no deberían haberles golpeado en tanto que ellos no mostraron ninguna resistencia.

Las vejaciones
Acto seguido, los chicos empezaron a detallar lo que calificaron como "vejaciones gratuitas" durante toda la detención. Léase estar de cara a la pared sin moverse, esposados, o ser desnudados por completo sin una posterior exploración que lo justificara y después de haber sido cacheados mientras estaban vestidos.
"Nadie puede imaginarse lo humillante que es que te tengas que quitar la ropa a la fuerza en presencia de un extraño", relata J. B. Al margen de "comentarios de burla y prepotencia", añade X. M., de 19 años, que acaba de empezar la carrera de Farmacia. "Pasamos miedo", añade, "porque actuaban con el abuso de autoridad del que se sabe impune". En la denuncia también relatan que un mosso le llamó la atención a otro por la forma en la que estaban tratando a los detenidos.
Sus sensaciones van desde el desengaño a la rabia, pasando por la impotencia. "Para mí son unos incompetentes que no saben hacer bien su trabajo", dice, contundente, uno de ellos. Como todo culé que se precie, el miércoles pasado los cuatro engrosaron el gentío en la Rambla. Pero, automáticamente, al oír la primera sirena, se marcharon a casa. Ya saben lo que es estar en medio de una operación policial. Y ya empiezan a saber lo que cuesta un abogado.
"En lugar de una moto, a mí me tocará trabajar el verano para pagar al abogado aunque mis padres me ayuden", explica X. Sus compañeros asienten. El verano se les ha complicado.
Font
09 mai 2006
gossos.pdf
gossos.pdf (202,08 KiB)
l´article del post de dalt el podeu veure en pdf.
Sindicato Sindicat