|
Notícies :: @rtivisme |
trencar els murs del capitalisme medià tic
|
|
per lafabrica |
03 mai 2006
|
Col·lectiu Fora de Quadre
Per combatre l'opacitat de les problemàtiques socials a la televisió però aprofitar, alhora, les enormes possibilitats que ens ofereix el mitjà, us animem a ser productors d’audiovisuals, a trencar aquest mur que ens imposa el capitalisme mediàtic i passar a ser actors de la comunicació. |
ESDEVENIR PRODUCTORS AUDIOVISUALS PER TRENCAR ELS MURS DEL CAPITALISME MEDIÀTIC
Ara fa un any, el manifest resultant de la I Trobada de Periodistes del Mediterrani denunciava un cop més “la concentració de la propietat dels mitjans, que limita la llibertat d’expressió per reduir-la, uniformar-la i fer-la menys plural�. Aquesta tendència, que afecta també els mitjans audiovisuals, ha creat una hegemonia prà cticament absoluta en les programacions, formats i continguts dels canals de televisió, que es limiten a imitar-se i a regir-se per criteris comercials. D’altra banda, la legislació sobre mitjans de comunicació a l’Estat espanyol tal com està ara, només estableix la distinció entre mitjans institucionals i mitjans comercials, deixant fora de joc qualsevol participació social.
Centrant-nos només en els mitjans audiovisuals, cal tenir en compte que la televisió és el mitjà de comunicació preferit per la majoria de la societat i que marca el discurs informatiu de tots els altres mitjans de masses (rà dio i premsa). AixÃ, el què apareix a la pantalla és actualitat i serà repetit fins a la sacietat, però tot allò que no tingui imatge simplement no existirà .
Davant de la pantalla, a diferència dels diaris, l’espectador està limitat a ser receptor passiu de l’impacte de les imatges, ja que no pot decidir ni quines informacions vol llegir i quines no, ni en quin ordre vol rebre-les. La majoria de teleespectadors encara miren les imatges convençuts que els mostren la realitat i sense tenir en compte que són només un retrat parcial (i intencionat) d’una situació molt més complexa. La fragmentació de les informacions, augmentada per la creixent limitació de temps que s’atorga a cada tema, i la barreja de temà tiques impossibilita una comprensió en profunditat de les informacions, evita qualsevol debat a fons, i difÃcilment explica les causes de les problemà tiques o ajuda a preveure’n les conseqüències.
En aquest marc televisiu, les temà tiques socials acostumen a quedar fora de la graella o bé, en el cas que surtin, apareixen tractades superficialment i/o distorsionades, ja sigui amb intenció (perquè incomoden o són contrà ries als interessos de l’estatus quo) o fruit de les limitacions que estableix el model empresarial imperant (la limitació de temps, els anuncis, la impossiblitat de criticar inversors, etc). Els pocs programes sobre temes socials sovint cauen en el paternalisme i el sensacionalisme o posen temes damunt la taula però no poden aprofundir-hi.
Per combatre aquesta opacitat de les problemà tiques socials a la televisió però aprofitar les enormes possibilitats que ens ofereix el mitjà , us animem a ser productors d’audiovisuals, a trencar aquest mur que ens imposa el capitalisme medià tic i passar a ser actors de la comunicació. Actualment, les noves tecnologies i els formats digitals ens permeten aconseguir imatges i so de qualitat amb una inversió relativament reduïda. Amb pocs recursos materials podem oferir una informació audiovisual que, finalment, tindrà un impacte més o menys ampli depenent de la nostra capacitat de distribució.
Produint nosaltres una informació digerible, crÃtica i constructiva, contribuirem a democratitzar els mitjans de comunicació i a enfortir la democrà cia en la nostra societat.
Vegeu: www.foradequadre.org
http://lafabrica.milnou.net/?template=interior&categoria=17&id_article=7 |
 This work is in the public domain |