|
Notícies :: amèrica llatina |
Ja es pot veure des d’internet el nou documental sobre Veneçuela
|
|
per L'Avanç |
27 abr 2006
|
Gravat al 2005, "Un mundo por ganar" aprofita la presència a Veneçuela de 15.000 joves de 140 països per preguntar pel suport a la revolució bolivariana i l’impacte a la resta del món. |
|
Analitzant el procés sociopolÃtic el documental mostra l’altra cara de la realitat veneçolana que el grans mitjans han ocultat a l’opinió pública mundial. Ara la televisió d’internet, Plurà lia, ofereix la possibilitat de veure el documental des de la seua web: www.pluralia.tv/unmundoporganar/
L’AVANÇ
Durant anys Veneçuela ha sigut la gran desconeguda d’Amèrica Llatina. Amb l’arribada al poder del moviment bolivarià , liderat pel controvertit Hugo Chávez, va saltar a les primeres pà gines dels mitjans. Des de 1999 L’Avanç ha sigut un dels pocs periòdics europeus que no participa en la campanya de descrèdit i demonització de Chávez que va culminar trà gicament amb el colp d’Estat al 2002. Precisament, L’Avanç ha destacat en la premsa independent per haver fet un extens i pioner seguiment de més de sis anys sobre el procés bolivarià . D’aquesta experiència va nèixer el projecte de fer-ne un documental que donara veu als veneçolans i permetera al públic valencià i internacional de disposar de altres punts de vista que la majoria de la premsa estava silenciant.
15.000 joves de 140 països
A l’estiu del 2005 es van reunir a Caracas milers de joves i estudiants de tot el món per mostrar el seu suport a l’anomenada revolució bolivariana. Milers de colombians, brassilentys, equatorians i peruans van trigar dies en arribar a través de rutes interminables i en molts casos poc segures. Des de l’�ndia fins Japó, des d’Angola fins el Sà hara, delegacions de desenes de països feien esforços enormes per poder acudir a una cita amb les organitzacions juvenils d’esquerres de tot el planeta. Els europeus també van acudir en massa, especialment per entendre el desconegut procés bolivarià . Espanyols, bascos, catalans i valencians van fer-se un espai al Festival. Fins i tot s’hi va veure una à mplia delegació nord-americana, composada en gran part per negres i llatins, va ser present.
Aixà es va decidir aprofitar una oportunitat única i un grup de periodistes independents valencians van decidir ésser testimonis de primera mà . L’objectiu del documental era tractar d’entendre perquè després d’anys de demonització de Chávez i de Veneçuela, cada vegada més joves de tot el món es sentien identificats amb aquest sorprenent paÃs del Carib i el procés polÃtic conegut com revolució bolivariana.
El documental mostra parts del 16é Festival Mundial de la Juventud y los estudiantes, del Congreso Continental Bolivariano, aixà com del Festival Internacional de Hip Hop que es va celebrar a Caracas el 2005. La majoria d’entrevistes i imatges estan gravades a diversos barris de Caracas, però també hi ha una breu seqüència a l’Estat Amazonas, a l’interior del paÃs.
El documental s’inicia amb una presentació d’algunes de les delegacions internacionals del Festival i amb part del discurs inaugural d’Hugo Chávez en el qual es comença a sentir part del pensament bolivarià . Tot seguit es passa a fer un breu repà s de la història recent: els 40 anys de bipartidisme i la massacre del Caracazo fins la victòria electoral bolivariana i el colp d’Estat del 2002. Una sèrie d’entrevistes a joves estrangers i veneçolans desenvolupa el contingut central del documental. Es mostra i s’explica el paper de la cultura juvenil en el procés de canvis. El Festival de Hip Hop que va reunir grups de rap, break i graffitti combatiu presenta una realitat poc coneguda de la música urbana global. Els mitjans de comunicació mereixen capÃtol apart i són analitzats per periodistes i joves estrangers que denúncien l’ús del poder medià tic per manipular l’opinió pública mundial. Els projectes de desenvolupament social i la seua dimensió llatinoamericana es plasmen a les missions Barrio Adentro i Milagro. L’escriptor i analista veneçolà LuÃs Britto GarcÃa va situant dins el seu context social i internacional cadascú dels temes, lligant les problemà tiques locals amb una perspectiva mundial.
El documental és en definitiva una humil, però extensa, obra col·lectiva que crea una coral de veus que prenen la paraula per mostrar la seua veritat. No és aquesta part de la realitat l’única existent a Veneçuela, ni molt menys. Però sà és important oferir a l’opinió pública mundial una visió d’aquesta majoria social veneçolana que mai veu recollides les seus declaracions als mitjans internacionals. A més també visualitza una xarxa internacional d’activistes de la qual pocs saben de la seua existència. Potser encara existeixen aquells que pensen que tenen tot un món per guanyar.
www.pluralia.tv/unmundoporganar/
www.lavanc.com
www.vive.gob.ve
www.indocumenta.com
www.cercavila.com
www.pluralia.tv |
Mira també:
http://www.pluralia.tv/unmundoporganar/ |
 This work is in the public domain |
Re: Ja es pot veure des d’internet el nou documental sobre Veneçuela
|
per Burret |
27 abr 2006
|
Molt bo aquest documental!
Felicitats als col.lectiu i entitats que l'han fet possible!
Endavant amb el socialisme! |