|
Notícies :: educació i societat |
Educació deixa substitucions sense cobrir
|
|
per mestre, un entre tants |
04 abr 2006
|
Notícia provinent de l'Ustec sobre el mal funcionament d'Educació a l'hora de cobrir les baixes dels centres |
He rebut la següent informació de l'Ustec sobre un tema que afecta als professors substituts i, en general, al bon funcionament del sistema educatiu. Crec que és d'interès per als usuaris d'Indymedia que, com jo, també son mestres i professors/res substituts:
EL DEPARTAMENT DEIXA SUBSTITUCIONS SENSE COBRIR
Des d'USTEC·STEs volem denunciar que durant aquestes darreres setmanes el Departament d'Educació no està cobrint un nombre molt important de substitucions. Aquest fet està provocant problemes d'organització en alguns centres i suposa una dificultat més a l'hora de dur a terme la seva tasca (cal recordar la saturació en què es troben moltes aules, l'arribada d'alumnat nouvingut al llarg de tot el curs...).
Durant els últims cursos ja hem demanat reiteradament al Departament que millori la gestió de la borsa de treball i la previsió a l'hora d'obrir les llistes corresponents. Fins ara, però, l'Administració ha continuat aplicant el mateix sistema d'adjudicació de substitucions, ha obert les llistes massa tard i ha trigat excessivament a dur terme la baremació de les persones aspirants. I aixà hem arribat a la situació actual, en què cada setmana estan quedant substitucions per cobrir amb les corresponents problemà tiques que això provoca en els centres educatius.
I tot plegat coincidint amb l'aprovació de la mesura d'ampliar l'horari lectiu per a l'alumnat de primà ria. Per això, ens refermem a considerar que calen unes altres mesures per tal de millorar la qualitat de l'educació en aquesta etapa. El Departament hauria de contractar més docents, no per augmentar l'horari lectiu de l'alumnat sinó per poder atendre en millors condicions les seves necessitats educatives.
Finalment exigim al Departament d'Educació que escolti la reivindicació de molts centres educatius en el sentit que es trobin solucions a la manca de personal substitut que estan patint. USTEC·STEs seguirà proposant diferents mesures amb la intenció de reduir el mà xim possible aquesta problemà tica i demanem a l'Administració molta sensibilitat i responsabilitat davant d'aquesta situació.
www.sindicat.net
ALGUNS COMENTARIS PERSONALS SOBRE AQUESTA NOT�CIA I SOBRE LA SITUACIÓ DELS PROFESSORS SUBSTITUTS
Tot i que no sóc de l'Ustec, crec que aquesta informació és força interessant.
Com suposo que molts ja sabeu la Marta Cid (ERC) ha decebut moltÃssima gent que havia vist el relleu en el Departament d'Educació com una esperança per a l'estabilitat i el reconeixement del professorat substitut i interÃ.
No és tan sols que hagi decebut molta gent, sinó que podem dir que l'actual govern el que ha fet és augmentar la precarietat i la indefensió en què ens trobem el professorat substitut i interÃ. La prova és la manera com es van convocar les últimes oposicions i els dubtosos resultats del pacte d'estabilitat. Cosa que hem d'afegir a la situació de feblesa en què es trobem la majoria de substituts en els instituts en què anem a raure: rebem els pitjors horaris, la feina que ningú no vol, i fins i tot ens empassem algunes injustÃcies per intentar que ens confirmi la direcció del centre on treballem.
Aquesta polÃtica l'ha tirat endavant la consellera grà cies a la col.laboració interessada dels sindicats minoritaris del sector (CCOO i UGT), que han signat tot el que els ha estat presentat, cosa que, al seu torn, ha servit per intentar aïllar i deslegitimar les posicions de l'USTEC, el sindicat majoritari del sector, que, en un gest que els honra, s'ha negat a signar el que anava presentant unilateralment el Departament, perquè atemptava contra els interessos de la majoria dels professors substituts i interins. La consellera, que no ha mostrat gaire flexibilitat en els suposats processos de negociació, ha comptat també amb la legitimació de la majoria dels mitjans de comunicació del Principat, que són de qui són.
Crec que l'actual equip d'Educació ha demostrat a bastament la seva inaptesa per dur a terme una polÃtica eficient en el sector de l'educació de Catalunya. I, al meu entendre, ha volgut amagar aquesta inaptesa amb mesures populistes, com la de la sisena hora a Primà ria, que presenta dubtosos avantatges pedagògics i que serà d'una aplicació complicada.
A més, la notÃcia penjada més amunt crec que ens ha de servir a tots els professors i mestres interins i substituts per prendre consciència del nostre potencial reivindicatiu com a col.lectiu. Malgrat el que les autoritats o alguns "companys" vulguin fer-nos veure, el professorat substitut és necessari perquè els instituts puguin tirar endavant (d'altra banda, és impensable que totes les places puguin ser ocupades algun dia per personal que hagi aprovat les opos). Si un dia tots els substituts i interins pleguéssim i féssim una vaga, simplement, és que els centres no podrien tirar endavant.
Prendre consciència d'això és molt important de cara a reivindicar que s'acabi la precarietat en el nostre sector i les discriminacions que patim tot el col.lectiu de substituts. La nostra feina és necessà ria i, en conseqüència, crec que no haurÃem de tolerar quotidianament les situacions de desigualtat que patim quotidianament en els centres. HaurÃem de reivindicar tenir un estatus digne, on se'ns garantÃs l'estabilitat. En aquest punt, s'ha de dir que hi ha zones de l'Estat on l'estabilitat dels interins i dels sunstituts està molt més garantida que a Catalunya (Canà ries, PaÃs Basc...)
Com passa en la majoria de processos de transformació superadors de desigualtats i discriminacions, tan sols quan el col.lectiu discriminat comença a dir coses diferents d'ell mateix que les que diu els que estan en posicions privilegiades, pot aspirar a millorar la seva situació.
De moment, què fer? Potser donar suport als sindicats que no hagin caigut en el servilisme de CCOO i UGT, i intentar crear taules i coordinadores que uneixin les lluites de les diferents persones i entitats que lluitem contra la discriminació i la precarietat que patim els professors i mestres substituts i interins.
Ara ve el MAYDAY, potser haurÃem de provar de visibilitzar la nostra lluita al carrer.
Salut!
Ep, disculpeu l'extensió d'aquest comentari. |
 This work is in the public domain |
Re: Educació deixa substitucions sense cobrir
|
per un futur "altre entre tants" |
04 abr 2006
|
No crec que l'objectiu d'una conselleria d'educació sigui en primer punt satisfer les necessitats del professorat, sino satisfer les necessitats educatives dels infants. |
Re: Educació deixa substitucions sense cobrir
|
per un altre mestre |
05 abr 2006
|
El més preocupant és que la manca de substituts a les escoles és que qui cobreix les seves hores són els qui s'haurien de dedicar a fer reforços, els mestres d'educació especial, els de les aules d'acollida...
És a dir que no només és que en surtin perjudicats els infants sinó que qui més en surt perjudicat són els que tenen necessitats educatives especials. |
Re: Educació deixa substitucions sense cobrir
|
per mestre |
05 abr 2006
|
Si voleu tenir més informació sobre la situació de precarietat en què es trobem els substituts i interins, us recomano, simplement, que parleu amb ells, i, també, podeu consultar els debats que es van establir a les mateixes planes d'Indymedia arran de les últimes vagues dels interins i dels substituts -feu servir el cercador d'Indymedia).
Consulteu, per exemple:
https://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/140870
https://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/143740 |