|
|
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats |
Ara la independència
|
|
per `¿ oo - oo '? |
22 mar 2006
|
Ahir es va aprovar en comissió l'estatut d'autonomia |
És un estatut fracassat abans de nàixer, sobretot comparat a l'estatut que havia aprovat el Parlament de Catalunya, i vista l'abismal diferència a la baixa que hi ha entre l'un i l'altre. Si s'haguera aprovat aquell estatut, és molt probable que una altra generació s'hauria acomodat de bon grat a l'estat de les autonomies. Però l'enorme retallada, la manera com s'ha fet (ensenyant que Espanya no té la menor voluntat de respectar-nos) i el despertar sobiranista (que encarna, més enllà dels partits, la manifestació del 18-F) obren a l'horitzó polític d'aquest país un nou escenari:
el de la independència.
La independència no pas com un anhel romàntic, sinó com una opció concreta, raonada i pròxima.
Evidentment, no parlo de la independència a la manera antiga. La independència és avui, simplement, tenir el dret de decidir i la capacitat de fer cessió d'aquest dret sense coaccions. La independència, doncs, serà, segurament, una cadira i un micròfon al consell de ministres de la Unió, una circumscripció electoral pròpia a les eleccions europees i la plena decisió sobre els afers interns. Poc èpic per a alguns, però per això mateix, eficaç i natural.
A mi, l'estatut aprovat pel Parlament de Catalunya em semblava insuficient, però prou digne. I em va semblar magnífica la manera com es va aprovar i com es va defensar a Madrid el primer dia. Però crec que tot quant ha vingut després és la crònica d'un final d'època. El menyspreu amb què el govern socialista espanyol ha tractat la voluntat del Parlament de Catalunya és extraordinàriament irresponsable, perquè ignora que a tot el Principat el sentiment de ser una nació i de tenir el dret de decidir ha adquirit una amplitud que abans no tenia i que ja no té marxa enrere. El fet que el PSC s'haguera avingut a parlar de nació catalana amb normalitat i l'impacte de la proclamació de l'estatut al Parlament han trencat moltes barreres i han obert moltes ments. L'estatut nostre, el del Parlament, contenia l'essència del sobiranisme: ens proclamàvem una nació, no una autonomia entre disset, i decidíem nosaltres els nostres impostos i, per tant, que volíem fer, a la vida diària. El país es va creure que allò anava de debò i, com sol passar quan tastes el dolç, pocs n'hi ha que després accepten sense dir res que els el traguen de la boca. Especialment per la manera com ho han fet, i per molt que la complicitat del PSC i CiU (que tan bé havia contribuït a aixecar-ne el sostre al Parlament) donen arguments al president Zapatero.
El tracte a què ha estat sotmès l'estatut a Madrid és humiliant. El tracte que hem rebut nosaltres, representats pels nostres diputats, ha estat humiliant. El govern Zapatero ha negat la seua promesa i ens ha plomat sense pietat. Només raons partidistes permeten de sostenir sense rubor que això és un bon estatut. I fins i tot en els punts en què és millor que no el que tenim peca del defecte original: de la humiliació de veure com el 90% del Parlament de Catalunya no és un percentatge suficient per a merèixer respecte de l'estat espanyol ni per a acceptar que es pot jugar sense cartes marcades.
No conec ningú que estigui entusiasmat amb aquest estatut (com a molt n'hi ha que et diuen que és el millor que es podia aconseguir). No hi ha enlloc del país l'excitació devetllada per l'estatut del Parlament, què era un full net, escrit sense coercions mentals i un exercici de diàleg constructiu entre catalans. Té raó el president Maragall quan afirma que amb aquell estatut el Principat proposava sense disfresses ni ambigüitats. Amb l'estatut del Parlament es feia una proposta: la de ser espanyols d'una manera còmoda. La resposta ha estat que això no és possible. Que no hi ha una 'manera catalana de ser espanyol' que pugui ser respectada o entesa a Madrid, ni quan ve avalada pel vot del 90% dels catalans. O som com ells diuen que hem de ser o no podem ser... Doncs anem-nos-en.
No és tan difícil. Per sort, ara no hi ha tancs que ens aturen, el marc europeu ens estalvia les pitjors tensions i podem afirmar, amb proves que entenen els nostres conciutadans de la Unió, que volem una cosa tan elemental com decidir per nosaltres mateixos, democràticament i respectant els drets de tothom. Podem dir i demostrar que s'ha fet l'esforç d'articular un discurs comú entre partits nacionalistes catalans i partits espanyols a Catalunya, que no hi ha enfrontament intercomunitari, que el consens ha anat més enllà i tot d'allò que és raonable, que s'han respectat en tot moment la legalitat i les formes. I podem demostrar, amb xifres i percentatges si cal, que la resposta a aquest enorme esforç nacional ha estat el menyspreu a la voluntat dels nostres representants.
Naturalment que no serà senzill. Ni passarà l'any vinent. No sabem com passarà. Però no cal que dramatitzem. D'estats, n'apareixen cada pocs anys i s'integren a la Unió Europea. Fa vint anys, per exemple, Estònia era una república soviètica. Demà Montenegro esdevindrà independent seguint unes guies molt clares marcades precisament per la Unió Europea. Avui el govern britànic té poders de codecisió en algunes matèries a la república irlandesa, que es va crear a base de violència. I n'hi té perquè la Gran Bretanya accepta, en canvi, que el govern irlandès tinga funcions de suport a la comunitat republicana del Nord d'Irlanda que tant ha costat de mantenir sota l'ocupació. Fins i tot hem vist, aquests darrers dies, que, al govern espanyol, no li toca més remei que acceptar que els ciutadans de Gibraltar puguen decidir lliurement el seu futur, per bé que invoquen, per cert, el mateix tractat d'Utrecht que justifica la nostra incorporació a Espanya. I tot això, i més coses que passaran, té una raó simplicíssima: no es pot anar, dintre la Unió Europea, contra la democràcia i, la democràcia, la representa el vot popular. Com impediran que diguem què volem ser?
No serem una autonomia d'Espanya i prou, com ara. Perquè Espanya no té temps de canviar, no és atractiva per l'espoli econòmic persistent a què ens sotmet, ja no ens és imprescindible en el nou marc europeu i s'ha demostrat tan inflexible que crea desafecció. La seua oportunitat es deia Zapatero, i el moment de creure-hi (en ell, i en Espanya) ja ha passat. |
This work is in the public domain |
Comentaris
Re: Ara la independència
|
per sà sà |
22 mar 2006
|
sí, la independencia del papa i la mama |
Socialistes, CiU i ICV-EA acorden el nou encaix de Catalunya dins d’Espanya
|
per TIAN RIBA |
22 mar 2006
|
El debat etern sobre l’encaix de Catalunya dins d’Espanya va escriure ahir una nova pà gina amb l’acord a la Comissió Constitucional del Congrés del projecte de nou Estatut d’Autonomia de Catalunya, que ara hauran d’aprovar el ple de la cambra baixa espanyola i el Senat, i ser ratificat en referèndum pel poble de Catalunya. El PSOE, el PSC, CiU i ICV-EA van fer valer el seu consens per aprovar el nou text d’autogovern, una llei pactada entre el Parlament i les Corts espanyoles, com es va encarregar de recordar el PSOE. Però el debat sobre la qüestió catalana no es tanca aquÃ. ERC hi ha votat en contra «amb tot el dolor de l’à nima», en paraules de Josep-LluÃs Carod-Rovira, per a qui el pacte no és sinó el «preà mbul» de noves ambicions de la Catalunya «cansada».
ERC va votar en contra del dictamen de la comissió, que difÃcilment variarà en el trà mit del Senat, al costat del PP. Una situació que incomoda els republicans, i més els dies que, com ahir, els populars tenen com a portaveu Eduardo Zaplana, que després de les intervencions de Mariano Rajoy –el dia de l’estrena de la comissió– i d’Ã?ngel Acebes, va tancar la comissió amb una mascletada de suposats trencaments constitucionals. ERC va tenir l’aval del seu referent al PaÃs Basc, EA, mentre que en el grup de consens s’hi van sumar el PNB i Coalició Canà ria, a més d’IU. Però si ERC i el PP difereixen en el grau d’ambició que donen a l’Estatut, no serà precisament el PP qui reobri el debat territorial, perquè malgrat considerar que el PSOE ha donat més del que constitucionalment es podia, ni Rajoy ni Zaplana s’han atrevit a respondre al lÃder de CiU, Artur Mas –que tampoc ha arribat al final del camà perquè el seu objectiu generacional és la proposta que va sortir del Parlament el 30 de setembre–, si pensen promoure una reforma a la baixa si tornen a manar.
Per a Carod va ser una jornada agredolça, com ell mateix va admetre en privat. ERC se sent pare –Joan Ridao és «una mare a qui han arrencat el fill amb fòrceps»– del 85% del text, però vota no al Congrés perquè l’altre 15% –nació i finançament–, els pilars bà sics, no responen a les seves expectatives. Per què? Perquè «no resol els problemes» de la Catalunya més necessitada i perquè constata que «l’esquerra espanyola, més enllà de la retòrica, tampoc creu en l’Espanya plurinacional». ERC, que fins ara havia culpat Mas del grau d’ambició de l’Estatut, admet cada vegada amb més claredat la culpa de José Luis RodrÃguez Zapatero. I com el conseller de Governació, Joan Carretero, però de manera més elegant, Carod va recriminar al president espanyol que més enllà de la seva «educació, amabilitat, correcció i cordialitat» no s’hagi atrevit a fer el pas cap a l’Estat plurinacional. «I si ara no pot ser, és que és impossible», va concloure el lÃder d’ERC, tancant la carpeta federal i deixant com a única porta oberta la independència. Carod es va erigir en portaveu de la Catalunya que va sortir al carrer el 18 de febrer en defensa del dret a decidir dient que «potser» era l’última oportunitat que Espanya estigués disposada a acceptar un model de convivència diferent. Una Catalunya «cansada», la va definir Carod, fatigada d’esforços i boicots.
Els socis d’ERC van continuar pressionant perquè els republicans canviïn el vot i CiU va continuar recriminant-li la seva actitud, en una sessió en què la baralla domèstica va tornar a planar per la sala internacional de l’edifici ampliat del Congrés. «Potser una mica menys d’arrogà ncia no aniria malament», li va dir Carod a Mas. «Que ningú ens faci votar contra la nostra consciència», va dir Carod als socis. «Catalunya no perd res, hi guanya molt, no tot. Però qui ha guanyat alguna vegada tot?», va preguntar-se el president d’ICV, Joan Saura, que va lloar el catalanisme polÃtic que s’implica en la modernització d’Espanya. «Els que hi estan a favor ho estan amb matisos, els que hi estan en contra, només hi estan en contra», va advertir la vicepresidenta del PSC, Manuela de Madre, que va parlar del triomf del pactisme. «Un Estatut és una llei pactada, no unilateral», va reblar pel PSOE Diego López Garrido, per qui s’ha arribat a un nou estadi de l’Estat de les autonomies, en què Catalunya «sempre ocupa un lloc d’avantguarda». I Mas va tornar a posar la bondat del pacte entre els «profetes de l’Apocalipsi» i els qui fan «el discurs de la frustració». Mas va aprofitar per reptar ERC i Maragall a presentar esmenes al Senat per anar més enllà del reconeixement de nació que es fa al preà mbul. I va instar ERC a fer com el president Macià , votar sà a risc que els diguin traïdors, perquè Catalunya avanci: «A vegades és més difÃcil dir que sà que dir que no.» El coordinador general d’IU, Gaspar Llamazares, va semblar comprendre ERC parlant de jornada agredolça i admetent que no hi ha una «transformació» de l’Estat, i que l’assignatura pendent de l’esquerra espanyola «és un programa federal compartit». |
Re: Ara la independència
|
per boirina |
22 mar 2006
|
La vertadera independència és la liquidació de la societat de classes...
Independència i anarquia!!
Catalunya només pot existir on el pole ho vulgui.
Visca el comunisme llibertari. Mort a l'Estat, inclòs l'hipotètic estat català, i mort a la idea d'"espanyols": si es mata l'Estat no es pot seguir sent espanyol. |
Re: Ara la independència
|
per buffff |
22 mar 2006
|
si que tens boira al cervell!! |
|
|