Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió
Audiència Nacional, un camp de mines per desactivar
31 gen 2006
AUDIÈNCIA NACIONAL: UN CAMP DE MINES PER DESACTIVAR



En menys d'una setmana, i mentre la jutgessa de l'Audiència Nacional espanyola �ngela Murillo té suspès fins al 30 de gener el judici pel macrosumari 18/98 –en què 59 ciutadans bascos arrisquen penes d'entre 10 i 70 anys de presó per ser d'esquerres i abertzales–, perquè les defenses tinguin accés a centenars de documents utilitzats en la instrucció i que fins ara no havien pogut consultar, dues decisions de la mateixa Audiència Nacional evidencien una vegada més fins quin punt aquest tribunal especial és un dels principals obstacles per avançar per camins democràtics en la resolució de les crisis nacionals que afecten el Regne d'Espanya. Ni els papers espoliats com a botí de guerra pels militarots feixistes a Catalunya i les seves institucions democràtiques el 1939 han pogut tornar amb normalitat, trenta anys després de la mort del dictador, tot i l'empara d'una llei espanyola que va costar mans i mànigues aprovar, i estan retinguts encara –ara a Madrid, amb una maniobra més que sospitosa de la ministra de Cultura que va decidir portar-los, per si de cas, a la capital del Regne, i no tornar-los directament com calia esperar–, ni Batasuna, un partit polític cabdal per aconseguir una solució democràtica i pacífica al conflicte nacional que els espanyols tenen al País Basc, ha pogut fer amb normalitat el seu Congrés a Barakaldo aquest cap de setmana. En els dos casos, ha estat decisiva la intervenció dels jutges de l'Audiència Nacional espanyola. Si Rodríguez Zapatero vol acomplir les expectatives que ell mateix ha creat respecte d'una nova concepció de la política espanyola, haurà de desactivar la multitud de camps de mines que ell i el seu partit han contribuït a plantar al llarg d'aquests anys de transició, que no ha estat ni exemplar ni democràtica, com els fets, tossuts, cuiden de demostrar. Un d'ells, potser dels més complexos per l'autonomia i arbitrarietat de decisió de què ha estat dotat –i el mite repetit a tort i dret de “l'autonomia del poder judicial" (quin sarcasme!)–, és l'Audiència Nacional espanyola. Cal que qui ha contribuït tan eficaçment a crear-la i enfortir-la –perpetuant amb ella el tribunal d'excepció del franquisme, anomenat d'Ordre Públic–s'apressi ara a desmantellar-la. El PSOE, avui partit majoritari a les Corts espanyoles, que té en exclusiva la responsabilitat del Govern de la monarquia, en té el deure. No només per consideracions tàctiques, sinó per decència democràtica L'Audiència Nacional espanyola no és només un obstacle conjuntural en aquest període polític concret, sinó un dels elements causants de l'aluminosi que rosega els fonaments de la democràcia de baixa intensitat que patim des de la fi biològica del franquisme. Si de debò Rodríguez Zapatero vol obrir una segona transició al Regne d'Espanya, ja comença a ser hora que s'aboqui a desactivar les mines amb què els servidors de la monarquia van creure que podien posar barreres infranquejables a les llibertats civils i nacionals.

Humbert Roma, periodista

This work is in the public domain

Comentaris

Re:Excessiva alegria pel retorn d'alguns dels 'papers'
31 gen 2006
L’espoli franquista s’ha començat a restituir. A poc a poc, els documents espoliats a Catalunya durant la Guerra Civil van tornant a casa. De moment, l'Arxiu Nacional de Catalunya ja custodia, des d’avui, les 500 caixes amb documents que Franco va arrabassar a la Generalitat republicana, democràticament constituïda. Els 'papers' de la Generalitat han arribat a quarts de nou del matí a l'Arxiu Nacional, a Sant Cugat del Vallès, després de tota la nit de viatge en dues furgonetes.
La rapidesa amb què la consellera Mieras s’ha afanyat a capitalitzar l’èxit no hauria estat possible si, durant els anys 80, amb Jordi Pujol com a president, un seguit d’historiadors catalans no haguessin viatjat fins a Salamanca i hi haguessin classificat escrupolosament els documents propietat de la Generalitat. La documentació espoliada tampoc no hagués arribat a Catalunya si la Comissió de la Dignitat no hagués reclamat una vegada i una altra el seu retorn. Potser té raó el president Maragall quan diu que en tots els afers hi ha qui fa la feina i qui es fa la foto.
Per bé que el greuge històric s’ha començat a reparar, la ingent documentació que es van endur els franquistes de partits polítics, sindicats, particulars i ajuntaments, així com tota la documentació del País Valencià i de les Illes, encara es troba a Salamanca, sense data –ni voluntat– concreta de retorn. El país no pot acceptar la part pel tot. Si realment es vol parlar de restitució, s’ha de restituir la dignitat de tots els espoliats.
Així mateix, tal com ha destacat el president del Parlament, Ernest Benach, “no podem oblidar que encara queden per resoldre molts altres aspectes per a la recuperació de la memòria històrica. Ja seria hora que es procedís, d’una vegada per sempre i sense més dilacions, a l’anul·lació del consell de guerra sumaríssim contra el president Lluís Companys, que va ser afusellat per ser el president de tots els catalans�. Han tornat alguns ‘papers’, però les ferides que la dictadura franquista va produir al poble català no estan, ni molt menys, cicatritzades.
Re: Audiència Nacional, un camp de mines per desactivar
31 gen 2006
alehop
https://barcelona.indymedia.org/?category=cultures
Sindicato Sindicat