|
Notícies :: globalització neoliberal : pobles i cultures vs poder i estats |
Per Nadal, productes de casa
|
|
per un |
12 des 2005
|
|
Toni Estruch
Pel que hem pogut llegir darrerament, hores d’ara s’ha engegat una nova campanya de boicot als productes catalans promoguda des de les files de la xenofòbia espanyola.
Vegeu la proclama patriotera, però aquesta vegada han anat molt lluny en el seu desgavell, la seua ignorància és tan extrema i la seua insolència tan desvergonyida que fins i tot han dit que el projecte de Països Catalans inclou el Poble de Múrcia. En primer lloc, els defensors de la revertebració política, econòmica i cultural dels països Catalans mai hem gosat insultar el Poble murcià amb pretensions annexionistes; ben al contrari, nosaltres reconeixem el dret d’autodeterminació del Poble murcià i no som absolutament ningú per a dir-li a aquest Poble què ha de fer o no.
De manera que proposem als promotors de la campanya que il·lustren una mica les seues opaques ments i que, sobretot, que deixen d’insultar pobles amb els quals nosaltres aspirem a un bon veïnatge.
Dit això, reprenem la qüestió de fons que és, bàsicament: quina ha de ser la nostra actitud com a valencians i valencianes envers aquest afer del boicot anticatalà.
Col·laborar amb aquest carnaval de barbàrie seria un acte fratricida alhora que una demostració de ruqueria que s’adiu molt poc amb el caràcter valencià. D’altra banda, recordem que el pretès causus belli es la reforma d’un estatut d’autonomia; i demà? Quina altra causa podria mobilitzar de nou la croada espanyola? Quin serà el següent poble sotmés a la seua ira cavernícola? Podríem ser nosaltres.
Nosaltres, els valencians i valencianes, hem demostrat al llarg de la nostra història una gran capacitat de produir riquesa, fins que la poca traça espanyola ens lligara de peus i mans, però la nostra traça encara està viva, el nostre Poble es reconeix en allò que fa, en allò que produeix i, fins i tot, tenim un nom reconegut internacionalment: EURAM o Arc de la Meditarrània. Retrobar el nostre espai històric, el que ara anomenem Països Catalans, és una alternativa vàlida davant de l’amenaça mundialitzadora i, també val a dir-ho, un espai de mercat protegit per la llengua comuna.
Podem capgirar aquesta campanya (i anar més lluny) si som capaços de veure el Nadal - cap d’any - reis com una època idònia per a fer una fira comarcal, de totes les comarques dels Països Catalans, per promocionar els productes del País Valencià, de les Illes i de Catalunya, amb els mitjans que calguen i amb projecció internacional, incloent-hi, és clar, els productes que la campanya Santiago y cierra Espanya vol boicotejar. |
 This work is in the public domain |