|
Notícies :: dones |
La violència sexista no es queda a casa
|
|
per CAJEI Correu-e: info ARROBA cajei.org (no verificat!) Adreça: www.cajei.org |
25 nov 2005
|
CAJEI – COMUNICAT: Dia Internacional contra la violència de gènere. 25 novembre 2005. |
Un any més, el jovent dels Països Catalans veurem com els partits polítics institucionals aprofiten el 25 de novembre per fer declaracions als mitjans, tot queixant-se de la xacra de la violència domèstica i demanant un major reconeixement dels drets de la dona.
Des de la CAJEI, considerem que el millor que podrien fer aquests polítics és estalviar-se la seva hipocresia i començar a treballar en la resolució definitiva de les agressions, violència, marginació i subordinació que les joves catalanes patim al treball, en les relacions socials, a les institucions i en el nostre dia a dia per culpa de l’actual model de desenvolupament capitalista, que sustenta els pilars del patriarcat. Les conseqüències que se’n deriven són molt greus pel jovent català, especialment per les noies i per qui pren una opció sexual fora dels rols establerts.
Com a joves que treballem i/o estudiem als Països Catalans, hem estat víctimes d’una educació segregadora i que es reprodueix en el món del treball, subjugant les dones envers el sexe masculí. Les escoles oficials estatals (francesa o espanyola) i/o regionals implantades arreu dels Països Catalans han mostrat un interès nul en eradicar els comportaments i la socialització sexista del jovent. Les conseqüències socials, econòmiques i polítiques s’aguditzen amb la llibertat empresarial en la recerca del màxim benefici. Des de la diferència salarial entre gèneres, fins al fet que una cadena oficialment pública emeti centenars d’anuncis sexistes que condemnen a les joves catalanes a ser considerades un objecte sexual i que no tenen cap problema en fomentar l’anorèxia i altres malalties derivades del patriarcat.
Totes les joves catalanes som víctimes de la violència sexista cada dia i a totes hores, i no només quan algunes som agredides físicament a casa. Violència és ser considerada inferior, ser estigmatitzada com la sentimental, la maca o la que s’ha de quedar a casa. Violència és un sou percentualment inferior i de forma considerable, és ser assetjada al teu lloc de treball i no poder denunciar-ho per por a perdre la feina. Violència són les màfies i el capital que fomenta la prostitució i el treball precari per les dones, la feminització de la pobresa, l’assignació de totes les tasques reproductives o el no reconeixement social de les feines assignades a les dones (neteja, ensenyament, etc.).
Anar a buscar treball, relacionar-se amb la resta de la societat, ser assalariada en una empresa, tenir cura de la teva família, fer una reunió o assemblea, jugar al pati de l’escola, exercir com a mestre, científica o política, coordinar un comerç o una empresa, l’hora de dinar, el protocol internacional, etc. Qualsevol activitat quotidiana comporta una sèrie de rols assignats a cada sexe i que gairebé sempre donen lloc a una subordinació de la dona envers el sexe masculí.
Eradicar el patriarcat és un dels principals reptes dels i les joves catalanes que criem que és necessari construir un país lliure de l’explotació sobre les persones i organitzat segons els interessos d’aquestes. Els Països Catalans encara viuen sota la xacra del patriarcat, totalment arrelat a la cultura, el llenguatge, la política i l’economia catalanes. Per això, acabar amb la violència estructural contra la dona i contra tota opció no heterosexual és un repte difícil. Però és impossible fer-ho en el marc de l’actual sistema polític i econòmic de l’Estat espanyol, que sustenta les bases d’aquest funcionament patriarcal, increïblement rentable per l’economia de les empreses més poderoses.
La lluita contra la violència sexista i per la igualtat de gèneres esdevé una lluita inherent al nostre crit....
per la Independència i el Socialisme,
el jovent català contra el Patriarcat!
CAJEI
(Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista) |
 This work is in the public domain |