Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
|
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder |
I què hi ha de l'OPA?
|
|
per vianant |
14 set 2005
|
|
Per a quan una valoració crÃtica radical d’un dels temes estrella del moment: l’OPA de Gas natural a Endesa?
Maniobra brillant del catalanisme burgès que aprofita la reacció de la dreta espanyolista per garantir el mà xim consens al voltant de les estratègies expansives del seu gran capital financer. És indiscutible que a la gent d’Aznar i els grups bancaris afins els neguiteja la competència i el poder creixent de la Caixa. Però no hauria de passar-nos el mateix a nosaltres encara que per raons diferents? Per contra, la reacció al carrer, orquestrada pels media, és totalment xovinista, d’adhesió incondicional (“culé�) als interessos de Gas Natural i "companyia". I si aquesta OPA prospera, què? Sortirà Catalunya al carrer amb senyeres per celebrar-ho? Realment, el grau de submissió de la societat als projectes del poder econòmic és acollonant... |
 This work is in the public domain |
Comentaris
Re: I què hi ha de l'OPA?
|
per butà |
14 set 2005
|
Crec que és important entendre aquesta operació des d'una òptica de lluita de classes. En concret és una expressió de la lluita entre la oligarquia financera i el capital monopolista, centralistes i en el terreny polític franquistes i el capital productiu i no parassitari d'àmbit nacional. De fet és una mostra més per a aquells que encara es neguen a reconéixer-ho, que e l'Estat Espanyol hi ha més d'una nació i que el que les caracteritza és la seva estructura de classes i socioeconòmica diferenciada.
En aquest sentit, aquesta operació des d'una òptica global, donat que suposa una derrota i un aïllament ulterior d'aquelles classes que s'expressen políticament a través del PP i que cal derrotar definitivament per allunya el risc de tornar a caure en règims para-feixistes.
Més enllà d'això, està clar que es tracta d'una disputa entre capitals i no entre territoris, ni, molt menys entre treballadors i capital. Des d'aquest punt de vista, en el terreny inmediat, el que cal exigir és que els i les treballadores no pateixin cap mena de conseqüència negativa (reducció de personal, precarització de les condicions laborals), i que els serveis no pugin de preu ni disminueixin la seva qualitat. De fet si les classes populars tenim prou força, valdria la pena, actuar a l'ofensiva i demanar millores laborals, disminució de preus i millora dels serveis. Ja veurem de què som capaços i capaces. |
Re: I què hi ha de l'OPA?
|
per butà (correcció) |
14 set 2005
|
Crec que és important entendre aquesta operació des d'una òptica de lluita de classes. En concret és una expressió de la lluita entre la oligarquia financera i el capital monopolista, (centralistes i en el terreny polític franquistes) i el capital productiu i no parassitari d'àmbit nacional. De fet és una mostra més per a aquells que encara es neguen a reconéixer-ho, que e l'Estat Espanyol hi ha més d'una nació i que el que les caracteritza és la seva estructura de classes i socioeconòmica diferenciada.
En aquest sentit, aquesta operació és positiva, des d'una òptica global, donat que suposa una derrota i un aïllament ulterior d'aquelles classes que s'expressen políticament a través del PP i que cal derrotar definitivament per allunya el risc de tornar a caure en règims para-feixistes.
Més enllà d'això, està clar que es tracta d'una disputa entre capitals i no entre territoris, ni, molt menys entre treballadors i capital. Des d'aquest punt de vista, en el terreny inmediat, el que cal exigir és que els i les treballadores no pateixin cap mena de conseqüència negativa (reducció de personal, precarització de les condicions laborals), i que els serveis no pugin de preu ni disminueixin la seva qualitat. De fet si les classes populars tenim prou força, valdria la pena, actuar a l'ofensiva i demanar millores laborals, disminució de preus i millora dels serveis. Ja veurem de què som capaços i capaces. |
Re: I què hi ha de l'OPA?
|
per un de cgt |
14 set 2005
|
La Sección Sindical de CGT en Gas Natural ya avisó de las consecuencias sociales, medioambientales y políticas de la fusión de ENDESA y Gas Natural
Con fecha de 5 de Septiembre de 2005, la CNMV suspende las negociaciones de los títulos y valores de ENDESA y GAS NATURAL.
Siempre que se va a anunciar la fusión o OPA de una empresa o grupo de empresas con otra, se suspende al amparo de la Ley la negociación de cualesquiera de los títulos y valores.
Nos encontramos ante un anuncio que desde la Sección Sindical de CGT en Gas Natural en su día ya preveíamos, con las consecuencias sociales, medioambientales y políticas que esto supone.
En el Materiales de Reflexión de Rojo y Negro nº 20 de enero del 2004 "EL MERCADO DE LA ENERGIA: El holding como estrategia de dominio social" escribimos un artículo donde desgranamos los entresijos entre el poder político, el financiero y el económico de estos dos grandes monstruos de la energía.
Remitimos a estos materiales por la importancia social y sindical que triene y tendrá la creación de este gran grupo energético el cual domina más del 70% de todo el mercado eléctrico y gasístico.
http://www.cgt.es/descargas/MR_20_Industria_Energetica.pdf |
Re: I què hi ha de l'OPA?
|
per Apunt |
14 set 2005
|
Si Catalunya fòs un estat dins la UE, aquesta operació podria ser prohibida, perquea genera un moopoli dins el territorio de Catalunya. Però com que Catalunya no es un estat, sino un territori dins un altre estat que es diu España, la qüestió de competència s'analitza a nivell estatal. AIxí la magra burgesia catalana es beneficia de l'Estat Espanyol com ho ha fet sempre, fent-lo servir de "parapeto" per les seves pràctiques monopolístiques i proteccionistes (Léase Fomento del Trabajo Nacional??) i alhora, fent-lo servir per fotre millor a la classe treballadora catalana. Així estan les coses i no han canviat: el tripartit es nomès el reflexe d'una societat masivament petitburgesa. |
Re: I què hi ha de l'OPA?
|
per observador |
14 set 2005
|
La qüestió és si "les classes populars" han de fer causa comú amb els projectes de l'elit políticoeconòmica del país, o tenen un projecte propi. Per butà, que és clarament el color de Comissions, l'operació és globalment positiva... encara que potser no ho té tan clar, doncs en el primer escrit comet un lapsus significatiu i s'oblida aquest qualificatiu... |
Re: I què hi ha de l'OPA?
|
per és curiós |
14 set 2005
|
però pel que jo he anat sentint als diaris, ràdios, televisions, ...els que s'han posat en pla xovinista i molt més -racista anticatalà- són els "d'allà".
En canvi, els revolucionaris més nostrats ens volen inculcar que la indignació davant aquesta sortida de tó dels PP de Madrid i cia és el veritable xovinisme, naturalment català. Nosaltres, els actuals jueus d'Europa, som els culpables de tot, ens hem d'auto-odiar i -siguem pràctics- per estalviar feina ens podriem posar nosaltres mateixos dins les càmeres de gas i apretar el botó del ziclon.
Nois, no m'estranya que amb aquesta aguda visió política esteu més sols que la una i ningú us faci ni cas. Marxistes i anarquistes s'han guanyat un descrèdit formidable no per la seva defensa dels drets dels treballadors, sino pel seu brutal sectarisme en la qüestió nacional, on sempre acaben defensant els interessos de la nació dominant sota la capa de "l'internacionalisme proletari". |
Re: I què hi ha de l'OPA?
|
per butà |
14 set 2005
|
Efectivament era un lapsus, però sí que ho tinc clar.
Intentaré explicar-me millor. En una lògica de lluita de classes, en una societat actual, existeixen diverses contradiccions, entre classes i entre fraccions de la mateixa. L'important és saber identificar a l'enemic principal en cada moment, i en funció d'això establir les aliances de classe que calgui, per tal de resoldre positivament aquesta contradicció (per entendre'ns, és el que diuen Marx i Engels en l'últim capítol del Manifest).
Contextualitzem això a la situació actual:
A nivell estatal (i a nivell mundial passa una cosa similar, però no hi entraré ara), l'enemic principal, considero que el representa l'oligarquia financera (BBVA, Banco Santander...), i el capital monopolista (Endesa, Repsol, Telefonica, ...). Aquestes classes són parassitàries, especuladores i rentistes, i per tant no contribueixen mínimament a produir riquesa ni desenvolupament de cap mena. En el terreny polític estan representats pel PP, i són centralistes, conservadors, i, dit de manera senzilla, fatxes.
A l'altra banda de la contradicció principal, hi ha obrers, camperols, professionals, petits i mitjans empresaris, i el capital productiu, especialment de caire nacional.
Crec que la classe treballadora, ha de lluitar per a la resolució positiva de la seva contradicció front al capital, construint un projecte en que les classes no explotadores (bàsicament totes aquestes menys el gran capital productiu), s'hi trobin còmodes. Ara bé, la història no és tan senzilla ni lineal. Mantenint clar que aquest és l'objectiu central, en cada moment cal saber quin és el moviment per avançar en la partida. En els escacs, al començament del joc, ningú va a atacar directament al rei, sinó que és tot una fina estratègia per anar guanyant força sobre l'adversari i acabar guanyant. En aquest sentit, l'aliança contra el capital financer i oligàrquic, és en aquests moments estratègic. El que passa és que a cada aliança de classe hi ha una lluita per l'hegemonia de totes les classes del procés, per aconseguir dirigir políticament el procés, i això és el que a partir de la mobilització i l'organització han d'aconseguir les classes treballadores catalanes.
Ara fixem-nos en el cas de l'OPA. Aquesta operació no reflexa la lluita entre aquesta aliança de classes i l'enemic principal, sinó directament la lluita entre fraccions de la mateixa classe del capital. La veritat és que amb l'aparició d'ENDESA fa pocs anys, el monopoli, de facto, ja estava creat. Aquesta operació no acabarà amb el monopoli, sinó que el traspassarè a altres mans, que el gestionaran d'una altra manera.
Aleshores tornem a la qüestió inicial, això com afecta a les classes treballadores? Dons des de l'òptica global i estratègica de lluita de classes, és un cop més a l'enemic principal, per tal d'aïllar-lo i en aquest sentit és positiu. En quant a la seva vida quotidiana, jo destacava els aspectes de la necessitat que es conservin els llocs i les condicions de treball, que no es pugin els preus i que no empitjori la condició dels serveis. Com que no sóc ni molt menys expert en el tema, m'agradaria que posessiu aquí la resta de conseqüències concretes negatives d'aquesta OPA.
Resumint, aquesta operació no suposa un avenç directe en la millora de les condicions de vida dels treballadors i treballadores, pero, segons com es facin les coses, podria ser que tampoc un empitjorament. Des de l'òptica de la lluita de classes a l'Estat Espanyo, és un avenç, però encara molt lluny d'un avenç revolucionari com hauria de ser que un sector estratègic com el de l'energia, fos estrictament públic. |
Re: I què hi ha de l'OPA?
|
per Qué curiós |
14 set 2005
|
La qüestió es que la burgesia catalana el que vol es fer de la "qüestió nacional" un factor mès d'increment dels seus guanys a costa de les classes populars. Aquesta sí es una bona qüestió. Desde el punt de vista del comunisme llibertari, l'independentisme nacionalista de dretes no confronta la burgesia catalana, sino que pacta amb ella i el resultat es aquesta pantomima de l'Estatut. El fet que la dreta madrilenya no vulgui perdre el que considera seu, no té res a veure amb aixó. |
Re: I què hi ha de l'OPA?
|
per No, amic Butà |
14 set 2005
|
Aquesta operació es un atac directe contra la classe treballadora catalana, perque suposa un pacte de la burgesia catalana i els seus representants polítics: tripartit + CiU + PPC - la dels fabricants dels wàters - amb l'Estat catapitalista espanyol per tal de bloquejar quansevol moviment socialista i llibertari a Catalunya mitjançant un Estatut constitucional, capitalista i burocràtic. |
Re: I què hi ha de l'OPA?
|
per curiosissim |
14 set 2005
|
perquè si be és cert que la burgesia catalana aspira a un increment dels seus guanys, també ho és que aquest increment no ve necessàriament (de fet, no hi ve) per la via de l'increment de l'explotació de les classes populars, sino per la de recuperar el control dels recursos generats a Catalunya i de les infrastructures productives i logistiques.
Això ho obliden els que critiquen el nou Estatut : busquen millorar la financiació per a incrementar-se les seves subvencions, ajuts, etc. etc, ben cert, però d'això també en sortirà una millor financiació de l'educació, la sanitat i altres aspectes dels interessos populars.
A més, ens interessa que en una fase històrica en la qual la classe treballadora és temporalment incapaç de crear un món nou (i això té pinta de durar bastant), al menys ens interessa que les empreses de tota mena es renovin, que siguin competitives, que disposin d'una tecnologia que les faci operatives al si del mercat, sino : de què treballarem ? de què menjarem ?. De cremar pneumàtics al mig de carrer, només, no s'hi viu.
Si la memòria no em falla, els principals actius de ENDESA a l'estat espanyol són FECSA i HIDROELECTRICA DE CATALUNYA, actualment controlades desde Madrid. Què hi pot haver de més lògic que la burgesia catalana controli aquestes peces clau de l'aparell productiu català. Si l'internacionalisme consisteix a donar per bo que es controli desde fora, hauriem d'aplaudir a Repsol quan controla els recursos energètics sudamericans, a Telefònica quan controla les telecomunicacions idem, i a la mateixa Endesa quan fa el mateix a Xile, a costa dels maputxes.
Que la burgesia catalana controli ara i aquí els recursos industrials catalans facilitarà al seu moment expropiar-la de cop -expropiant la Caixa, Endesa i Gas Natural hauriem fet mitja feina-.
El que sí faré contra aquest procés de compra d'Endesa és per a exigir a la meva burgesia que no toqui els drets dels maputxes ni dels altres pobles als quals Endesa, Gas Natural, Repsol, etc. estan oprimint. |
Re: I què hi ha de l'OPA?
|
per Si |
15 set 2005
|
Tu exigiras i ells, es clar, que son tan obedients a tot el que els hi dius que facin en be de les classes populars, et faran càs de seguida. Mentrestant, i mentre tu prepares la seva "expropiació" futura en faran el seu negociet, oi que si, amic curiossísim ?
Per cert, tu d'Endesa no saps ni papa...ai, ai...ai. A Catalunya es un monopoli, i per cert t'oblides d'ENHER la hidroelèctrica del Ribagorça.. ENdesa es una peça pero que molt gran i es la manduca que els burgessots catalans que recolçen el tripartit volen empasar-s'hi per donar el vist i plau a un estatutet ben pulidet. Ja sabem que aquesta burgesia es "nacionalista" per augmentar els seus guanys... i amaparar-s'hi a l'Estat Espanyol perque li faci el jòc brut...i això sí tenir a la clase treballadora catalana sota control, no sigui que vulguin venir a fer sorroll els fantasmes del afussellats i assasinats col.lectivitzadors...oi patufet ? |
Re: I què hi ha de l'OPA?
|
per Jm |
15 set 2005
|
Amic Curiossísim: es enternidora la teva preocupació pel poble maputxe. Es casi segur que els maputxes no llexeixen aquesta pàgina ni parlen català, per la qual cosa, el fet de referir-te a ells es una forma de portar el tema fora del seu focus central, una mena de justificació per altra banda molt barruera, de intentar despistar el personal davant la teva desaforada defensa d'una operació de cocentració empresarial d'alt nivell, la qual com a tal reforça els mecanismes d'explotació capitalista i es per tant un atac directe a les condicions de vida dels treballadors de tot el mòn. Dels maputxes i dels catalans i dels andalussos, dels quals per cert t'oblides misarablement tot ignorant de forma poc menys que infamant que Endesa ja es va empassar la Sevillana de Electricidad i no solament la Fecsa i la Hidroeléctrica de Cataluña.
Sembla que tú comparteixes el lema capitalista farsant de que la "competitivitat" es millora fent operacions de concrentració empresarial. Quina mentida. Les operacions de concrentació empresarial el que fan es fer guanyar els accionistes i els consells d'administració, i de cap manera milloren la productivitat, rati que sempre està sota mínims al obsolet i paleolític sistema productiu capitalista. Per tant, desde una óptica de la lluita obrera i d'esquerres (no la farsant esquerra des partits socialdemòcrates i pseudoesquerrossos) quansevol operació de concentració empresarial va contra la classe treballadora. Fer apologia de la compra d'Endesa simplement perque s'opossen les dretes madrilenyes - s'ha de dir que la seva oposició es merament dialèctica, perque el que cerquen es que els hi paguin mès per les seves accions i contraportides al Consell d'Administració - o perque significa una "seu social reforçada" a Catalunya es ben peripatètic i sobre tot es escandalosament falsari i mentider si es diu que aquest anàl.lisi botifler es fa "en interès de les clases populars" , no et sembla?
Ben cordialment,
Jm |
Re: I què hi ha de l'OPA?
|
per benvinguda sigui |
15 set 2005
|
Si el preu que la burgesia catalana recolzi el nou estatut i no munti campanyes a lo vidal quadres, la vanguardia, etc. es el d'amansir-la amb la carnassa de la OPA, doncs endavant, benvinguda sigui.
No em treu la son que la burgesia catalana guanyi més, només que ho fes a costa meva -a costa dels treballadors-, i aquest no és el cas de la OPA de Gas Natural sobre Endesa. |
Re: I què hi ha de l'OPA?
|
per Això |
15 set 2005
|
La burgesia catalana va i li diu a l'Estat Espanyol: amics meus, tal com està la cosa, amb el diner de la Caixa ens sentem a la ONU en quatre dies... però el que podem fer es recolçar alguna operació "constitucional" a canvi de alguns petits beneficis, rès important: de moment per signar el pacte constitucional i no desmuntar la paradeta, volem empassar-nos aquesta elèctrica que ens fot la competència. DIt i fet.
La OPA no es sino un premi a la burgesia catalana per no recolçar una opció "soberanista". I es que per la burgesia catalana, la opció soberanista es molt rentable: si a Catalunya es formès un Estat propi: qui creus que "manaria" sino Foment del Treball ? , es clar, mentre l'Estat Espanyol segeixi funcionan d'agent potenciador del benefici d'aquesta burgesia tirànica, donç així seguim. La carnassa que pateix tot aixó es la classe treballadora catalana, amb molt una de les mès explotades de tota Europa. |
Ja no es poden afegir comentaris en aquest article. Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo. Comments can not be added to this article any more
|