Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Reflexions ràpides sobre el FSMed i la seva poca visibilitat aquests dies a Barcelona*
19 jun 2005
Reflexions ràpides sobre el FSMed i la seva poca visibilitat aquests dies a Barcelona*
Entre el 16 i el 19 de juny ha tingut lloc a Barcelona, el Fòrum Social de la Mediterrània.
Sense voler entrar a valorar el que ha estat aquest esdeveniment internament (contradiccions formals, pel lloc, l'entrada, etc...) crec que és necessari fer-ne una valoració més global. Així com veig que s'ha de valorar positivament per la banda dels llaços que s'han construït entre activistes socials de tota la mediterrània, alhora la considero negativa per la poca vinculació que hi ha hagut amb la majoria del teixit social alternatiu de la nostra ciutat.

Respecte a aquest darrer punt, hi ha qui trobarà justificacions de tota mena, com que s'ha fet poca difusió, que és època d'examens per als estudiants o fins i tot la coincidència amb el Sònar (?)
Però penso que hi ha una qüestió més de fons que cal analitzar per poder llegir realment el que ha passat, i és la que vull exposar a continuació:

Primerament, és simptomàtic -a més d'espectacular- la quantitat d'activitats que hi hagut només a la ciutat els darrers dies (sense entrar en el que es fa en altres indrets de l'àrea metropolitana), coincidint casualment amb el fsmed:
Festa de l'Okupació al parc de l'Espanya industrial.
Fira del llibre Anarquista al Besòs.
Mercat d'Intercanvi a Gràcia i 3er aniversari de l'Ateneu Rosa de Foc..
Manifestació de defensa dels drets dels gais i les lesbianes en resposta a la manifestació de Madrid.
Jornada “Li diuen democràcia i no ho és� a l'Eixample coincidint amb la Festa major de Fort Pienc.
Cercavila No al Corte Inglés a Nou Barris.
Presentació del Col·lectiu Negres Tempestes a Sants.
Una xerrada del cicle Repensar Barcelona /recuperar la ciutat a Can Basté (i festa major del barri)
......I moltes d'altres que segurament oblido o desconec.....

Ara bé, aquestes activitats no s'han emmarcat dins d'un fòrum social alternatiu, a diferència del que era tradicional a d'altres ciutats, sinó que són fruit de la creixent activitat, múltiple, sense centre ni direcció, que caracteritza el teixit social autogestionat de la ciutat, que ha respòs d'aquesta manera -amb indiferència- sense que ningú ho hagi decidit ni planejat, al procés del forum social, i ha seguit amb la seva normalitat quotidiana.

El Fsmed ha estat un esdeveniment important a la ciutat, però un més (tot i peculiar per als esforços i pressupostos destinats...) dels que es trobaven repartits per la zona aquests dies.

Per molt que algunes persones i estrangers despistats, s'esperessin trobar “Els Moviments Socials� entre les quatre parets de la Fira de Barcelona, la realitat és que allà només hi haviat una part, significativa però petita, dels col·lectius de la ciutat, especialment aquells que treballen temes al voltant de la mediterrània o altres temàtiques de caràcter internacional.
Però bé, què hi ha de dolent? de fet són els qui més podien aprofitar aquest fòrum...
On és el problema?
Potser és que els promotors volien fer quelcom més gran? quelcom central a la ciutat aquests dies?

La disjuntiva la trobem segurament en la diferència entre el que diuen que serà i el que és realment; entre el que es pretén i el que s'aconsegueix. Potser si des d'alguns sectors promotors dels fòrums socials s'abandonés la pretensió d'estar en el centre del mapa i voler representar des d'aquest centre els moviments socials, de problema no n'hi hauria cap...

I es que els Fòrums socials topen amb alguna cosa a Barcelona, que evita que prenguin la centralitat en l'agenda dels moviments socials. I això no és només responsabilitat de l'organització del fsmed, sinó que forma part de la forma d'organització pròpia de la ciutat.

De fet, es pot dir que la Campanya contra l'Europa del Capital ja fa 3 anys, va ser la darrera vegada que una mobilització va fer confluir a bona part de la diversitat de sectors i moviments del ric teixit barceloní (sense oblidar les mobilitzacions contra la guerra de l'any següent però que, per l'ús que se'n feia des de l'esquerra institucional, va tenir dèficits significatius de participació dels sectors alternatius).

Des de llavors la capacitat d'iniciativa i autoorganització dels col·lectius i xarxes de base, (mobilitzada sobretot a través dels centres socials autogestionats que en nombre cada vegada major poblen la ciutat) no ha parat d'augmentar; amb agendes, projectes i iniciatives pròpies i enxarxades a nivell de barri o temàticament. Sembla que ja no es necessiten punts centrals a l'agenda, per seguir construint moviment a cada barri, en cada tema, en cada espai de les nostres vides.

A Barcelona, la hortizontalitat, la descentralització i l'autonomia dels col·lectius i de les lluites, són valors forts que limiten la incidència de les suposadament grans organitzacions i d'aquells que pretenen, com determinats sectors dels fòrums socials, ser legitimats com a representatius dels moviments socials.

Potser és per això que aquí no qualla, la dinàmica dels Fòrums Socials nascuts a Porto Alegre, no per la seva utilitat com a espai de trobada, sinó per la seva pretesa representativitat.

El dia que aquests espais de trobada s'autodefineixin només com això, i reconeguin la seva no-centralitat en les dinàmiques de transformació social, potser seran acollits pels col·lectius de base, actualment recelosos o indiferents, i per exemple, trobaran més suport per encartellar els carrers de la ciutat.

* Quan en el text es parla de Barcelona, crec que es podria estendre aquesta perspectiva a tot Catalunya, però com que no conec tant les altres realitats, prefereixo que en cada lloc es valori si aquest procés succeeix o no de la mateixa manera.

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: Reflexions ràpides sobre el FSMed i la seva poca visibilitat aquests dies a Barcelona*
19 jun 2005
Jo hi vaig ser ahir tot el dia i estic d'acord amb les observacions de l'Enric. hi afegiria que, apart del sistema d'organització interna -hi va haver un gran esforç de traducció simultània en tots els seminaris i tallers-, va fallar la comunicació de cara l'exterior - política publicitària al carrer, amb els mitjans de comunicació, etc.- i també ,com diu l'Enric , amb les diverses organitzacions socials alternatives de base.
Jo hi vaig respirar un aire molt "políticament correcte" i crec que el lloc i el caràcter tancat
i de pagament hi van contribuir-hi força.
Re: Reflexions ràpides sobre el FSMed i la seva poca visibilitat aquests dies a Barcelona*
19 jun 2005
Fòrum?, quin fòrum?
Re: Reflexions ràpides sobre el FSMed i la seva poca visibilitat aquests dies a Barcelona*
20 jun 2005
Suposo que el company enric té la sol-lució
a tanta desunió:
L´infoespaió
Re: Reflexions ràpides sobre el FSMed i la seva poca visibilitat aquests dies a Barcelona*
20 jun 2005
He trobat bonissima la reflexio' d'enric. De fet he pensat sempre que la descentralitzacio' dels moviments i lluites de Barcelona (*!) es precisament la nostra forc/a. Es un tresor a preservar i defensar contra les tendencies hegemoniques i centralitzadores, concients o inconcients.
Re: Reflexions ràpides sobre el FSMed i la seva poca visibilitat aquests dies a Barcelona*
21 jun 2005
T'esperem al proper "spot". Vine a fer turisme alternatiu i et donarem una xtapeta perque puguis presumir de revolucionar* davant els teus am*cs i seguir somniant amb el 68...
Re: Reflexions ràpides sobre el FSMed i la seva poca visibilitat aquests dies a Barcelona*
21 jun 2005
O sigui ..que ara hem d'estar contents -representa- de que el fòrum no ens hagi unit massa perque aleshores això significa que ja hi han molts moviments socials independents a barcelona que van per lliure i que ja saben prou funcionar sense necessitats de fòrums.

No si alguns saben trobar virtuts allà on sigui. Visca la filosofia del optimisme. Visca les lluites socials descentralitzades, visca les masses crítiques autogestionades, visca el futur, visca la vida, visca la fundació Esico, visca l'okupa, visca el marroquí, visca el saharaui, visca el pan tomaquet, visca la música al carrer, visca l'antisonar i visca l'independentisme còrsic.
Re: Reflexions ràpides sobre el FSMed i la seva poca visibilitat aquests dies a Barcelona*
21 jun 2005
Quan aquestes trobades suposen l'acceptació de certs principis i el deixar-se anar darrera de certs partits polítics i organitzacions, com ara em ve al cap IC i la socialdemocràcia en general, que des dels seus principis han intentat monopolitzar i dirigir aquests events, amb més o menys èxit segons la ciutat organitzadora com molt bé s'ha anat denunciant d'un temps ençà. Doncs quan succeeix tot això amb el que en teoria hauria de ser un fòrum independent, alternatiu i realment anticapitalista, és una alegria que molts moviments no hagin caigut en aquest joc, és una alegria que es mantingui l'autonomia de certes lluites que no es taquen amb forums i esdeveniments que s'han fet d'esquenes a ells i més de cara a caure bé i tranquilitzar als poderosos. La lluita és el camí i no els pactes amb els poderosos per molt que per anar allà es treguin la corbata per caure més bé. Quan els fòrums socials perden dia a dia el seu caràcter potencial de reivindicatiu i revolucionari, és una alegria veure que a barcelona molts grups continuen dient que per aquí no anem bé i no caure en el joc d'anar allà i deixar-se enganyar per discursos de les avantguardes que busquen adeptes per les seves respectives sigles. Aquest error de buscar aliats on sigui és el que ha convertit els fòrums en autèntiques pantomimes del que en un principi eren. I el que estar clar és que si als organitzadors els interesa més comptar amb l'aliança de certes persones que tinguin segur que d'altres no els volem enlloc. Em repateja l'iniciativerisme fals i el discurs pseudoesquerranista en que voleu convertir la política d'esquerres i el sentit del vostre "un altre món és possible". Quan plantegem l'esquerra com el que és, és a dir, anticapitalista i transformadora, no reformista i adaptaticia a les circumstàncies, i pensem per nosaltres mateixos i no com volen els "liders polítics" potser alguns ens decidirem a participar-hi. Estic segur que entre els participants hi ha moltes persones que no estan per seguir el joc i la batuta que es porta però l'error és intentar mantenir-se allà sigui com sigui i de la forma que sigui perque ningú ens tregui l'etiqueta o per imaginar la seva internacional de l'inconformisme, que s'està conformant amb moltes coses, inclús amb seure al costat dels mateixos que ens exploten des de les seves institucions. Mort al capital. Iniciativeros i socialistos no us volem. L'esquerra o és anticapitalista o no ho és. L'anticapitalisme o és revolucionari o no ho és
Sindicato Sindicat