|
|
Anàlisi :: ecologia |
Teoria del caos y el protocolo de Kyoto
|
|
per Paulovsky |
25 mar 2005
|
Las reducciones de emisiones establecidas por el protocolo de Kyoto son insignificantes comparadas con la dimension y evolucion del cambio climatico. |
La teoria del caos nace en los años 60 a partir de los experimentos de Edward Lorenz en el campo de la prediccion metereologica. La significacion profunda de esta teoria y sus aplicaciones es la constatacion de que un sistema complejo
es hipersensible a las cambios producidos en relativamente pocos componentes de dicho sistema, concepto conocido
coloquialmente como "el efecto mariposa". Lorenz llego a la conclusion de que es imposible predecir el comportamiento del clima; aun asi sus modelos matematicos son utiles para entender su funcionamiento, y dieron lugar a la teoria del caos.
A mediados de los 90 la realidad del cambio climatico habia sido ya comprobada y aceptada por la comunidad cientifica. Diferentes modelos arrojan diferentes predicciones, pero todos estan de acuerdo en que la temperatura media del planeta esta
subiendo dramaticamente. En concreto, ha subido medio grado en los ultimos 100 anios, y algunas modelos arrojan una subida de 5-6 grados en los proximos 50 años. Este aumento de temperatura media del planeta en va de la mano de un clima cada vez mas extremo en todas partes.
La conexion mas importante de la teoria del caos con el problema del cambio climatico reside en el equilibrio del sistema en si, en saber en que puntos dicho equilibrio se rompera. La polucion producida por el ser humano es una variable nueva que hemos introducido en el sistema. De momento ha causado entre otras cosas el aumento de temperatura media en el planeta. Esto a su vez produce el deshielo de los polos. Esto a su vez produce el aumento de agua en circulacion en la atmosfera. Esto a su vez... Y asi podriamos seguir hasta el infinito, aumentando en cada paso en complejidad e impredictibilidad, dado que cada una de las variables del sistema afecta a todas las demas. La Naturaleza vuelve a mostrarnos de nuevo su esencia global, su funcionamiento a base de intrincadas interrelaciones.
El hecho insalvable descrito por la teoria del caos es que, una vez pasado un punto critico, el sistema perdera su equilibrio sufriendo un cambio de estado, o en otras palabras, una alteracion radical. Este punto critico se podria definir como aquel en el que los cambios introducidos en el sistema producen una retro-alimentacion, generando una alteracion cada vez mayor, y por lo tanto produciendo en el sistema no un cambio norrmal dentro de sus ciclos caoticos, sino un cambio radical.
Un ejemplo de este concepto es el deshielo del circulo polar, que esta ya afectando la corriente del golfo. En algun momento, la fuerza de la nueva corriente de agua generada por el deshielo sera lo suficientemente grande como para cortar y anular completamente la corriente del golfo. En ese momento, los inviernos de paises como Inglaterra seran glaciales.
De este modo, debemos entender que, aunque pararamos las emisiones de CO2 inmediatamente, no tenemos la garantia de acabar con el problema. Es muy posible que hayamos ya introducido la polucion suficiente en el sistema climatico como para que se produzca una cadena de efectos y una ruptura de su equilibrio irreversibles. Y desde luego, es muy posible que todos los cambios que se estan ya produciendo evolucionen mucho mas rapidamente de lo previsto.
Las reducciones de emisiones establecidas por el protocolo de Kyoto no solo son insignificantes comparadas con la dimension y evolucion del problema, ignoran la polucion ya existente y sus efectos futuros, y establecen una especie de mercado de polucion que en realidad justifica mas que desincentiva el uso de tecnologias polucionantes. Podria definirse como una huida hacia adelante y, sobretodo, un lavado de cara para el modelo consumista occidental.
Un fenomeno ya activo y de la dimension del cambio climatico no puede detenerse sino con cambios drasticos y un esfuerzo continuado y coordinado a nivel planetario. Dada la dependencia extrema del petroleo de nuestra economia y dado el sistema politico imperante no serian cambios faciles, desde luego.
No tenemos la garantia de poder tener a tiempo el suficiente nivel teconologico y cientifico como para poder introducir en el futuro alteraciones en el clima que puedan revertirlo hacia el equilibrio que hoy estamos destruyendo. Pero si tenemos la garantia de que, de seguir ignorando el problema, nos enfrentamos a serias posibilidades de extincion. |
 This work is in the public domain |
Comentaris
Re: Teoria del caos y el protocolo de Kyoto
|
per llibertàri@ |
25 mar 2005
|
crec que és imparable, a més, no es tracta només del canvi climàtic, és el canvi ambiental global, és a dir, desenes de milers de subtàncies químiques sintètiques, cultius transgènics, forat de la capa d'ozó, desertització, desforestació, residus nuclears, nanotecnologia (contaminació per àtoms artificials o micropartícules)... El capitalisme és com una droga dura de la que la humanitat ja no pot passar, per tant, anem a l'autodestrucció. Abans patirem molt, dissortadament. |
Re: Teoria del caos y el protocolo de Kyoto
|
per Posant llenya al foc |
26 mar 2005
|
La biosfera, al llarg de centenars de milions d'anys ha viscut canvis tant o més radicals i també més sobtats que els que està produint la civilització occidental en els ultims anys. Aquests canvis han comportat extincions masives d'especies pero la biosfera s'ha readaptat i aquestes mateixes extincions han afavorit que en sorgissin tb nous grups d'animals i plantes. Trobo bò que volguem salvar la natura actual tal com està ... pero desde una perspectiva menys sentimental trobo que tampoc hi han tans motius per ser conservadors ja que com dic, la natura tampoc ho es amb si mateixa, està en un constant procés de transformació (els animals competeixen entre ells, uns s'extingueixen i d'altres s'expandeixen), procés que a més cada x anys es veu interromput per grans catastrofes que no formen part de la propia biosfera, catastrofes com per exemple la caiguda de grans meteorits o variacions en l'activitat solar (com l'ocorreguda durant el segle XVII també anomenada "petita era glaciar", xcert, fenòmen el cual va refredar mitja europa en uns nivells que ara, si passessin, els considerariem alarmants).
Paulovski diu de que si es trenqués el corrent del golf ....vindria a ser com una catàstrofe perque es trencaria l'equilibri. Dons bé, hi hauria un canvi del clima notable a europa i altres efectes potser menors en altres regions del mon pero tampoc seria tant tant greu vist en perspectiva més ample, i un cop trencat el corrent el sistema entraria en un altre tipus d'equilibri diferent al cual ens adaptariem.
A nivell de diversitat de natura s'extinguirien moltes especies de plantes i algunes tb d'animals, d'altres serien capaces de recular cap a regions més càlides, igual que van fer durant l'època de les glaciacions i alhora es desenvoluparien i s'expandirien les flores àrtiques i subàrtiques... Segurament també se salvarien de l'extinció moltes especies de flora alpina i pirinenca al trobar nous habitats propers similars a colonitzar.
Per el que fa a l'economia humana es crearia un cert d'altabaix, es cert, pero l'esser humà es readaptaria encara més rapidament. Te capacitat de sobres per a fer-ho. La corona anglesa tornaria a fer guerres de conquesta -sino les fa ja ara amb les multinacionals- i establiria la capital del regne unit potser a Ejipte o a l'Irak o l'India, ves a saber; i les industries moltes també es desplaçarien creant uns nous statuts territorials i nous equilibris polítics al planeta. De fet sempre ha estat així en la historia. Quan venien anys de hiverns crus de fred i de fam ... els pobles guerrers i no tant guerrers de les estepes asiàtiques es desplaçaven cap a la Xina o cap a occident, destruint els imperis existents i fent moure la roda de la historia i de la cultura humanes. Pot semblar una aproximació cruel a la historia i a la natura pero la nostra cultura d'alguna forma es fruit d'aquests procesos, caotics i brutals a cops i més suaus en d'altres. Cada cop tenim mes capacitat de transformació del nostre medi pero també cada cop tenim més capacitat de readaptació als nous equilibris que anem generant. La prova empírica del que dic és que la població del planeta va augmentant, cosa que abans no podia ocorrer ja que com sabem la fam, les enfermetats i un nombre encara major de guerres que les que ocorren en la actualitat ..delmaven les poblacions d'arreu del planeta gairebé de manera constant.
L'esser humà es una especie que transforma el seu entorn pero que s'adapta -en general- seus propis canvis i es desenvolupa en ells com en un nou ecosistema. La major part dels animals i plantes no s'adapten als nous ecosistemes de deixalles humanes, als nous paràmetres climatics i als nous paisatges que degut a nosaltres en resulten, pero una part dels animals i plantes si que s'hi adapten com tots sabem, inclosos certs microorganismes, bateris i virus (abans de que els hi contrataquin amb noves vacunes) de diversa índole; això es una prova de la capacitat de transformació de la natura.
La natura va sobreviure malgrat el meteorit del jurassic i estic segur que també sobreviurà, d'una forma u altre al meteorit aquest intern que s'anomena "homo sapiens sapiens".
Volguer conservar els ecosistemes tal com eren durant el paleolític és interessant per moltes coses pero tampoc hi han raons de pes super importants potser per intentar conservarlos com si el planeta terra hagués d'esser un museu vivent del passat. O si? Amb meteorits o sense, amb corrent del golf o sense amb canvis bruscos o sense ...uns i altres (essers humans i besties)seguirem essent mortals i la historia continuarà.
Aquesta és la aventura permanent del univers. Interessant no?
Bé. Jo soc ecologista pero volia posar simplement una mica de llenya al foc per contraposar la rigidesa de certs arguments conservacionistes i obrir un cert debat -a ser possible constructiu-. Espero respostes. gràcies. |
Re: Teoria del caos y el protocolo de Kyoto
|
per llibertari |
26 mar 2005
|
jo feia referència als humans i al patiment que ens suposarà, i el que ja suposa per bona part de la humanitat amb les condicions en que ara viuen.Es clar que la vida al planeta continuarà i hi haurà nous equilibris, dinàmics, perquè res es estable. Però repeteixo, no és nomès el canvi climàtic. No estem adaptats a les desenes de milers de noves substàncies sintètiques, a les radiacions no naturals, als transgènics, a les nanopartícules artificials... A mi em preocupa el patiment que tot això provoca i no nomès el patiment humà. Tot això és una immensa bogeria pròpia d'un sistema psicòpata i terrorista com és el tecnocapitalisme. |
Re: Teoria del caos y el protocolo de Kyoto
|
per Paulovsky |
26 mar 2005
|
Respondiendo un poco a "posant llenya" y a "llibertari... Si, desde luego, desde un punto de vista macroscopico, las grandes alteraciones que estamos provocando en la Naturaleza no son tan trascendentes comparadas con otros fenomenos destructivos propios de la misma.
Mi intencion era un poco desmitificar el lado cientifico de las cosas. Los argumentos logicos y cientificos no son propiedad exclusiva de la comunidad cientifica: todo el mundo puede llegar a entender los instrumentos teoricos detras del analisis cientifico mas avanzado. El debate sobre el cambio climatico no puede ser dejado en manos de los "gurus" cientificos o gubernamentales: la gente de a pie ni somos estupidos ni incapaces de comprender las causas de los graves problemas a los que nos enfrentamos.
Y llibertari hace bien en recordarnos que en realidad muchos temas se interrelacionan con el cambio climatico. Podriamos hablar de un problema de fondo a nivel conceptual, que viene de la mentalidad de la Ilustracion, cuya cosmovision percibe la Naturaleza como una fuerza no solo a dominar, sino de la que sacar un rendimiento economico en principio inagotable.
La estrecha vision economicista (o quiza deberiamos decir monetarista) del campo y la agricultura ignora problemas fundamentales como la dimension cultural del campo, la amenaza de los transgenicos a la autonomia alimentaria e incluso, mas de fondo todavia, la distribucion de la tierra y la herencia del sistema del expolio sistematico.
En cualquier caso el debate se abre mas de lo que mi comentario puede abarcar. No esta de mas de todas maneras reclamar nuestro derecho a ser inerlocutores en pie de igualdad ante los graves transtornos ambientales y de sostenibilidad a los que nos enfrentamos.
Aun diria mas, demostrada la pasividad y complicidad de la clase politica con la destruccion sistematica del medio ambiente, deberiamos recordar que solo un movimiento ciudadano horizontal puede generar una resistencia adecuada a las fuerzas destructivas del pensamiento unico. |
Re: Teoria del caos y el protocolo de Kyoto
|
per ipsiphi |
26 mar 2005
|
también mira el obra de Ilya Prigogine
premio nobel 1977 experto en la teoría de caos y la dispersión de material y termodinámicos..
"esta tot fatal" |
Re: Teoria del caos y el protocolo de Kyoto
|
per bulet |
26 mar 2005
|
Interrompent una mica el fil... Dona gust llegir així!
Salut. Estid d'acord amb el que dieu :)
Jo afegiria la combinació de crisis energètica + canvi climàtic. Un còctel explosiu total. |
|
|