|
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats |
Intersindical Valencia diu NO a constitució europea
|
|
per Manel Collado |
12 nov 2004
|
La Intersindical Valenciana front la Constitució europea |
Manel Collado, membre del secretariat intercomarcal de l'STEPV-IV a Castelló
:: Intersindical Valenciana, davant el procés iniciat per a l'aprovació d'una Constitució europea i una vegada analitzats els esborranys que han arribat a les nostres mans, posa de manifest que aquest procés no compleix els mínims democràtics per a la seua elaboració, alhora que afebleix les polítiques públiques en sanitat, educació i serveis públics, i no garanteix els drets socials, col·lectius ni individuals, alhora que supedita la política exterior i de defensa a l’OTAN i els EUA.
Tampoc no contribueix a la construcció d’una Europa laica, ja que l’article 51 contradiu el principi de separació entre institucions públiques i institucions religioses, vinculant la Unió a un diàleg regular amb les esglésies i organitzacions confessionals fins el punt de legitimar un dret d'ingerència de les institucions religioses en l'exercici dels poders públics europeus, i ratifica la perpetuïtat dels privilegis adquirits a nivell nacional de les institucions religioses i impedeix verificar la compatibilitat amb els drets i les llibertats fonamentals dels ciutadans europeus, així com amb les polítiques i el dret de la Unió utilitzant, al mateix temps, una terminologia inadequada per a un text constitucional.
Crea, així, moltes controvèrsies jurídiques, sobretot si es considera que la llibertat d'organitzar-se i d'actuar de les organitzacions confessionals ja està garantida per l'article 10 de la carta dels drets fonamentals o per l'article 46 del projecte de tractat constitucional relatiu a les associacions representatives de la societat civil.
:: Així mateix, aquesta constitució vol posar fi al desig de construcció d’una Europa dels pobles donada, primer, per l’absència de referències a les llengües i cultures com a causes de discriminació prohibides en els articles III-3 i III-8 del text, on s’anuncien totes les altres causes de discriminació.
En segon lloc, per l’ambigüitat terminològica mantinguda entre les nocions d’estat, nació i poble.
En tercer lloc, per l’abandó de la noció de sobirania dels pobles per al manteniment de la dels estats, atès que el principi afirmat de la sobirania dels ciutadans de la Unió no està garantit per cap mesura concreta. Al mateix temps, aquesta línia seguida per posar fi a la construcció esmentada ve donada per l’absència total d’institucions i normes que permeten als pobles d’Europa l’exercici de la seva sobirania al si de la Unió.
Una absència que també es troba en el reconeixement real de la seva existència com a subjectes de dret, tot per a beneficiar els estats constituïts, i també per la tria deliberada i intocable dels marcs estatals existents, sense fer cap referència al dret a l’autodeterminació, a través d’un procés democràtic dels pobles d’Europa que, a causa de circumstàncies històriques, han estat privats de sobirania.
Això es contradiu flagrantment amb les normes jurídiques ratificades pels estats europeus, particularment amb l’acta final d’Hèlsinki i la Carta de París de 1990. I, finalment, també vindria determinada per la negació concreta del principi afirmat de la diversitat cultural i lingüística amb el subterfugi del reconeixement, com a llengües de la Unió, de les llengües oficials dels estats membres, i el manteniment del monopoli dels mateixos estats membres sobre el contingut dels programes d’ensenyament i educació, que els permet així de fer perdurar la discriminació existent de les llengües i cultures dites menys difoses, elements que comprometen la pau al si d’Europa.
:: Per la Intersindical Valenciana és un greu risc la constitucionalització de les regles econòmiques fonamentades sobre l’economia de mercat i el liberalisme, tot garantint així la perennització de les relacions de força econòmica susceptibles de posar en perill l’equilibri dels pobles més febles i menys desenvolupats d’Europa i de fer perdurar les desigualtats d’intercanvis entre els altres pobles del món en el marc de la mundialització/globalització.
És per tot això que Intersindical Valenciana desitja la consecució d’una veritable Constitució europea, capaç de fer de la UE un factor de democràcia, justícia social, pau, cooperació i solidaritat a tot el món, i aposta per obrir un procés d’informació veraç i efectiu garantit a tota la ciutadania, i que es modifiquen els continguts a què fem referència, com també un debat participatiu que finalitze en un referèndum que realment vincule el govern de l’estat. |
 This work is in the public domain |
Re: Intersindical Valencia diu NO a constitució europea
|
per Manel Collado |
12 nov 2004
|
www.intersindical.org |