Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : ecologia : sanitat : laboral
Que està passant a l'Ebre?
12 set 2004
Els nivells de radioactivitat dels residus de l'Ebre són molt superiors als acceptats per la UE
Algú ficat en el tema sap que està passant a l'Ebre i com ens pot afectar en la salut?. Les informacions que arriven son per posar els pels de punta.

Per exemple, incloc un article copypastejat del Telenoticies del tripartit:

http://www.telenoticies.com/noticia/not159145600.htm

"Els nivells de radioactivitat dels residus de l'Ebre són molt superiors als acceptats per la UE.


   
La presència de centenars de tones de residus tòxics i radioactius al pantà de Flix, procedents d'abocaments d'Erkimia, ha aixecat la polèmica. Era un fet conegut, però mai ningú havia fet pública la seva existència ni s'havia fet cap actuació per preveure el risc d'una catàstrofe. Les administracions consideren mínim el risc per a la salut i el medi ambient, però els científics parlen de xifres preocupants sobre el nivell de radioactivitat d'aquests residus i ho consideren el principal problema mediambiental de Catalunya.



    Es coneixia la presència de tòxics i metalls pesants al pantà de Flix, però no se sabia la composició exacta dels residus, el volum ni l'àrea de dispersió. Els científics volien saber la data en què s'havien fet els abocaments i per això utilitzaven tècniques de datació amb elements radioactius.

Els científics del Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat Autònoma de Barcelona, autors de l'estudi per al coneixement de la contaminació a tots els rius i llacs de Catalunya,
es van sorprendre per la gran quantitat de residus radioactius detectats, i consideren que és el principal risc ambiental que hi ha a Catalunya.

Ningú havia donat a conèixer públicament fins ara la presència de centenars de milers de tones de material radioactiu davant d'Erkimia. Josep Piqué ha declarat que els residus ja hi eren quan va arribar a la presidència d'Ercros, l'any 1992, i que encara hi eren després d'haver-la deixat, l'any 96. Erkimia va iniciar l'any 1973 la producció de fosfats que genera els residus radioactius i en el període 92-95 es va ampliar la capacitat de producció, i va passar de 70.000 a 110.000 tones l'any.

El comunicat fet per Ercros divendres diu que el Consell de Seguretat Nuclear ja els va indicar l'any 93 que els valors de la radioactivitat eren inferiors als fixats per la legislació i no comportaven risc per a la salut de les persones ni per al medi ambient.

Aquests residus radioactius provenen de roques i són molt estables mentre les aigües del pantà segueixin quietes. Podria haver-hi perill només en contacte prolongat amb els sediments abocats. A diferència de les centrals nuclears, hi ha un buit en la legislació quan es tracta de residus miners d'origen natural, com és el cas de Flix.

Quan es desmantella una central nuclear es consideren residus radioactius els materials amb una concentració de radioactivitat de 200 becquerels per quilo. En les mostres de fangs extretes de Flix s'han trobat valors que superen els 10.000 becquerels per quilo, 50 vegades més.

En les normes europees un material que superi els 10.000 becquerels d'activitat radioactiva total s'ha de tractar seguint normes especials de seguretat. El conjunt de sediments d'Erkimia hi ha valors entre 13 i 73 milions de vegades més alts. A més, l'activitat d'aquests residus persistirà durant molt de temps.

Si hi hagués una riuada que ho fes anar tot riu avall, hi hauria una catàstrofe. La quantitat de residu acumulat és suficient per cobrir amb una capa de sediment d'un mil·límetre de gruix tot el delta de l'Ebre, 320 quilòmetres quadrats."

This work is in the public domain

Comentaris

L'autor de l'informe recomana una acció ràpida a Flix perquè el risc d'accident és real
12 set 2004
La Generalitat no portarà Ercros als tribunals i descarta forçar el tancament de la planta d'Erkimia

Albert Palanques és un dels autors de l'informe filtrat a la llum pública sobre l'acumulació d'entre 200.000 i 300.000 tones de sediments contaminats per residus tòxics i radioactius al fons de l'Ebre, just davant del polígon químic d'Erkimia. Palanques va dir que la contaminació no representa un motiu d'alarma immediata, però va advertir que les administracions haurien d'actuar ràpidament. Segons el científic, el risc d'accident és real i qualsevol alteració dels sediments acumulats al fons de l'embassament de Flix podria tenir «conseqüències imprevisibles i molt perjudicials per al medi ambient».
«Ara que coneixem el problema, el que cal fer és actuar, aïllar els residus i portar-los a algun lloc més segur», va afegir el científic. Palanques va explicar que hi ha diferents solucions tècniques, com desviar el riu o fer un mur de contenció entre l'Ebre i els residus. Però va afegir que qualsevol actuació de descontaminació hauria de fer-se amb les màximes garanties per evitar «un nyap que pugui provocar un resultat pitjor», i amb la cooperació de totes les administracions, inclosa la Unió Europea. De fet, el conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, va reiterar ahir que el govern català i el de l'Estat ja s'han adreçat a Brussel·les per aconseguir els ajuts necessaris. Milà va afirmar que l'única prioritat del seu departament i del Ministeri de Medi Ambient és solucionar la situació del fons del pantà de Flix.
Així, Milà va negar que la Generalitat haja previst portar Ercros als tribunals -com va publicar ahir algun diari- i va manifestar que únicament s'ha posat en contacte amb el fiscal de l'Audiència de Tarragona, José María Parra, per fer-li saber que li enviaran tota la documentació sobre els fets i l'historial dels residus. El dossier en detallarà la tipologia i l'origen, així com la legislació mediambiental vigent en cada època. «És molt complicat saber qui era el responsable dels diferents abocaments, però el fiscal investigarà
una presumpta responsabilitat penal», va dir el conseller. «La Generalitat no exercirà d'acusació ni forçarà el tancament d'Erkimia, perquè sabem que ara no hi ha vessaments incontrolats, i l'últim que volem és perjudicar els treballadors o la població de Flix», va assenyalar Milà.
Mira també:
http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-903924.html
El Gepec carrega contra els governs anteriors
12 set 2004
El grup ecologista Gepec va emetre ahir un comunicat en què afirma que Ercros hauria de pagar la descontaminació del fons del pantà de Flix, i en què també recorda que la situació havia estat denunciada en diferents ocasions, fins i tot a la fiscalia, «sense que es produís per part de l'administració catalana cap mena d'expedient sancionador». El Gepec acusa l'anterior govern de CiU d'haver-se inhibit dels fets durant vint anys, i lamenta que tant l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) com l'antiga junta de sanejament també actuessin amb «passivitat, negligència i temeritat». Segons el grup ecologista, «tots els caps i alts responsables dels últims vint anys d'aquests organismes haurien de ser severament sancionats i, fins i tot, denunciats al fiscal de Medi Ambient de Catalunya». El Gepec també va manifestar que la Generalitat va establir un sistema de control basat en l'autocontrol per part de l'empresa i en el control d'entitats privades autoritzades per l'administració. «L'autocontrol ja fa riure per si mateix, per la seua efectivitat i objectivitat», afirma el comunicat del Gepec. I hi afegeix que la privatització de les inspeccions ha convertit en un negoci allò que hauria de ser un servei públic de la màxima seriositat i rigor. El Gepec adverteix que a la demarcació hi ha altres zones que són susceptibles de tenir la mateixa contaminació que l'Ebre entre Riba-roja i Flix: el port de Tarragona, les zones on aboquen al mar els emissaris de la petroquímica i l'aqüífer de Tarragona. El grup ecologista també considera que l'anterior govern municipal de Flix (PSC) és culpable de la contaminació del pantà, «per no exigir, no controlar i mirar cap a una altra banda», mentre l'Ajuntament ingressava les compensacions atorgades per l'empresa.
Mira també:
http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-903927.html
Milà: «No volem ser l'excusa de l'expedient de regulació»
12 set 2004
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, té previst visitar demà Flix i el polígon d'Erkimia per conèixer de prop la situació i informar la població de les diferents alternatives per afrontar la contaminació del pantà. Una de les coses que Milà dirà als flixencs és que la Generalitat no vol que Ercros tinga ara «l'excusa perfecta» per tirar endavant l'expedient de regulació amb què l'empresa preveu reduir la plantilla d'Erkimia en 160 persones, la majoria prejubilades. «Mai serem còmplices de l'expedient de regulació o del tancament de la fàbrica», va advertir ahir Milà. Per la seua banda, el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, va coincidir amb Milà a l'hora d'assenyalar que la prioritat de l'executiu ha estat trobar el finançament necessari per descontaminar el pantà de Flix. «Portar o no l'empresa als tribunals no és una qüestió urgent, i ni tan sols ha estat debatuda», va concloure Salvadó.
Mira també:
http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-903926.html
Re: Que està passant a l'Ebre?
12 set 2004
Sortia el Montilla dient que dificilment aixo acabaria amb imputacions greus x delicte ecologic, blablabla...!!

Però de que van? De quina manera ens estan prenent el pèl?
Re: Que està passant a l'Ebre?
12 set 2004
Suposo que el tripartit s'han trobat amb un escandol que pot fer molt mal als seus amos.

Jo no hi entenc ni mica d'aquests temes pero per la pinta que té, sembla que es mereix un "nunca mais" a la catalana.
Re: Que està passant a l'Ebre?
12 set 2004
Això és un problema molt i molt greu i s'estan minimitzant les conseqüències! Hem de fer algo... collons!
Re: Que està passant a l'Ebre?
12 set 2004
Que no ho sabeu?

Las Terres de l'Ebre, i la Ribera d'Ebre en particular, son "zona destruible". Perque hi viu poca gent, perque hi ha recursos, etc.... Ens està passant el mateix que a qualsevol pais o nació del tercer mon. Som carn de canó.

Que no veieu que no paren.....??????

Mig transvasament mig aturat (jo no em crec res encara) i.... tèrmiques, molinets que destrueixen l'entorn, presons, macroabocadors, los camps de golf que no poden ja posar al PV, etc.....

No solucionaran la pobresa, no solucionaran els costs d'educació per als que estem a 200 km de la metropoli, no solucionaran res..... explotació pura i dura. Som inmigrants a la nostra terra, res més.

Aixo només te unes paraules a dir:

MALPARITS TOTS!!!!!!!!!!!!

I ignorants. La Ribera d'Ebre és una terra tan preciosa que plores a mirar-la. I la volen destruir.

Metropolitans! No consentiu que els llocs encara verges siguen malmesos per polític a sou dels especuladors capitalistes!!!!!!!!
Re: Que està passant a l'Ebre?
13 set 2004
Ara més que mai cal callar aquelles veus que parlaven de que la Plataforma en Defensa de l'Ebre s'hauria de disoldre, ara és el moment clar de veure que la lluita per salvar l'Ebre no comprèn només el PHN.

Desenmascarem els falsos ecologistes, començant pels que es refugien en la Plataforma per l'Ebre volent-la desconectar des de dins, i acabant pels que governen des de la conselleria de medi ambient i es fan anomenar ecologistes de debò. Quina gràcia que em fan tots plegats si no fos perque les seves actuacions esdevenen tràgiques pel territori. D'hipocrites i traïdors el món va ple, però almenys que tinguin la decència de no anomenar-se'n ecologistes.

Una salutació solidaria des d'un altre Delta que es troba a punt de desparèixer, el Delta del llobregat. Lo riu és vida. Salvem l'Ebre, Salvem el Llobregat.
Re: Que està passant a l'Ebre?
13 set 2004
A la Ribera d'Ebre diem prou,potser no en tenim prou amb els residus nuclears i amb els metalls pesants supercontaminants que encara des de la conselleria de Medi Ambient en mans dels ecologistes de debó???? donen permís per un macroabocador on hi faran cap residus industrials de tota la provincia de Tarragona a part de totes les escombreries de les Terres de l'Ebre i part del Baix Camp.Cada dia miro als meus fills i penso encara som vius.Aquesta és la qualitat de vida que es mereixen?Ajudeu-mos i no deixeu de pensar que la revolta de L'Ebre s'ha acabat.Això és el que voldrien molts de govern tripartit fent un exercici total de traïduria a la gent que més ha lluitat per defensar el que considerem just.Que no pensen mai deixar-mos tranquils?Potser a la presó que també mos volen encolomar ens hi hauran de tancar a tots per defensar lo territori d'agressions mediambientals de tota mena.JA NI HA PROU,PROU DE MERDA A LA RIBERA,PROU DE POLITICS FARSANTS,PROU DE MENTIDES,PROU D'ECOLOGISTES DE DEBÓ,PROU DE ESMENTAR EL SENTIT SOLIDARI DE LA RIBERA,PROU D'ENGANYS,PROU D'OMPLENAR-SE LA BOCA AMB LA PARAULA SOSTENIBILITAT DES DELS DESPATXOS DE BARCELONA.
Re: Que està passant a l'Ebre?
13 set 2004
q podem fer?
Re: Que està passant a l'Ebre?
13 set 2004
Pel de Móra que diu q podem fer:tornar a les mobilitzacions,protestar activament,escriure cartes a la premsa,no quedar-mos callats i pensar que ja ho arreglaran els polítics de torn,a fí de comptes són igual que els que manàven abans.Això sí a n'aquestos los sap més greu tindre un conflicte amb la societat civil.La lluita de l'Ebre encara continua.
Re: Que està passant a l'Ebre?
15 jun 2005
pareu d'embrutar l'ebre so cabrons al meu poble per on pasa l'ebre els peixos arriben morts es esfereidor
Sindicato Sindicat