|
error conn db
Protesta/Vigilia
Manifestació de solidarietat als estudiants italians
Data: | Dimarts 14 Desembre, 2010, 14:00 - 16:00 | Organitzador*: | Estudiants italians i catalans | Correu-e de l'organitzador: | miguel.esplugafreda@gmail.com | Descripció: | PERQUÈ L'AGITACIÓ DELS ESTUDIANTS ITALIANS?
Fa anys que aquella associació de banquers que es diu “unió europea”, decideix que ha de passar al món de l'escola i de l'educació, amb l'objectiu de reduir les nostres societats a eines de treball pel capital. En aquests últims anys els estudiants estan esdevenint conscients que hi pot aver una Europa diferent: un Europa del coneixement crític i una Europa de la cultura com a arma de subversió de las jerarquies econòmiques polítiques i socials. El 14 de desembre rebrà aprovació al senat italià el “Ddl Gelmini”, o sigui la reforma de l'educació proposada per el govern de Silvio Berlusconi. Aquest es el últim pas burocràtic, per l'aprovació d'una reforma que afavorirà l'ensenyament privat en detriment de l'ensenyament públic. L'efecte d'aquesta reducció sobtada i desconsiderada de la financiació publica a les universitats serà que l'ensenyament esdevindrà elitista, com demostra la retallada a les beques del 90% en el 2011, o la pujada de els impostos universitaris, fins a un nivell considerat il·legal segon la mateixa llei italiana, o l'endeutament dels estudiants mitjançant el sistema del préstecs. A més a més la privatització obligarà a les universitats ja endeutades a demanar finançament a empreses privades que guanyaràn un alt poder contractual sobre les matèries d'ensenyament, i començaràn a forjar estudiants graduats que esdevindràn engranatges del mecanisme de profit de les mateixes empreses.
Al mateix temps, en els instituts augmentarà la distinció entre escoles professionals i escoles que preparin per a la universitat transmetent les desigualtats socials d'una generació cap a l'altra.
Aquesta reforma tindrà també efectes desastrosos sobre la qualitat de l'ensenyança i de la cultura a Itàlia. Aquesta reducció de costos serà feta en detriment dels investigadors i de les noves generacions afavorint els “barons” [a Itàlia així li diuen als professors amb més poders a dins de les universitats]. Amb l'eliminació de les facultats i l'assumpció del seus antics càrrecs per part dels departaments, el reclutament serà fet pels professors més reconeguts segon els llurs despotics criteris, i amb el canvi de la reglamentació dels contractes dels investigadors, mitjançant el xantatge de l'acomiadament, tindran la possibilitat de descarregar les llurs feines acadèmiques sobre els més joves que ja seràn cada cop menys i a més tindràn menys temps per la recerca. A més a més seran limitades les noves contractacions i els investigadors tindran contractes menys estables, amb l' impossibilitat per la gran majoria de ells de esdevenir professors, així que quan es jubilaran el professors més majors, es reduirà el numero de professors en comparació amb els dels estudiants amb gran detriment per la didàctica.
Les universitats que formen estudiants per les empreses seran gestionades com empreses, es reduirà la representació estudiantil desapareixerà del tot la dels investigadors i la dels treballadors en els organismes de govern universitari, i importants càrrecs deixaren de ser confiats a professors, i seran confiats des del capdamunt de les jerarquies universitaries, l'important serà fer quadrar els comptes, i fer augmentar el numero dels graduats independentment de la llur preparació reduint la didàctica i els exàmens a quelcom molt semblant a un segon institut. Las disciplines que no troben lloc directament en les empreses seran penalitzades i tendiran a desapareixer, com les artístiques, i les que porten a una reflexió critica sobre temes polítics i socials.
La sensació que tenim es que s'està intentant empobrir intel·lectualment i culturalment el país per que sigui més fàcilment governable.
CONVOCATORIA ALS JARDINS DE GRÀCIA EL 14 DE DESEMBRE 14:00
PERCHÉ LA SOMMOSSA DEGLI STUDENTI ITALIANI?
Da anni quell'associazione di banchieri che è l'unione europea, detta la legge su cosa deve essere l'insegnamento e l'educazione, in modo da ridurre le nostre società a strumenti di lavoro per il capitale. In questi ultimi anni stiamo anche assistendo a una presa di coscienza da parte degli studenti di un'Europa diversa: un Europa della conoscenza critica, e un'Europa della cultura come arma di sovversione delle gerarchie politiche economiche e sociali.
Il 14 dicembre sarà approvata al senato italiano il ddl Gelmini, ovvero la riforma dell'educazione proposta dal governo Berlusconi. Questo è l'ultimo passo burocratico per l'approvazione di una riforma universitaria che favorirà l'insegnamento privato rispetto a quello pubblico. Gli effetti della riduzione drastica dei finanziamenti pubblici all'università sarà di rendere l'insegnamento qualcosa di elitario, come dimostrano i tagli alle borse di studio del 90% nel 2011, l'aumento delle tasse universitarie fino a limiti considerati fuori legge dalla stessa legislazione italiana, o l'indebitamento degli studenti attraverso il sistema dei prestiti. Oltre a ciò la privatizzazione obbligherà le università con bilanci già in rosso a chiedere finanziamenti a imprese private che guadagneranno così un forte potere contrattuale su le materie di insegnamento, e cominceranno a forgiare studenti laureati che diverranno ingranaggi del meccanismo del loro profitto. Parallelamente nella scuola media superiore aumenterà la distinzione tra scuole professionali e scuole che devono preparare all'università, trasmettendo le disuguaglianze sociali di generazione in generazione.
Questa riforma avrà effetti disastrosi sulla qualità dell'insegnamento e della cultura in Italia. Questa drastica riduzione dei costi sarà principalmente a discapito dei ricercatori e delle nuove generazioni rispetto ai “baroni”. Con le eliminazione delle facoltà e l'assunzione dei suoi antichi obblighi da parte dei dipartimenti, il reclutamento avverrà secondo i criteri dispotici dei professori già affermati i quali col cambio della regolamentazione dei contratti dei ricercatori attraverso il ricatto del licenziamento potranno scaricare sempre di più i loro doveri accademici sui più giovani che diminuiranno di numero ed avranno meno tempo per la ricerca. Inoltre saranno limitate le assunzioni e i ricercatori avranno contratti meno stabili, e con l'impossibilità di diventare professori per la maggior parte di loro, così che quando arriverà il pensionamento per i più anziani si ridurrà il numero di professori rispetto a quello degli studenti, a grande discapito della didattica.
Le università che formeranno lavoratori per le imprese saranno gestite come imprese, verrà ridotta la rappresentanza studentesca, sparirà quella di ricercatori e lavoratori negli organi di governo, ed importanti incarichi cesseranno di essere affidati a professori, e verranno sempre più arbitrariamente affidati dall'alto delle gerarchie universitarie, l'importante sarà far quadrare i conti, e aumentare il numero di laureati indipendentemente dalla loro preparazione, riducendo la didattica e gli esami a qualcosa di simile a un secondo liceo. Le discipline che non trovano direttamente posto nelle imprese verranno fortemente penalizzate e tenderanno a sparire, come quelle artistiche e quelle che portano alla riflessione critica su questioni sociali e politiche. La sensazione è che si stia tentando di impoverire culturalmente e intellettualmente il paese per renderlo più facilmente governabile.
CONVOCATORIA 14 DICEMBRE ORE 14:00 JARDINS DE GRÀCIA | Lloc: | Jardins de Gràcia |
|
|