Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
error conn db

Xerrada/Fòrum

El dret a la memòria i el passat com afront present

Data:Dimecres 10 Novembre, 2010, 18:00 - 21:00
Organitzador*:Comite contra el olvido
Correu-e de l'organitzador: comitecontraelolvido@gmail.com
Descripció: El dret a la memòria
i el passat com afront present
Taula de diàleg i discussió


A Catalunya i a la resta de l’Estat Espanyol es viu avui, un moment enriquit per la lluita contra l’oblit i la reivindicació de la memòria com un dret. Els sectors cada vegada més amplis de la societat es mobilitzen davant la necessitat d’embastar el present amb aquelles comprensions del passat que els van ser negades. Però la memòria té la qualitat de ser selectiva. Mentre això passa predominen el silenci i la falta d’interès amb respecte a altres moments i projeccions de la seva pròpia història.
Així, són verdaderament poques les persones que adverteixen que el 2010 és un any emblemàtic, tant amb relació als processos de descolonització en Àfrica com respecte a les lluites d’emancipació antiimperialista a l´Amèrica Llatina. Tot dos esdeveniments ocorren avui, en el context d’agudització del neoliberalisme i l’avanç contundent de les forces conservadores en Europa, tornant-se a la vegada en miralls davant els quals Espanya i Catalunya tenen una nova oportunitat per repensar-se i afrontar de manera inèdita el seu passat.
És verídic que, travessats pel poder, els diferents relats es barregen, juxtaposen, jerarquitzen i/o acaben silenciant-se entre sí; però igual de cert resulta ser, que és des del present i davant les interpel•lacions d’un futur cada cop més compartit, que els diferents pobles poden optar per recuperar importants quotes de memòria i dignitat en l’exercici de relacionar-se d’una manera cada cop més madura amb els “fantasmes” que la història els ha heretat.
Avui, l´estat espanyol s’ha esdevingut, darrera d’Estats Units, en el segon “país inversor” a Amèrica Llatina. Això, com a part d’un nou cicle d’expansió que des dels anys 90 va venir a enfortir tant l’economia de l’estat, com el creixement de les burgesies regionals a través del reposicionament transnacional de les seves principals empreses. Per això mateix resulta pertinent en l´actualitat preguntar-se: Es contraposen els interessos del gran capital, de les empreses multinacionals, a la trajectòria d’una memòria capaç de contribuir a la justícia social, a l’autodeterminació dels pobles, i a la cura i defensa responsable de la naturalesa? És avui un temps de neocolonialismes?




El Comitè contra l’Oblit, amb el recolzament institucional de l’Institut Català d’Antropologia (ICA), l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), el Centre d’Estudis sobre Moviments Socials (CEMS) i la Càtedra UNESCO d’Estudis Interculturals de l’ Universitat Pompeu Fabra (UPF), l’Equip de Recerca d’Antropologia dels Processos Identitaris (ERAPI) i el Grup de Sociologies Iberoamericanes de l’ Universitat de Barcelona (GSI) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), té el gust de convidar-vos a participar d´un espai d’intercanvi obert per dialogar, i proposar un pensament a contracorrent que es permeti reafirmar, amb Josep Yerushalmi, que l’antònim d’oblit no és la memòria, sinó la justícia.

Es comptarà amb les contribucions de:
≈ Verena Stolcke (Presidenta de l’ Institut Català d’Antropologia);
≈ Francisco Fernández Buey (Professor de Filosofia Moral i Política de l’Universitat Pompeu Fabra);
≈ Alejandro Andreassi (Professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de l’ Universitat Autònoma de Barcelona);
≈ Jesús Carbó Izquierdo (Plataforma de la Terra Alta).

Fòrum obert 10 dies abans de l´esdeveniment:
per fer els teus comentaris, preguntes i/o tenir més informació a través del bloc: http://octubre12.wordpress.com
Lloc:Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d´Estudis Catalans (IEC) C/Carme, 47; BCN.
Mira també:octubre12.wordpress.com
 
 
Sindicato Sindicat