Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
error conn db

Educació/Entrenament

Impureses. La corrupció

Data:Dilluns 02 Març, 2009, 19:30 - 21:00
Organitzador*:CCCB
Correu-e de l'organitzador: cursos@cccb.org
Descripció: L’espècie humana és imperfecta. Impura per naturalesa. El somni de la puresa només ha generat monstres individuals i col•lectius. La puresa i la perfecció han estat implacables arguments per al domini i l’exclusió. En nom de Déu, la raça o la societat ideal, s’ha sembrat devastació i mort i s’han destruït psíquicament milions de persones. La societat humana és barreja, és pluralitat, és contaminació, és imperfecció. I en la mesura en què el món s’ha fet més petit gràcies als avenços tecnològics, cada dia és més evident l’absurditat de les fantasies de societats homogènies d’individus perfectes, exquisidament seleccionats. L’ésser humà és un ésser en falta, que per sobreviure necessita conèixer els seus límits i reconèixer la realitat del mal, de l’abús de poder. Sobre el caràcter impur de la condició humana –la impuresa és condició de llibertat, la puresa és garantia d’opressió– tractaran les conferències del debat de Barcelona 2009. Les impureses que ens constitueixen com a individus, les impureses que tramen una relació social oberta i les impureses que amenacen de destruir-nos, com a persones i com a societat.

Aquest cicle forma part d’una reflexió permanent sobre la naturalesa humana, que té com a precedents els debats «Passions» (2005), «Vida» (2006), «Sentit» (2007) i «La condició humana» (2008).


19 de gener «Identitat social i identitat personal»
Clément Rosset. Filòsof i autor de Lejos de mí. Estudio sobre la identidad (Marbot Ediciones, 2007).

26 de gener «El canvi climàtic i els límits de la història humana»
Dipesh Chakrabarty. Professor d’Història i de Llengües i Civilitzacions Sud-asiàtiques a la Universitat de Chicago, i autor de L’humanisme en una era global (CCCB, 2008) i d’Al margen de Europa (Tusquets, 2008).

2 de febrer «El menyspreu»
Axel Honneth. Filòsof, director de l’Institut de Recerca Social de la Universitat Johann Wolfgang Goethe de Frankfurt am Main, i autor de Reificación. Un estudio en la teoría del reconocimiento (Katz, 2007).

9 de febrer «Patologies de la puresa. Els desordres alimentaris o la recerca del cos perfecte»
Lisa Appignanesi. Escriptora, presidenta del PEN anglès i autora de Mad, Bad and Sad: A History of Women and the Mind Doctors from 1800 (Virago/Little Brown, 2008).

16 de febrer «L’ambigüitat religiosa de la puresa»
Lluís Duch. Monjo de l’Abadia de Montserrat, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya i co-autor d’Antropologia de la vida quotidiana (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1999-2003).

23 de febrer «La impuresa racial: un somni bloquejat»
Ash Amin. Catedràtic de Geografia, director de l’Institute of Advanced Study de la Universitat de Durham (Regne Unit) i autor de Cultura col•lectiva i espai públic urbà (CCCB, 2008).

2 de març «La corrupció»
Misha Glenny. Periodista i autor de McMafia: El crimen sin fronteras (Destino, 2008).

Sessió de clausura. 23 de març: «El dolor de néixer»
Claudio Magris. Escriptor, professor de Literatura Germànica a la Universitat de Trieste i autor d’El viatjar infinit (Edicions de 1984, 2008), entre d’altres.





Organitzen:
CCCB
Fundació Collserola

Hi col•laboren:
Goethe-Institut Barcelona
Màster en Ciutadania i Drets Humans de la Universitat de Barcelona


Totes les sessions tenen lloc al CCCB a les 19.30 h.
Hi ha servei de traducció simultània al català.

Entrada per sessió: 3 € / Reduïda: 2,40 €
Amics del CCCB, aturats i menors de 16 anys: gratuïta
Venda anticipada a les taquilles del CCCB i Telentrada (tel. 902 101 212 / www.telentrada.com)

Informació: tel. 933 064 100 / cursos ARROBA cccb.org
Lloc:CCCB
Adreça:Centre de Cultura Contemporània de Barcelona Montalegre, 5 - 08001 Barcelona
Mira també:www.cccb.org
 
 
Sindicato Sindicat