Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Febrer»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Accions per a Avui
19:30
20:00

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Entrevista :: un altre món és aquí : ecologia : pobles i cultures vs poder i estats
Civilizacion y Capitalismo. (Anarco-Primitivista)
16 feb 2004
Editorial de la edicion digital de Re-Evolucion invierno 2003/2004. www.anticivilizacion.tk

Comentaris

Re: Civilizacion y Capitalismo. (Anarco-Primitivista)
17 feb 2004
Impagable la colecció de bestieses d'aquests anarco (?) primitivistes, que descobreixen estats capitalistes a l'Egispte dels faraons o a la Xina dels mandarins ...Per ells l'esclavisme, el feudalisme, el sistema de producció assiàtic, ...tot és capitalisme ...sí senyor, aixó és un anàlisi fi.

És la fàbula del bon salvatge : el món era una meravella, pacifica, ecològica, etc. fins que un dia algú va tenir la "idea" d'introduir la religió i la propietat ...Aquell mateix dia, venen a dir els autors del panflet, va nèixer el capitalisme ...i tots els mals.

D'aixó s'en diu en filosofia "idealisme" : són les idees les que determinen l'existència (la forma com vivim, com produim, com consumim ...).

En canvi, els "podrits marxistes" defensem que en darrera instància, que no de forma necessàriament immediata i mecànica és la forma com produim (i consumim, vivim, ...) la que determina les idees (la forma de veure la vida, d'interpretar la societat ...).

La solució no és tornar a la naturalesa -cosa impossible de totes totes; el món no donaria prou per a 6.000 mil.lions de caçadors-recol.lectors. Penseu per exemple en un d'aquests pobles, els peus negres, "indis" de nordamèrica, del grup de llengues algonquines, que vivien a cavall de lo que actualment són els Estats de Montana (als U.S.A) i Saskatchewan (al Canadà). Ocupaven al menys 200 mil kilòmetres quadrats (no recordo la xifra exacta, però era una passada), i aquest immens territori només alimentava 40.000 persones ...Ah!, i no eren precisament pacifics, les seves relacions amb els sioux o els shoshons, sobre tot amb aquests últims, acabaven normalment amb matances. I aixó que era una societat sense classes ni estat de cap tipus, i pràcticament sense excedents ni acumulació ... Precisament per aixó : al no disposar de gaires excedents, la supervivència de la tribu imposava pelar a tot el que vingués a caçar al seu territori sense contemplacions. On no hi ha productivitat i acumulació d'excedents, perdre un territori de caça o la caça en si mateixa suposa la mort per inanició. Com que en aquestes circunstàncies disposar d'algunes mans adicionals per a recollir llenya, encendre el foc, treballar la pell dels búfals, muntar les tendes, recollir fruits i arrels silvestres, etc ve la mar de bé, doncs tenien esclaus : els presoners que no mataven passaven a ser esclaus (d'una forma molt diferent que els esclaus de les mines o dels vaixells romans; però esclaus). La major part dels homes morien joves, a les continues guerres entre tribus (guerres que ells veien quasi com un sport, i que no eren altra cosa que la forma com la naturalesa mantenia la població dins dels seus limits ecològics) ...La seva vida bucòlica i salvatge incluia un tracte molt dolent a les dones : les fèmines peu-negres eren conegudes per les tribus veïnes com "les petites esclaves".

En fi, la única forma d'alliberar l'humanitat passa per expropiar els capitalistes, posar tota l'economia en mans de la classe treballadora i gestionar-la desde els consells, soviets, assemblees, amb el recurs de la ciència i la tecnologia, que han de ser ecològicament responsables i al servei de tot el poble.
Re: Civilizacion y Capitalismo. (Anarco-Primitivista)
17 feb 2004
molt bó! no coneixia aqst circ d'Iniciativa Antijerárquica Verde jajaja gràcies, m'heu fet petar de riure!
Re: Civilizacion y Capitalismo. (Anarco-Primitivista)
17 feb 2004
Anticivilització i amb un hotmail, patètic.
Re: Civilizacion y Capitalismo. (Anarco-Primitivista)
17 feb 2004
primitivismo y red?quizas resulta un poco incoherente
Re: Civilizacion y Capitalismo. (Anarco-Primitivista)
17 feb 2004
... No se. Nuestros modos de proceder difieren de los tuyos. La vision de tus ciudades causa tormento a los ojos del hombre rojo.
Pero tal vez sea asi porque el hombre rojo es un salvaje que no entiende nada.
... Los blancos tambien han de acabarse un dia. Puede que mas temprano que las demas razas. ¡Seguid adelante!
... Todo esta relacionado. Lo que hiere a la Tierra, hiere tambien a los hijos e hijas de la Tierra. Si los hombres escupen en el suelo, escupen sobre si mismos. No fue el hombre el que tejio la trama de la vida: el es solo un hilo de la misma. Todo cuanto haga con la trama se lo hara a si mismo.
... Pero tal vez eso se deba a que yo soy un salvaje que no entiende nada.
matitsacions per "impagable" d'un altre
17 feb 2004
Et recordo que els conceptes esclavisme, feudalisme etc són aixo: conceptes. Per ser més clars, el concepte "modus de producció assiàtic" o un que en historiografia ha corrigut molt els utlims anys en referencia a l'imperi romà, el sistema tributari, tenen a veure, si mal no recordo, amb el carreró sense sortida que havia portat la historiografia soviètica i la teoria dels 5 estadis (una interpretació que ve d'una lectura dogmàtica del Prefaci) Cert però que "conceptes" vol dir aixo, no més. Tampoc relativisme absolut, un "tot s'hi val", sino no ens entendriem alhora de comunicar-nos.

Sobre la critica absoluta que es fa a aquesta corrent (l'anarco-primitivisme), salvant les distancies, tampoc crec que tingui que servir per "demostrar" la superioritat intelectual del marxisme.

És més, des d'un marxisme ecologista (o ecologisme marxista...) no és pot obviar el caràcter desenvolupista del marxisme, propi d'una corrent de pensament que te l'arrencada a mitjans del XIX, on la confiança en el "progrés" era important (o no, si tenim en compte el luddisme i d'altres corrents), sense que al 1870 hom es pogues imaginar coses com la pluja àcida, l'efecte hivernacle, l'energia nuclear, la bomba atomica o el forat de la capa d'ozò.

En aquest sentit val a dir que fins i tot l'estat cubà ha estat partidari de l'energia nuclear malgrat coneixer els seus riscos.

Una critica global al concepte de civilització no crec que hagi de ser aliena a una determinada forma d'entendre el marxisme, com a teoria crítica de la realitat i de la història. De la mateixa manera i, tot i que aquest pensament es va contraposar a l'idealisme que imperava a l'Europa romàntica, la recurrencia a un suposat cientifisme (que s'equipararia a materialisme) no crec que sigui massa util. El marxisme conté les suficients eines per fer la critica de la Ciencia i el cientifisme, en el fons, una altra forma d'idealisme i de cultura de les classes dominants (de les actuals classes dominants i del capitalisme).
Re: Civilizacion y Capitalismo. (Anarco-Primitivista)
17 feb 2004
Un marxista heterodox! Quina falta feu!
Re: Civilizacion y Capitalismo. (Anarco-Primitivista)
17 feb 2004
He vist que al Monstru (c/Banyoles, a Gràcia) fan un cicle de debats els dijous, el del 4 de març du per títol "El desenvolupament, l'industrialisme i el progrés, el taló d'Aquiles de la perspectiva marxista?"
Re: Civilizacion y Capitalismo. (Anarco-Primitivista)
18 feb 2004
Trobo molt interessant el debat, per això hi fotré cullerada.

El marxista (llibertari) diu, encertadament, que des d'una prespectiva marxista es pot fer una revisió global del concepte de civilització. D'acord. Però no hem de perdre de vista que el text de la notícia diu que s'ha de destruir la civilització, i ofereix com a argumentació tot un cúmul d'imprecisions, errors històrics de bulto i lectures mal digerides. (diuen coses tant estranyes com: "Para nosotros el capitalismo es el fenómeno económico que envuelve la alienación civilizada")

Potser és cert que el que signa com "impagable" peca de certa ortodoxia en els aspectes que assenyala el marxista llibertari però alguns dels seus arguments són de pes: el planeta no pot alimentar més de 6000 milions de caçadors recol·lectors.

Em sembla pertinent aquí assenyalar que un dels conceptes claus del marxisme es representa amb la paraula alemanya "aufheben", la qual es pot traduir com "abolir un a forma social preservant-ne alguna part i elevant-la a un estadi superior". Normalament aquesta paraula alemanya es tradueix per "superar". Com és evident aquesta traducció té certes mancances.

Penso que des d'una perspectiva marxista podriem convindre tots que el que cal és superar ["aufheben"] la civilització capitalista.

salut

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more