Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Article pare: Xerrada: "Lluita contra el TGV a Euskal Herria" al KOP-Alta Tensió. 18-M 20:00
El TGV al seu pas per Barcelona no té declaració d'impacte Ambiental
17 mai 2005
Modificat: 12:48:53
NoalTAV-2001.jpg
Coord-Manifest_NOalTAV_2001.jpg
EL TGV AL SEU PAS PER BARCELONA NO TÉ DECLARACIÓ D'IMPACTE AMBIENTAL

Des de DEPANA, volem expressar a l'opinió pública, al Ministeri de Foment i les autoritats ambientals nacionals i estatals, la nostra preocupació per la forma com s'està duent a terme tota la tramitació ambiental al voltant del accés ferroviari d'ample europeu amb la línia de alta velocitat, en el seu traçat per l'entorn barceloní. Les complicacions tècniques i polítiques que el projecte s'ha anant trobant a mesura que s'apropava a la ciutat de Barcelona i els polítics entraven en discussions bizantines sobre la necessitat de fer-lo arribar aquí o allà, han acabat produint presa de solucions polítiques salomòniques, poc rigoroses, tècnicament parlant.

Tot això, ha desembocat en una tramitació atomitzada i parcialment incompleta. El sector més complicat i complexa és el tram Sant Joan Despí-El Prat-L'Hospitalet- Sants-C/ Mallorca fins la Sagrera, que finalment s'ha dividit en cinc subsectors amb tramitacions i DIA segregades, trencant la possibilitat de elaborar possibles propostes alternatives i, el que és pitjor, la correcta valoració i correcció de tots els seus efectes mediambientals, inclòs el ambient antròpic urbà. D'aquests cinc subsectors, quatre tenen Estudi d'impacte ambiental (EIMA) i la seva pertinent declaració d'Impacte Ambiental (DIA) de cada un dels mateixos. Tres dels quatre tenen ja licitada l'obra.

El quart, te una complicació especial, discorre pel tram urbà del Prat del Llobregat i afecta de forma considerable al recorregut de les línies de rodalies de Vilanova i l'aeroport. Per això pensem que encara no ha sigut licitat. A més, dintre d'aquest subsector troben una obra complexa i amb afectacions urbanes i ambientals derivades de la solució optada que no tenen EIMA exposat, ni DIA aprovada. La nova gran estació del Prat, té efectes sobre els aquífers protegits del Delta i sobre el entorn urbà, raons per les quals creien que es necessària la tramitació pública del EIMA i la pertinent DIA.

Amb una situació semblant ens trobem en el cinquè subsector, en el que s'ha dividit tot aquest traçat. Sobre el recorregut entre la estació de Sants i la Sagrera no s'ha fet informació pública de cap EIMA ni s'ha aprovat cap DIA, raó per la qual no s'ha pogut valorar públicament, la pertinent proposició de diferents alternatives, ni dels seus impactes i ni de les seves possibles correccions, deixant en una situació d'indefensió a les entitats i a les persones que es pugin considera afectades.

Des de DEPANA, demanem a les autoritats responsables que recondueixin la situació, paralitzin el procés de licitacions i iniciïn una nova tramitació ambiental conjunta i complerta de tot aquest sector que permeti el compliment de normativa d'impacte ambiental que deriva de la UE. D'aquesta manera es permetrà la presentació d'alternatives, la correcta identificació d'impactes, la seva valoració i correcció, així com la participació pública de totes les parts socials interessades.

Des d'aquesta entitat pensem, que, més important que el objectiu polític de que el TGV arribi a Barcelona l'abans possible, és que el TGV arribi bé a Barcelona. Considerem que no ens podem tornar a permetre errors com el de la tercera pista de l'aeroport, ni actuacions que pugin donar la sensació de inseguretat a la ciutadania, després dels esdeveniments succeïts durant l'execució urbana d'infrastructures poc curoses en la seva tramitació.

Per més informació, podeu trucar al 657.10.13.85 (Josep Garcia) o 93.210.46.79(DEPANA)

info ARROBA depana.org
DEPANA
CNT Girona