Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : especulació i okupació
roda de premsa dimarts 22 juny
21 jun 2004
ens hem cansat de tanta prepotència, desinformació i pressa de pèl......
demà dimarts 22 juny a les 11.30 hores, roda de premsa al mateix carrer per informar de com està la situació. q vingui tothom q pugui....
El carrer Sant Llorenç comença a existir
quan s'hi poden fer calers.


El carrer Sant Llorenç esta situat a Esplugues de Llobregat, en una d'aquelles zones limítrofes entre municipis que queden abandonades per part de les administracions i els propietaris durant dècades, tot plegat perquè les inversions i els negocis estan al centre de les vil·les i no a les barriades aïllades.

Dit d'una altra manera, el c/Sant Llorenç està situat a Esplugues de Llobregat, municipi d'Europa, i no estem parlant d'una ciutat qualsevol, doncs, tal com enuncia la propaganda local es tracta de "una ciutat com mai". En aquest carrer que té la sort de formar part d'una vil·la tant puntera, fa ben pocs anys que s'hi va fer el clavegueram, i en ple S.XXI encara no hi arriba l'aigua corrent.

Els veïns i les veïnes del carrer Sant Llorenç mai han plorat a cap polític per la seva situació, de fet, ja fa anys que no és necessari pujar l'aigua dels pous amb galleda i corriola, ara cadascun té instal·lada una bomba submergible. Per altra banda, l'ajuntament d'Esplugues fa més d'una dècada que analitza anualment els pous i emet una circular en la que avisa als veïns/es de que l'aigua està contaminada i no es apta pel consum de boca. Així veiem que a part d'emetre circulars, el que no ha fet l'Ajuntament d'Esplugues és complir amb les seves obligacions i assegurar l'arribada de serveis bàsics a tots els seus ciutadans/es.


. El catàleg de patrimoni històric és paper mullat

El c/Sant Llorenç apareix al catàleg del patrimoni històric d'Esplugues de Llobregat que data de l'any 1984, en aquest catàleg és reconeix el valor històric i paisatgístic del conjunt que formen les casetes alineades, amb els pous d'aigua i amb els horts que corresponen a cada casa, és més, s'especifica que constitueix un dels últims paisatges agraris de la vil·la d'Esplugues. Aquest catàleg que va encomanar l'Ajuntament fa vint anys no serveix per a res, perquè mai s'ha fet un pla específic que protegeixi les edificacions que hi estan reflexades. Més aviat podríem dir que si actualment existeix aquest patrimoni és gràcies a les persones que han habitat el carrer St. Llorenç i que generació rera generació han mantingut les edificacions i els horts, sense cap col·laboració de les administracions ni dels propietaris.


. La legalitat neix o es fabrica?

Hi ha cases del c/ St. Llorenç que daten del 1779, per tant, deu anys abans de la revolució Francesa que va implicar la font de l'estructura de l'estat modern i bona part de la base legislativa actual. Ara ens diuen que la zona ha crescut de forma desordenada!

Cap a l'any 1992 es comença a sentir veus d'un pla urbanístic que modificarà tota la zona per ordenar el que anomenen un espai que ha crescut anàrquicament. Algunes immobiliàries comencen a interessar-se per aquesta zona tant "anàrquica", doncs sembla ser, que al centre de la vil·la ja no és tan fàcil fer inversions suculentes. Així, es crea una junta de compensació, que significa junta de propietaris que volen tirar endavant un pla urbanístic. En aquest pastís també hi participen els propietaris del grup Mistral, estem parlant de la família Ribas als que Franco els hi va regalar uns milers de metres quadrats per fer-hi un concessionari, en aquesta operació no van fer falta documents de compra-venta ni documentació registral, ni res de res... En la promoció del pla urbanístic també hi participa una promotora que es diu Ruve i que manté una estreta relació amb Antoni Pérez Garzón, ex-alcalde d'Esplugues del PSC que va haver de deixar el càrrec per prevaricació.

El nou planejament urbanístic del carrer Sant Llorenç diu que on hi ha els horts hi anirà una zona verda. Els veïns i les veïnes sentim que ens arranquen una part de nosaltres, uns espais que hem treballat durant anys, dels que hem menjat, a on hi hem passat hores i més hores amb fills, nets, pares, mares, avis i avies. La majoria no tenim cap paper que certifiqui que el nostre arrendament integra el lloguer dels horts, però fa anys, quan vam llogar les cases (estem parlant en algun cas de quatre generacions) ens van dir que ens corresponia utilitzar els horts situats davant de cada casa. Per tant existia un contracte verbal indefinit que no s'ha extingit mai.

Com dèiem el catàleg del patrimoni d'Esplugues reconeix que hi ha uns terrenys d'us agrari que pertanyen a les casetes del c/Sant Llorenç, de fet qualsevol persona que hagi passejat per allí en l'últim segle ho pot certificar; però curiosament el registre de la propietat diu que en aquell terreny no hi ha cap edificació, ni ocupants, ni plantacions. La Junta de Compensació parla de que no tenim dret a cap compensació perquè les al·legacions s'haurien hagut de fer fa 5 anys. Ara ens diuen que fem tard, que les vies legals i administratives estan exhaurides. Tot plegat perquè es van enviar algunes notificacions que en primer lloc no van arribar a tots els veïns/es i en segon lloc estaven escrits en un llenguatge críptic que ha provocat una situació d'indefensió.

Malgrat tot, suposant que tothom hagués tingut possibilitat d'exigir els seus drets, com s'explica el que els hi va passar als veïns d'una de les cases? aquests veïns van recórrer en el temps marcat, i a més a més, en el seu cas tenien un contracte de lloguer específic per l'hort. Després d'un llarg procés en el que es van deixar un munt de diners en un advocat, els hi van desestimar tota possibilitat de reclamar els seus dret d'arrendataris.

¿Com pot ser que això ens ho diguin aquells als que la democràcia els hi va regularitzar la propietat cedida en obscures transaccions durant el franquisme?, ¿o aquells que reben tractes de favor d'alcaldes corruptes i compren una masia al mig d'Esplugues, com es Kan Kadena, per un preu inferior al que costa un pis de 80 m2 al mateix barri de Can Clota?




. Què ens estan demanant els polítics
i constructores d'aquesta vil·la?

Al carrer Sant Llorenç ens han tingut oblidats durant dècades, ens hem solucionat les nostres necessitats per compte pròpia i ara pretenen transformar tot el nostre entorn amb polítiques de fets consumats. Durant la construcció del tramvia es va expulsar de les seves vivendes als primers veïns/es amb unes indemnitzacions miserables, i de pas s'ha utilitzat el carrer com a abocador de la runa resultant de la instal·lació de les vies.

Fa unes setmanes s'ha començat a aixecar el carrer sense notificació prèvia per instal·lar l'aigua corrent i en cap cas s'ha deixat clar si la instal·lació serà definitiva o provisional. Ara mateix les obres estan aturades des de fa setmanes, per tant, el carrer està aixecat i foradat, i nosaltres sense informació de cap mena. Un bon dia, tot esperant a que aparegués algun responsable, se'ns presenta un senyor advocat a dir-nos que abandonem els horts en el termini de 15 dies, que espera la nostra col·laboració i que no tenim dret a cap tipus de compensació. Òbviament vam presentar la nostra disconformitat, davant d'això l'advocat responia sorprès que estaven posant l'aigua corrent i els havíem d'estar agraïts. Recordem que estem a l'any 2004 i tenir aigua corrent no hauria de ser una gentilesa, sinó un dret a complir per administracions i propietaris. A més a més si ens posen l'aigua és perquè per una banda en el projecte de reordenació urbanística planegen enderrocar alguns pous i segellar-ne d'altres (i ja seria escandalós que ens deixessin sense aigua de cap tipus), i per altra banda perquè les constructores necessiten aigua per abastir les obres i les futures edificacions i no pas perquè hi hagi una voluntat clara de cobrir els serveis mínims del carrer.

Com pot ser que se'ns amagui la informació
sobre el nou pla urbanístic i es menystinguin les molèsties
que afectaran a la nostra vida quotidiana?

Per altra banda, sabem que la Junta de Compensació amb la intermediació de l'Ajuntament ha ofert 6 milions de pessetes a Kan Kadena, que és una casa okupada des de fa més de sis anys i que està situada a la mateixa barriada. A elles els hi ofereixen aquests milions perquè abandonin la casa, diuen que volen evitar disturbis.

Què ens estan demanant?
Potser volen que els veïns i veïnes
resistim tal i com hem vist tants cops per la televisió?






Al carrer Sant Llorenç exigim
informació, solucions i respecte !!!


Breu crònica de la transparència informativa de l'Ajuntament d'Esplugues.

- En el ple de l'Ajuntament del mes de març un veí del carrer St. Llorenç parla amb la regidora d'urbanisme i li sol·licita una reunió de tècnics i responsables polítics amb la resta de veïns perquè quedin clares les fases d'execució del pla de reordenació urbanística del sector Sant Llorenç, i s'informi de com i quan es faran les instal·lacions dels serveis bàsics. La regidora respon que després de setmana santa convocarà una reunió al carrer per informar del que calgui. La reunió no va existir.

- El dia 26 de maig apareixen màquines excavadores al c/Sant Llorenç sense notificació prèvia i comencen a perforar el carrer per fer una hipotètica instal·lació de l'aigua corrent. Els veïns i veïnes han de treure cotxes i altres materials a corre-cuita perquè no pateixin danys. El dia següent a primera hora del matí un veí visita a la regidora. Aquesta afirma que no estaven assabentats de les obres i que en tot cas n'és responsable l'empresa contractada per la Junta de Compensació.
D'altra banda diu que el dimarts 1 de Juny anirà al carrer un advocat de la Junta per informar als veïns. Posteriorment promet que en aquesta reunió hi assistirà l'arquitecte tècnic de l'Ajuntament per aclarir els dubtes sobre les fases de les obres. El dia 1 de juny no apareix cap responsable de l'Ajuntament ni comunica la raó de la seva absència.

- El dia 8 de juny s'entra per registre a l'Ajuntament un escrit en el que es sol·licita una reunió amb l'Ajuntament, la propietat de les cases del c/ Sant Llorenç i la Junta de Compensació. Es proposen dues dates 14 i 21 de juny. En el ple del 17 de juny (tres dies després de la primera cita i a falta de quatre dies per la segona) la regidora respon que encara no sap quin dia serà la reunió i que s'ha deixat l'agenda a casa.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: roda de premsa dimarts 22 juny
21 jun 2004
a qui l'importa?
Re: roda de premsa dimarts 22 juny
21 jun 2004
a tú segur que no, imbècil
Sindicato Sindicat