Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
llengua catalana i mitjans de comunicació
19 jun 2004
Els mitjans de comunicació suposen, segurament, la influència més potent vehiculada pel llenguatge que cada ciutadà d'una societat articulada rep al llarg de la seva vida. La presència o absència de la llengua pròpia d'una comunitat en els mitjans de comunicació que consumeix, la qualitat i utilitat dels productes en aquesta llengua, i la bona o mala qualitat d'aquesta llengua allà on es fa servir, poden ser determinants per a la viabilitat i el futur de la llengua. D'aquí que l'Observatori de la llengua catalana hagi celebrat les seves Primeres Jornades sobre aquest tema
prou agressions contra el català.jpg
-Llengua catalana i mitjans de comunicació. Arran d’aquestes Jornades, celebrades al Parador de la Suda, de Tortosa, els dies 11 i 12 de juny de 2004, fem la següent declaració.
1. Cal considerar en tot moment els Països Catalans com un espai propi i natural de comunicació, vertebrat per la llengua. Com a ciutadans membres d'una mateixa comunitat lingüística i nacional, aspirem a disposar de mitjans de comunicació escrits, audiovisuals i electrònics, amb continguts, referents i imaginari propi d'aquest espai, pensats per al conjunt dels nostres països.
2. Cal que les empreses beneficiades per concessions radioelèctriques de l'Estat espanyol respectin la diversitat lingüística, com figura per llei que han de fer, amb una oferta en llengua catalana molt més àmplia i variada que l'actual.
3. Aquest respecte, no cal dir-ho, afecta igualment RTVE, que ha d'aplicar la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries en aquest àmbit. No és admissible que Ràdio 4 no cobreixi el conjunt del territori de llengua catalana, ni tampoc l'exigu pressupost que TVE dedica a la seva programació en català.
4. Cal que tots els mitjans audiovisuals, i sobretot la TV, facin un ús digne de la llengua, no barrejant-la amb, o subordinant-la a, altres llengües; i que vetllin per la qualitat i l'ús d'expressions ben vives, en lloc de recórrer a un llenguatge farcit d'influències del castellà, sovint amb una intenció humorística mal entesa.
5. Mentre no hi hagi una oferta equilibrada en la nostra llengua per altres canals, pel cap baix, cal que els projectes nous de TV impulsats pels governs autònoms contribueixin a equilibrar-la, garantint que tota la seva programació sigui en la nostra llengua.
6. Cal una estreta col•laboració entre els governs dels territoris de parla catalana promotors de canals i emissores de caràcter públic, per garantir la màxima difusió conjunta de programes en català i d'alta qualitat, tant de ràdio com de TV, i aprofitant així la potencialitat d'un mercat que, en termes europeus, és de dimensió mitjana.
7. El futur dels mitjans de comunicació en llengua catalana depèn del seu èxit i de la seva incidència dins el mercat. Que els productes siguin de qualitat i atractius – per a tots els segments d’edat i per tots els sectors de la societat – requereix unes inversions que sovint no fan rendible el mitjà si no hi ha un suport institucional més o menys fort, segons el cas.
8. Cal, doncs, que les administracions catalanes reforcin el seu suport als mitjans de comunicació privats que utilitzen la llengua catalana, mitjançant mecanismes transparents i sense discriminacions pel que fa a la línia editorial de cada mitjà, i aplicant-los el principi de discriminació positiva, principi recollit en la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries.
9. Convé aconseguir un fort augment en la promoció mútua dels mitjans de comunicació en llengua catalana amb diferents suports, de manera que encoratgin espectadors a llegir articles, oients a veure programes de TV, lectors a navegar per internet, i internautes a sentir programes de ràdio, etc. Convé igualment promoure projectes conjunts entre mitjans del mateix suport, tal com han exemplificat diverses iniciatives explicades a les Jornades.
10. Cal que les comunitats autònomes tinguin competències per crear emissores institucionals de ràdio de Ona Mitjana i Ona Curta.
11. A l'hora d'atorgar noves concessions de freqüències radiofòniques, cal que el compromís de contribuir a l'expansió de la llengua catalana sigui determinant; i que sigui motriu de revocació inapel•lable en cas d'incompliment.
12. Les iniciatives institucionals per donar cabuda a la pluralitat de cultures i llengües present en el territori gràcies a la immigració han de garantir en tot moment que la llengua catalana sigui percebuda com a llengua hegemònica d'integració en el nostre país.
13. És important garantir, amb inversions públiques si cal, que els principals mitjans audiovisuals en català arribin amb qualitat tècnica a tots els territoris de llengua catalana sense excepció i sense barreres ni obstacles administratius o legals, d'acord amb la legislació europea.
14. És urgent dissenyar, davant dels grans canvis que suposa la revolució digital, les estratègies per ser-hi capdavanters en benefici, entre altres coses, del rol de la nostra llengua dins la societat. En aquest sentit destaquen les inversions necessàries tant per garantir que en el procés de digitalització de ràdio i televisió els mitjans en llengua catalana hi pugui competir com per assegurar que disposem de la màxima qualitat en les infrastructures de telecomunicacions; i la indispensable vigilància sobre el futur repartiment de les concessions de televisió terrestre (TVT), de manera que hi sigui garantida una presència digna de mitjans en llengua catalana, i que es puguin crear xarxes en el conjunt de l'espai comunicatiu de la llengua catalana.
15. Cal que la informació detallada sobre el grau i qualitat de l'ús del català a cada mitjà sigui recollida de forma regular i posada a disposició d'aquest Observatori i, també, dels estudiosos que la vulguin consultar.
16. Exigim que es posi fi immediat a la prohibició de publicitat en llengua catalana a un diari de Perpinyà.
17. Demanem que la comissió parlamentària redactora del nou Estatut d’autonomia de Catalunya fixi en el sostre més alt les competències de la Generalitat de Catalunya en aquestes matèries, pel que fa a ràdio, televisió, premsa i mitjans electrònics, incloent-hi la participació en els consells d'administració de tots els mitjans estatals amb presència a Catalunya; la participació proporcional de representants de la societat catalana en els consells d'administració de les emissores i cadenes privades concedides per l'Estat, i amb presència a Catalunya; i la proposta als altres governs autònoms que en el moment de revisar els seus textos estatutaris, facin el mateix.

Tortosa, 12 de juny de 2004

This work is in the public domain

Comentaris

Re: llengua catalana i mitjans de comunicació
20 jun 2004
Qué es esto??? Un compendio de consejos o de amenazas?? Con perdón, pero el que haya vomitado todo esto se ha quedado agusto. " Països Catalans": aquí demuestran sus ansias expansionistas y anexionistas. Se tiene que promocionar una lengua? Mal vamos, entonces es que no es útil por una gran parte de catalanes (malos catalanes?). Fijar cuotas? Desde cuando hay que decir cuanto tiempo y dónde tenemos que usar una lengua..."Añorancia" rancia del franquismo. Que la administración apoye a los medios que utilizan el catalán en detrimento de los demás? Eso es distinguir entre ciudadanos de primera y de segunda. Otorgar concesiones radiofónicas a los que promueven ese expansionismo? Es decir, poco importan los contenidos, sino en que "código" están escritos, todo un paso adelante y decisivo en la cultura occidental, vamos... Amaestrar a los inmigrantes en la doctrina nacionalista? Ellos tienen muchos problemas que solucionar antes de ser utilizados como mercancía y rédito electoral. Etc, etc...
Os habéis parado a pensar que cuando hay que diseñar una política de choque tan retrógrada y descomunal como ésta, es que quizás estais defendiendo lo indefendible? Conclusión: Las lenguas son un vehículo para expresarnos, no para complicarnos la vida. No es una entidad a defender y proteger por encima de todo, eso es un concepto retrógado y , desde luego, altamente conservador.
Re: llengua catalana i mitjans de comunicació
20 jun 2004
Don Fernando, només t'ha faltat dir un Viva España Una Grande y Libre!
Oblida't d'Espanya, és una gran mentida i no és el centre del món.
La llengua catalana també t'he dret a existir!!
Amunt Portugal!!
Va, una porra: Portugal 2 - España 1
I Espanya cap a casa...
Re: llengua catalana i mitjans de comunicació
20 jun 2004
Bonitos argumentos, no los veo, sólo resaltan los signos de exclamación...
La lengua catalana, no sólo tiene derecho a existir, sino que personalmente me parece muy bonita. No en pocas ocasiones la utilizo, y con mucho agrado. Otra cosa es TODO lo otro que he expuesto. Relacionas mis argumentos sobre una lengua con "olvídate de España"... qué tiene que ver??
España 1 - Portugal 1. Me desagrada ver como deseas el fracaso de gente tan admirada como Puyol, Gabri o Xavi...
Esperando tus argumentos sobre la imposición del catalán (y no sobre el fútbol), un saludo afectuoso.
Y sobre lo de que España és el centro del mundo: dónde lo has visto? quién lo ha dicho? dónde lo puedo leer? A quién se lo podría rebatir? Me extraña que alguien haya dicho eso....
això sembla l'sport
20 jun 2004
aix``o semble l'sport
Re: llengua catalana i mitjans de comunicació
20 jun 2004
Prou propaganda de la merda botiflera d'endavant! N'estic farta de vosaltres. Traïdors! Tot l'independentisme sap que sou, venuts que treballeu per la policia!
Re: llengua catalana i mitjans de comunicació
20 jun 2004
Trabajo para la policía?? Y yo sin enterarme. Le pido su dirección para hacer de testigo y que me den otro sueldo. Con lo bien que me vendría.
Un saludo afectuoso.
Re: llengua catalana i mitjans de comunicació
22 jun 2004
Sóc catalanoparlant i estic molt d'acord amb el que diu Don Fernando.
Sindicato Sindicat