Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat
BATALLA PEL PROGRAMARI LLIURE AL BRASIL: Stallman expressa el seu suport al govern brasiler front a les maniobres d'intimidació de Microsoft.
18 jun 2004
Microsoft denuncia Sérgio Amadeu, màxima autoritat del govern del Brasil en la implantació de Programari Lliure a l'administració i al conjunt de la societat brasilera.El govern del Brasil rep un allau de manifestacions de suport d'arreu del món, entre les quals cal remarcar les de Richard Stallman i, a casa nostra, la del republicà Jaume Oliveras i Maristany, regidor de Ciutat del Coneixement de l'Ajuntament de Barcelona.
L'empresa de Bill Gates ha endegat una ofensiva legal a fi i efecte d'intimidar al govern brasiler, i expressa d'aquesta manera el seu desacord amb la política de migració cap al programari lliure al si de l'administració pública.

El president de Microsoft Brasil, Emilio Umeoka, ja havia declarat prèviament a "The New York Times" que la decisió legítima del govern és "ideològica" i que pot dur el país cap a una "direcció equivocada" que portarà el Brasil cap a "una posició dominant en una cosa insignificant". En aquest context cal remarcar que la despesa en llicències de programari supera al Brasil el pressupost que el govern destina a la lluita contra la misèria i la fam.

La política de migració del govern brasiler ha tingut molt bona rebuda entre les petites i mitjanes empreses locals i, fins i tot, per part de grans empreses d'àmbit internacional com ara Sun Microsystems, Hewlett Packard o IBM. A més, aquesta política reb un fort suport parlamentari.

La denuncia de MS es fonamenta en presumptes declaracions atribuïdes a Sergio Amadeu pel setmanari "Carta Capital", segons les quals el fet de regalar programari a les administracions recorda la pràctica dels traficants de droga en regalar la primera dosi amb l'objectiu de crear dependència i recollir beneficis a posteriori.

Richard STALLMAN ha declarat al respecte:

<< 1. Microsoft Brasil, Emilio Umeoka, inicia una temptativa d'intimidació declarant que la decisió del govern brasiler de donar suport el programari lliure en els ordinadors del sector públic està sent "influenciada per la ideologia.
- L'única resposta possible és, "Segur que sí. El nostre govern té una ideologia de llibertat i d'independència, i segur que es veu en les nostres decisions."

2. L'autoritat brasilera va rebre una notificació judicial d'una causa criminal oberta per l'empresa contra suposades declaracions d'aquest a la revista setmanal "Carta Capital" en la qual diu que la donació de programari per a governs és una pràctica com la dels traficants."

- No conec les lleis brasileres. És de debò il·legal dir tals coses a Brasil? En els EEUU, no seria il·legal. Si és clar que Microsoft no pot guanyar, cal que Lula mostri el seu suport a Sergio, posant tots els recursos del govern en defensa seva. La resposta a la intimidació és mostrar-se no intimidat. Penso que Sergio ha de continuar dient la mateixa cosa, per a mostrar que la intimidació no funciona. Fora bo que Lula i Sarney també ho diguéssin, com a manera de mostrar a Microsoft que no afluixaran. >>

Per altra banda, a Catalunya, el regidor de Ciutat del Coneixement, el republicà Jaume Oliveras a fet arribar el seu suport a Sérgio Amadeu amb la següent declaració:

Benvolguts,

Assabentats de l'acusació formulada contra el president de l'Institut Nacional de Tecnologies de la Informació del govern del Brasil, Sérgio Amadeu, des de la regidoria de "Ciutat del Coneixement" de l'Ajuntament de Barcelona ens solidaritzem amb el Sr. Amadeu i fem extensiva aquesta solidaritat al conjunt del govern i el poble brasilers. En aquest sentit, ens veiem obligats a denunciar la il·legitimitat de les pressions exercides pels monopolis del software propietari sobre les persones que, des del sector públic, impulsen el programari lliure per facilitar el desenvolupament tecnològic, econòmic i social del seu país i dels seus conciutadans. Un objectiu que compartim des de Catalunya, i que s'estendrà inevitablement a la resta del món perquè, per davant dels interessos econòmics d'uns pocs, s'acabarà imposant el dret universal a l'accés al Coneixement mitjançant les noves tecnologies.

Una abraçada fraternal
Mira també:
http://www.softwarelivre.org/news/2549
http://www.softwarelivre.org/news/2535

This work is in the public domain

Comentaris

DECLARACIONS DE RICHARD STALLMAN
18 jun 2004
"Microsoft Brasil, Emilio Umeoka, inicia una tentativa de intimidación declarando que la decisión del gobierno brasileño de apoyar el software libre en los computadores del sector público está siendo "influenciada por la ideología".

- La única respuesta posible es, "Seguro que sí. Nuestro gobierno tiene una ideología de libertad y de independencia, y seguro que se ve en nuestras decisiones."

"La autoridad brasileña recibió una notificación judicial de una causa criminal abierta por la empresa contra supuestas declaraciones de éste a la revista semanal "Carta Capital" en la que dice que la donación de software para gobiernos es una práctica como la de los traficantes."

- No conozco las layes brasileños. ¿Es de verdad ilegal decir tales cosas en Brasil? En los EEUU, no sería ilegal. Si es claro que Microsoft no puede ganar, lo necesario es que Lula muestre su apoyo continuo para Sergio, comitiendo los recursos del gobierno a su defensa.

La respuesta a la intimidación es mostrarse no intimidado. Pienso que Sergio debe continuar diciendo la misma cosa, para mostrar que la intimidación no funciona. Sería bueno que Lula y Sarney también las digan, como manera de mostrar a Microsoft que este no pasa.

Quizás útil para la defensa:

"Although about three million computers get sold every year in China, people don't pay for the software. Someday they will, though. And as long as they're going to steal it, we want them to steal ours. They'll get sort of addicted, and then we'll somehow figure out how to collect sometime in the next decade."

Bill Gates, Address to UW Quoted on July 20, 1998 in Fortune Magazine
Sindicato Sindicat