Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : pobles i cultures vs poder i estats
La Consulta Social del 13 de juny segueix endavant amb més força que mai
12 jun 2004
La Consulta Social Europea tindrà lloc aquest diumenge, 13 de juny, a prop d'un centenar de poblacions de tot l'Estat, a pesar dels intents de les Juntes Electorals Central i Provincials d'il·legalitzar el procés.
La Junta Electoral Central i les Juntes Electorals Provincials de Córdoba, Ciudad Real, Palencia i Madrid han fet arribar un comunicat als grups promotors de la Consulta d'aquestes localitats. Aquests comunicats expressen la prohibició de realitzar la Consulta Social Europea, alguns d'ells limiten aquesta prohibició als voltants dels col·legis electorals. Això posa en evidència els límits del sistema representatiu. Mentre des de la societat civil es busca obrir espais de participació, des de les administracions s'entorpeixen aquestes iniciatives arribant fins i tot a intentar il·legalitzar-les.

Ja vam evidenciar l'any 2000, amb la Consulta Social per l'Abolició del Deute Extern que les Consultes populars NO interfereixen en els processos electorals. En aquesta ocasió la Consulta es va celebrar a pesar de la il·legalització de la Junta Electoral Central i en ella van participar més d'un milió de persones de tot l'Estat espanyol. Moltes de les taules de la Consulta Social Europea ni tan sols estaran situades prop dels col·legis electorals, sinó que es prioritza l'emplaçament en places o carrers cèntrics dels barris, pobles i ciutats. No pretenem amb aquesta consulta influir en el vot dels ciutadans i ciutadanes, sinó posar sobre la taula la necessitat de debatre, públicament i de la forma més àmplia possible, temes com la democràcia participativa, la futura Constitució Europea, les despeses militars, el model energètic, la distribució de la riquesa o el problema de l'habitatge. És trist que, quatre anys després, havent demostrat la positivitat d'aquella experiència, es torni a repetir la mateixa situació.

Resulta paradoxal que no es permeti ni tan sols preguntar a la població si són necessaris més espais i mecanismes de participació (primera pregunta de la Consulta Social). En moltes ocasions hem escoltat als polítics queixar-se que la gent no participa en la política, però quan s'obren espais perquè la ciutadania es pugui expressar políticament s'obstaculitzen enormement aquestes iniciatives, que tenen com objectiu precisament la construcció d'una societat més democràtica i justa. Des de l'administració s'ha considerat que, un exercici de reflexió i participació que intenta anar més enllà de la simple emissió del vot per a designar uns representants polítics, interfereix el procés normal de la nostra democràcia. Una democràcia sens dubte insuficient.

Des dels grups promotors de la Consulta Social Europea ens reafirmem en el nostre posicionament i seguim pensant, fins i tot amb més força que abans, que la Consulta Social del diumenge 13 de juny ha de continuar endavant, sense pretendre entorpir l'esdevenir normal de les eleccions europees, i amb l'únic objectiu de promoure espais de participació, debat i construcció d'alternatives. Així, el diumenge es preveu que centenars de voluntaris i voluntàries surtin al carrer en prop de 100 barris, pobles i ciutats de tot l'Estat espanyol per a engegar aquesta Consulta Social, que no és la primera i tampoc serà l'última que es realitza en aquest país. Mentre el sistema representatiu segueixi limitant la participació dels ciutadans i ciutadanes en la política a la votació durant les eleccions, des de la societat civil seguirem convocant consultes populars per a seguir reivindicant una democràcia participativa real.


Telèfons de contacte:

Grup Promotor de Madrid: 91 522 74 04 i 647 00 85 76 (Tom Kucharz)
Grup Promotor de Barcelona: 93 268 38 50 i 678 29 69 79 (Iolanda Fresnillo)
Mira també:
http://www.consultaeuropea.org

This work is in the public domain

Comentaris

L'han il·legalitzat?
12 jun 2004
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/96789/index.php
Sindicato Sindicat