Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Una nació sense estat, un Poble sense llengua
11 jun 2004
Xavier Oca CUP
Avui, 9 de juny de 2004

Amb aquest títol es publicava ara fa un quart de segle l'anomenat Manifest d''Els Marges'. Avui, 25 anys després, aquesta asseveració se'ns ha fet d'una cruesa esgarrifosa. Els pitjors auguris que en aquell moment es feien sobre què podia esperar la nostra llengua de qualsevol marc polític que no partís del reconeixement com a nació dels Països Catalans s'han fet realitat.

Si passem revista al que per a la llengua catalana ha significat l'autonomisme sorgit d'allò que alguns anomenen transició democràtica, però que des d'una òptica política mínimament rigorosa i crítica caldria qualificar de transfranquisme, ens trobem amb una sèrie de doloroses constatacions:

La unitat de la llengua es veu avui tant o més amenaçada que uns anys enrere pels atacs del nacionalisme espanyol, que ha fet de l'esquarterament de la nostra pàtria una prioritat estratègica. El PP ha desplegat una política de secessionisme lingüístic que ha tingut el suport de tot l'aparell estatal i bona part dels poders mediàtics. En aquesta tasca, ha comptat sovint amb la complicitat o el silenci del PSOE i de les forces regionalistes, tal com s'ha pogut comprovar en la gestació i en la posada en marxa de l'Acadèmia de la Llengua Valenciana, que no només no ha aturat les reiterades propostes secessionistes del govern valencià encapçalat pel PP sinó que, a més, les ha legitimades.

Se'ns ven com a gran èxit la traducció al català d'una Constitució europea que precisament pretén consagrar la nostra com una llengua de segona, absolutament inútil en el marc internacional.

Mentrestant, l'ús del català retrocedeix de manera alarmant entre el jovent en les zones metropolitanes de València, Mallorca i Barcelona, i la nostra llengua es veu progressivament arraconada en àmbits com l'universitari, l'empresarial i el de les fires i mostres sota l'excusa de l'anomenada mundialització liberal i mentre hem de continuar suportant estoicament els discursos del babelisme i el cosmopolitisme espanyol, entestats a presentar les víctimes com a botxins.

Tinguem-ho clar: l'existència de la nació catalana, de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar, d'una societat amb una identitat col·lectiva que reclama els seus drets polítics i socials, és la principal amenaça per a un Estat espanyol (i francès) construït sota uns principis etnocèntrics i excloents que sempre han pretès i pretendran garantir el control i l'explotació del nostre poble per part d'unes oligarquies, a voltes estrangeres, a voltes botifleres.

És per això que les catalanes i els catalans no podem seguir aspirant a una Espanya amable, no podem posar el nostre horitzó en una regeneració de l'Estat, que suposa, recíprocament, el nostre pitjor enemic per a la nostra supervivència com a poble. Cal canviar el xip, canviar del tot el que ha estat, i continua essent, la pràctica de submissió política de l'autonomisme en les seves diferents formes a un marc jurídico-polític que sempre ha tingut i tindrà el poble català com a enemic a batre.

La independència política, la unitat nacional, en resum, la disposició del conjunt del poble català d'un Estat propi que ens permeti democràticament decidir el nostre futur en termes d'igualtat amb la resta de pobles del món, és l'únic futur possible per a la nostra llengua.

No hem de demanar permís a ningú per dir les coses pel seu nom, començant pels territoris dels Països Catalans: les Illes, el País Valencià, el Principat, la Franja i la Catalunya Nord. No cal pactar reformes i rebaixes per poder utilitzar la nostra llengua allà on ens plagui.

L'únic que ens cal és fermesa, és una actitud d'insubmissió als Estats ocupants, que tan sols vindrà donada per una canvi de perspectives pel que fa al nostre horitzó polític: no hi ha futur sense independència.
Mira també:
http://www.contrastant.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Una nació sense estat, un Poble sense llengua
11 jun 2004
A veure, si per cada llengua que hi ha el món hem de crear una estructura estatal anem bé, ben fotuts. Reproduir una institcució de naturalitat repressiva per les llibertats individuals em sembla no només una xorrada sinó forca estupid, si es veritat que les formes estatals reduides acostumen a ser forca més "lights" que les de grans dimensions, una llengua un estat es un lema ridicul... la llengua no ha de ser un impertatiu determinant per a obligar a individus a conviure sota una estructura estatal, per que jo parli amb la mateixa llengua que en piqué he de compartir estat amb ell????

Visca la lliureassociació ciutadana! Visca el pacte lliure federal! Estats el mes reduits possible!
Re: Una nació sense estat, un Poble sense llengua
12 jun 2004
Quan la veritat és massa feble per a defensar-se, és que ha de passar a l´atac.
(B.Brecht)

estat espanyol, pressó de pobles!!

visca i visca . Visca la lliureassociació ciutadana! Visca el pacte lliure federal! Estats el mes reduits possible!

però és possible una reforma constitucional? o es millor una ruptura amb les institucions estatals espanyoles?
Re: Una nació sense estat, un Poble sense llengua
12 jun 2004
Visca la lliure federació,
amb Occitània i Aragó !!!

Amb Espanya ? Ruptura, ruptura, ruptura !
Re: Una nació sense estat, un Poble sense llengua
12 jun 2004
I a veure si IU, que mana tant, sobretot a Catalunya, fa una ressolució al PSOE a Madrid, i al Zapatero i al Montilla, i a la vice-presidenta, dient-lis que estàn a favor de la sobirania política i del nostre dret a la lliure determinació, però, per al conjunt de ciutadans dels Països Catalans.
Re: Una nació sense estat, un Poble sense llengua
12 jun 2004
d'acord amb la lliure associació federal de tots els pobles d'Espanya
Re: Una nació sense estat, un Poble sense llengua
12 jun 2004
S, jo no sóc espanyol i per tant m'associaré amb qui em vingui de gust, si és que ens ve de gust. Per què sempre teniu Espanya com a marc referencial (des d'IU a la CNT)? Cal destruir Espanya. El federalisme obligatori és només una latra manera de continuar la presó dels pobles que és Espanya.
Re: Una nació sense estat, un Poble sense llengua
12 jun 2004
exacte, perquè collons m´he de federar amb Espanya i no amb Andorra o amb el Marroc?

Té tela, l´acceptació d´estructures nacionals imposades per part d´organitzacions revolucionàries.

Espanya? ni federal , ni simètrica, ni plural ni singular!!

CANYA CONTRA ESPANYA!!
Sindicato Sindicat