Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: immigració
Comunicat de l'ACO sobre el dessallotjament de la Catedral
11 jun 2004
Posicionament de l'ACO davant dels greus fets ocorreguts a la Catedral de Barcelona
L’ESGLÉSIA HA D’ESTAR AL COSTAT DE LES PERSONES MÉS VULNERABLES
1. Una Església que genera imatges poc evangèliques
Els treballadors immigrants que s’havien adreçat a la catedral per fer públiques les seves reivindicacions d’obtenir el dret al treball i a l’estada al nostre país n’han estat expulsats per la policia, contravenint els acords a què s’havia arribat amb ells d’abandonar pacíficament el lloc a les 9 del matí, acords que en canvi es van complir a l’Església del Pi sense cap intervenció policial. Fins ara, cap responsable de l’arquebisbat no ha donat explicacions de qui i per què va avisar la policia.
Al costat d’aquest fet, hem viscut ben recentment al casament reial l’actitud complaent de l’església amb els sectors més poderosos de la societat i, també, la seva insensibilitat davant el dolor de les persones no catòliques afectades pels atemptats a Madrid, que es manifestà en la forma que es féu el funeral d’estat.
L’opció preferencial pels pobres, doncs, que traspua l’Evangeli no es correspon a la imatge que en dóna l’Església.
2. Els homes i dones immigrants mereixen ser acollits com a fills de Déu
Els treballadors immigrants són un dels sectors més vulnerables de la nostra societat: s’han vist obligats a abandonar la seva gent, el seu país, perseguits per la misèria; persones amb capacitat i voluntat de treballar, es veuen abocades a la precarietat laboral i a malviure sempre amb la por al cos de ser expulsades.
La seva precarietat és buscada per alguns sectors de la societat: les seves condicions de treball beneficien moltes empreses, pel baix cost dels treballadors, pel frau a la Seguretat Social i pel frau fiscal que comporten, i, de passada, es rebaixa el llistó de les condicions laborals en general. L’increment d’accidents laborals n’és una mostra. La llei d’estrangeria i la seva arbitrària aplicació és, doncs, una mostra de l’actitud hipòcrita de la nostra societat, que es beneficia dels immigrants però no els permet gaudir de drets laborals ni ciutadans.
3. La lluita és plural i té moltes formes
Des de l’ACO entenem bé què significa la migració, perquè molts de nosaltres, o els nostres pares van haver de fer aquest pas i aquest esforç. I també entenem què vol dir la seva lluita, perquè forma part de la lluita del moviment obrer, que ha fet possible el dret dels treballadors i treballadores a unes millors condicions laborals, a una educació, a una sanitat, a uns barris dignes. El dret a tenir “papers� és conseqüència directa del dret a viure amb dignitat i genera formes diferents de lluites.
En el pluralisme del nostre moviment, entenem que poden haver-hi organitzacions i estratègies diferents, sobre l’oportunitat de les quals es pot coincidir o no, però que no poden desqualificar-se o rebutjar-se a la lleugera accions com aquesta, basades en una legítima reivindicació i, que se sàpiga, pacífiques. Aconseguir millores és obligació i responsabilitat dels governs, de la societat en general i, naturalment, dels afectats.
4. Una intervenció policial poc oportuna
Perquè, en tractar-se de persones “sense papers� pot comportar accions legals que tinguin greus conseqüències per a elles, molt més greus que no si es tractés de gent de nacionalitat espanyola.
I perquè les esglésies han estat sempre lloc de refugi i de pau per als més pobres. Ho van ser fins i tot durant el franquisme, en condicions políticament molt més dures que les actuals. Moltes van acollir la creació d’institucions democràtiques com han estat els sindicats, amb gran risc per part dels preveres que aleshores ho permetien. No cal que l’església subscrigui necessàriament les reivindicacions que es fan al seu interior, però sí que és imprescindible l’acollida i el diàleg.
Ens avergonyeix profundament l’entrada de la policia en un recinte que té una gran càrrega simbòlica a Barcelona i ens comprometem a continuar treballant, cadascú des del seu entorn, la seva organització i la seva responsabilitat perquè els homes i dones treballadors puguin guanyar-se la vida amb dignitat.
Barcelona, 7 de juny del 2004

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Comunicat de l'ACO sobre el dessallotjament de la Catedral
11 jun 2004
Disculpeu la meva ignorancia...
peró, qué és l'ACO?
Re: Comunicat de l'ACO sobre el dessallotjament de la Catedral
11 jun 2004
ACO=Acció Catòlica Obrera
Re: Comunicat de l'ACO sobre el dessallotjament de la Catedral
11 jun 2004
Un comunicat encertadíssim, que mostra, juntament amb algun altre, l'existència de sectors sans, tant en la societat en general com en l'Església. Desgraciadament han de coexistir, tant en un lloc com en l'altre, amb sectors, o autoritats, no sols menys sensibles, sinó fins i tot clarament corruptes. Sembla que, d'ençà que el món és món, hagi estat una tendència habitual, aquesta dualitat.
Sindicato Sindicat