Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: immigració
"Democràcia" també per als immigrants. Article de Villarejo, ex-fiscal anticorrupció.
10 jun 2004
Article aparegut a l'edició d'avui d'El periodico sobre les mancances legals que imposa la llei d'estrangeria als immigrants.
DEMOCRÀCIA TAMBÉ PER ALS IMMIGRANTS

• El Govern ha de garantir als estrangers l'estatut de ciutadans en lloc d'aplicar-los mesures restrictives i privar-los dels seus dretsCARLOS Jiménez Villarejo
Exfiscal anticorrupció

El cap de setmana passat, més d'un miler d'immigrants es van tancar en senyal de protesta a la catedral de Barcelona. Com en altres temps, s'ha parlat de "manipulació" d'aquestes persones, cosa que, objectivament, ofèn la seva dignitat. També es va dir que l'Estat de dret els obliga. No ho dubta ningú, això. Però seria bo valorar si, efectivament, l'Estat de dret els tracta com a autèntics ciutadans, i si la democràcia respecta plenament els seus drets. Perquè és una condició perquè puguin, efectivament, integrar-se a la societat i no ser víctimes d'un procés d'exclusió social.

En tot cas, la tancada ha estat el detonant perquè tornin a aflorar les greus insuficiències de la llei d'estrangeria. La llei tenia el mateix objectiu que les anteriors, contenir la immigració procedent de països empobrits --els "immigrants extracomunitaris pobres"-- i un control policial més gran de la seva entrada i permanència a Espanya. La nacionalitat, única circumstància que diferencia immigrants d'espanyols, no pot generar una diferència de tracte que es tradueixi en formes diverses de discriminació que trenquen el valor democràtic de la igualtat.

Primer, els immigrants anomenats irregulars continuen sense tenir drets cívics fonamentals com els de reunió, manifestació i associació. ¿Per què no s'han emprès iniciatives per tornar a aquestes persones --¿ciutadans?-- els drets dels quals van ser privats? La realitat és que s'ha procedit a suspendre diverses normes aprovades pel PP, com les que afecten la llei de qualitat de l'educació i el Pla Hidrològic. Els immigrants es mereixien també una iniciativa per a la recuperació de la seva condició ciutadana.

A la llei s'han imposat als estrangers, a aquells immigrants, condicions jurídiques més costoses que als espanyols que, en certs moments, es tradueixen en un autèntic assetjament. Així, la relació dels immigrants amb les administracions està subjecta a un règim d'excepció. Se'ls exigeix, com a norma, la "presentació personal" per a qualsevol reclamació, cosa que extrema la dificultat que ja tenen per a l'ex- ercici dels seus drets. I la majoria de les seves reclamacions poden ser no admeses a tràmit generant un estat d'indefensió.

La llei manté un sistema d'ingerències a la seva vida personal i social que no és compatible amb un Estat democràtic. Ningú dubta que les administracions s'han de coordinar per donar solucions globals al problema migratori. Però l'objectiu no és fer front a l'immigrant com un perill. L'accés de totes les autoritats i en particular del Ministeri de l'Interior a tots els fitxers on obrin dades dels immigrants no té cap altra finalitat que crear un clima generalitzat de sospita que guarda similitud amb els actes de discriminació directa o indirecta que contempla la llei.

Més greu encara és el control del padró municipal. En el règim jurídic anterior les Forces de Seguretat tenien accés a aquelles dades només en els supòsits que estigués justificat per prevenir "un perill real per a la seguretat pública i per a la repressió de les infraccions penals", accés degudament controlat i necessàriament temporal. Ara l'accés és incondicionat i generalitzat. Entenem que no té cap justificació, de manera que considerem que són ingerències il·legítimes.

Per una altra part, hi ha les mesures repressives introduïdes en el procés penal que permeten al jutge autoritzar l'expulsió d'un estranger per l'única circumstància d'estar processat o inculpat per una falta o per un delicte amb pena inferior a sis anys, mesura que comporta una violació del principi de presumpció d'innocència. Com també continua vigent la possibilitat que les penes inferiors a sis anys imposades a un estranger siguin substituïdes per l'expulsió del territori nacional, previsió contrària als principis reinseridors de la pena.

Així mateix, es manté un rigorós control de fronteres "fora de l'espai Schengen", conferint als transportistes de viatgers discutibles funcions policials, no únicament de control de passatgers, sinó en perjudici del dret a la llibertat personal.
Aquestes mesures, com altres, consistents a sotmetre el dret al treball de l'estranger a un règim d'"autorització administrativa prèvia" o les restriccions a la reagrupació familiar, descriuen un panorama en què, sense cap excés, es pot afirmar que s'ha creat un sistema de mesures restrictives que constitueixen "un sacrifici innecessari dels drets que la Constitució garanteix".

Davant d'aquest marc normatiu, el Govern ha d'emprendre reformes immediates per garantir als immigrants l'estatut de ciutadans que es mereixen, allunyant qualsevol forma implícita o explícita de discriminació.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: "Democràcia" també per als immigrants. Article de Villarejo, ex-fiscal anticorrupció.
10 jun 2004
DEMOCRACIA = FALACIA

PROGRESIA = BURGUESIA
esclavismo
10 jun 2004
la situacion a la que se somete actualmente a l*s inmigrantes tenia otra definicion en la antigüedad: ESCLAVITUD

ahora, nos dicen, progesamos. pero lo unico que cambia es el lenguaje, la realidad sigue siendo la misma
Re: "Democràcia" també per als immigrants. Article de Villarejo, ex-fiscal anticorrupció.
10 jun 2004
Por definición, al esclavo se le obligaba a abandonar su tierra encadenado y custiodado por lanzas y espadas para ser explotado en la tierra de otro pueblo (o en su misma tierra, pero por parte del ocupante).

Quien de entre nosotros ha obligado a los bengalíes -por ejemplo- a salir de su país y lanzarse a la búsqueda de trabajo en países desconcidos ?. Nosotros no (en el estado español, me refiero).

Esclavos ?. Quien con papeles o sin trabaja por una miseria y en pésimas condiciones, aunque se preste a ello´por necesidad, sí es un esclavo. Pero los muchos, muchísimos que sobreviven entre nosotros "del aire", sin trabajar, no pueden ser calificados en absoluto de esclavos.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more