Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
ACTE SOLIDARI AMB ELS AFECTATS PER L'AMIANT A NICARAGUA (LA TORNA)
09 jun 2004
Les entitats ACASC i SODEPAU us conviden a assistir a l’Acte de solidaritat amb els extreballadors afectats per asbestosi de l’empresa Nicalit de Nicaragua, que tindrà lloc el proper 11 de juny, a les 20h, al local de La Torna.
ACTE DE SOLIDARITAT AMB ELS EXTREBALLADORS AFECTATS PER ASBESTOSI DE L’EMPRESA NICALIT DE NICARAGUA

Divendres, 11 de juny, a les 20 hores, La Torna
C/ St. Pere Màrtir, 37, Barcelona

Metro: Fontana o Diagonal (Línia III)

Les entitats ACASC i SODEPAU us conviden a assistir a l’Acte de solidaritat amb els extreballadors afectats per asbestosi de l’empresa Nicalit de Nicaragua, que tindrà lloc el proper 11 de juny, a les 20h, al local de La Torna.

Durant l’acte es visionarà el documental “El amianto mata�, de Fèlix Zurita, de 26 minuts de durada on s’explica i denuncia la situació en què es troben els extreballadors de l’empresa Nicalit, filial de l’empresa suïssa Eternit, a San Rafael del Sur, Nicaragua, afectats per l’asbesto. Després del visionat del documental hi haurà una presentació per part del Col·lectiu Ronda i SODEPAU-ACASC i s’obrirà el debat.

L’acte té per objectiu donar a conèixer la situació en! què es troben moltes de les persones afectades per l’asbestosi i sobre les lluites globals existents per fer-hi front, així com també la recaptació de fons econòmics que contribueixin al finançament del procés judicial dels extreballadors de San Rafael del Sur.

EL AMIANTO MATA

Sinopsi: San Rafael del Sur, un municipi d’uns cinquanta mil habitants al sud de Nicaragua. Aquí tenia la seva seu l’empresa NICALIT, una filial de la multinacional suïssa Eternit. Durant vint-i-cinc anys Nicalit va elaborar materials de construcció fets amb amiant. El 1993 l’empresa tanca les portes. Però per a la població de San Rafael i, sobretot, per a les més de mil dues-centes persones, el mal ja estava fet. Durant tot aquest temps els obrers de la fàbrica Nicalit van treballar pràcticament sense protecció i sense ser informats dels riscos als quals estaven sotmesos. Avui acusen l’empresa d’haver-los exposat a l’asbest sense protecció i d’haver causat la mort de més de vint treba! lladors. Sense assegurances ni prestacions socials, la majoria d’aquests treballadors i les seves famílies viuen en condicions molt precàries. L’empresa, fins a l’actualitat, no ha reconegut cap responsabilitat. No comptant més que amb ells mateixos, els antics treballadors s’han organitzat per afrontar solidàriament la seva situació i denunciar l’empresa per la via judicial. El procés està obert.

Duració: 26 min.
Realització: Félix Zurita de Higes
Productors: Gilles Pache i Danniel Monnat
Càmara: Jan Van Bilsen
Edició: Christian Bonvin
Assistència Producció: Monique Dobezt
Any de producció: 2002
Una producció de: “Temps Présent� Télévision Suisse Romande
Mira també:
http://www.latorna.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat