|
Notícies :: xarxa i llibertat |
ICV-EUiA defensarà el software lliure a Europa
|
|
per Linu |
09 jun 2004
|
ICV-EUiA aposta per la lliure circulació del coneixement i rebutja la seva privatització.
El candidat d'ICV-EUiA a les eleccions europees, Raül Romeva, ha presentat avui les propostes de la coalició en matèria d'informàtica davant la seu de Microsoft. |
1. SITUACIÓ ACTUAL
ICV-EUiA està en contra de la proposta de directiva sobre la patentabilitat del software
- Mantenim el nostre rebuig a la proposta de directiva sobre la patentabilitat del software. Aquesta proposta de directiva protegiria la patentabilitat i aplicabilitat il•limitada de patents en el camp del software.
- Rebutgem el procediment accelerat portat a terme pel Consell de Ministres per a l’aprovació d’aquesta directiva europea sobre patents de software. Es fa necessari frenar aquest procediment i obrir un procés participatiu per tal de legislar en l’àmbit europeu aquesta qüestió sota els paràmetres del software lliure.
- Donem suport a tots els moviments socials de codi obert que estan impulsant el software lliure.
2. EL MODEL D’ICV-EUiA
Volem promoure el software lliure i recolzar els moviments que l’estan promovent.
El software lliure com a estalvi, adaptació, seguretat i generació de riquesa.
El programari lliure dóna als/les usuaris/àries la llibertat d'executar-lo amb qualsevol propòsit, copiar-lo, distribuir-lo, estudiar-lo, millorar-lo i de fer públiques aquestes millores, de tal manera que tothom se'n pugi beneficiar.
Hi ha empreses que produeixen i venen programari de llicència propietària. Aquest programari exigeix la compra d’una llicència, té limitacions tècniques i està lligat a l'empresa que el fabrica.
El programari lliure no té aquestes limitacions: tothom hi pot accedir i el pot fer servir com vulgui, per millorar-lo sense haver de pagar ni demanar permís a ningú, i que les millores es posin al servei de tothom.
El programari lliure s'ha consolidat com a alternativa, tècnicament viable i econòmicament sostenible, al programari de llicència propietària. El software lliure dóna continuïtat de dades, creació d’ocupació, transparència i seguretat.
Quins són els beneficis de promoure la creació i l'ús de Software Lliure?
El software lliure de patents, dóna accés públic a la manera com estan fets, el seu cost econòmic és nul o molt baix, garanteix la privacitat i la no dependència d'unes poques empreses que controlen gran part del mercat de programes d'ordinador, la facilitat per emprar llengües diferents de les majoritàries, com ara el català; la facultat de fer còpies dels programes i donar-les als amics o a persones interessades, de manera completament legal i sense pagar drets d'autor; la major resistència als virus; la capacitat d'evolucionar ràpidament; la possibilitat de participar en el seu desenvolupament...
El software lliure també ha esdevingut una nova cultura de participació, col•laboració i universalització del coneixement humà.
El programari en català. El Govern de Catalunya va contractar amb Microsoft la creació de versions en català del sistema operatiu Windows. La Generalitat va estar supeditada a les condicions que Microsoft li ha imposat com a propietària del programari, amb resultats no sempre positius.
En el món del programari lliure, entitats i usuaris individuals han aconseguit crear i mantenir programes traduïts al català amb èxit reconegut.
L’acord de govern catalanista i d’esquerres signat per ICV-EUiA es compromet a fomentar la producció de programari lliure i la corresponent documentació d’ús en català.
3. LES PROPOSTES D’ICV-EUiA
ICV-EUiA apostem per una Europa lliure de patents de software
- Software Lliure a les escoles. L’ensenyament de noves tecnologies com a pas imprescindible per modelar una Societat de la Informació lliure i sense exclusions, apostem per l'aprofitament del software lliure en el sistema educatiu per afrontar el repte de l’alfabetització digital.
- ICV-EUiA donarem impuls al Parlament Europeu perquè treballi en l’adopció d’una directiva per impulsar el software lliure en totes les institucions públiques.
- Impuls del programari lliure i lluita contra monopolis privats, com ara Microsoft, afavorint la indústria europea i catalana emergent en TIC. Fomentar l'ús i desenvolupament del programari en català.
- Afavorir i impulsar l'ús del programari lliure dins de tots aquelles institucions i centres depenents, subvencionats o parcialment finançats per la UE.
- Incloure com a línia prioritària als programes d'ajuda de la UE al desenvolupament de noves empreses i de foment de la nova economia, les empreses relacionades amb el software lliure, aquelles que el desenvolupen i aquelles que proveeixen de serveis de manteniment i/o assesoria d'aquests sistemes.
- Que la UE consideri com a punt important en el plec de condicions dels programes que adquireixi, la condició que el codi font d'aquestes aplicacions li serà donat a la vegada que el programa, reservant-se el dret de publicar aquest codi i modificar-lo.
- ICV-EUiA manté el seu rebuig a la proposta de directiva sobre la patentabilitat del software. Aquesta proposta de directiva protegiria la patentabilitat i aplicabilitat il•limitada de patents en el camp del software. ICV-EUiA rebutja el procediment accelerat portat a terme pel Consell de Ministres per a l’aprovació d’aquesta directiva europea sobre patents de software. |
This work is in the public domain |
Re: ICV-EUiA defensarà el software lliure a Europa
|
per Dirk |
09 jun 2004
|
Prou bé la proposta, però trobo a faltar alguna referència a garantir que:
*els documents que es distribueixin estiguin en formats estandaritzats (HTML per exemple) o com a mínim, que siguin públics (PDF).
*les pàgines web de les institucions europees compleixin els estàndards del w3c. |
Re: ICV-EUiA defensarà el software lliure a Europa
|
per Linu |
09 jun 2004
|
Ok Dirk,
faré córrer les teves propostes.
Personalment no tinc ni pajotera idea de q són els estàndards del w3c. Suposo q deu estar relacionat amb l'accesibilitat de les pàgines web, no? Podries explicar-ho una miqueta?
Merci! |
Re: ICV-EUiA defensarà el software lliure a Europa
|
per STOP-FORUM |
09 jun 2004
|
Ja que van alguns tan sobrats de paper i de pasta per fer mailings massius, que es gastin els quartos pagant la carta de retorn. Per exemple, a la propaganda del PSOE, hi ha una butlleta per si vols més info, a pagar en destinació. Si els escrius un missatge i ho portes a la bústia, no se sap el teu nom, els ajudes a incrementar les despeses del partit i els pots ajudar a que entenguin què vol dir participació ciutadana. [i sinó pots escriure 'desconegut' o 'D' al sobre, sobre l'adreça, però sabran qui ho ha fet ] |
Re: ICV-EUiA defensarà el software lliure a Europa
|
per Dirk fudelmetal2@yahoo.es |
10 jun 2004
|
w3c és la sigla per parlar del World Wide Web Consortium. Aquest és l'organisme que s'encarrega de definir els estàndards relacionats amb les pàgines web, com ara l'HTML.
El problema està en que molts cops els navegadors no complexien bé els estàndards, en especial el Microsft Internet Explorer. Per exemple, pot acceptar marques adicionals, i pot no mostrar bé alguna part de l'estàndard. Com que la gran majoria de persones utilitza l'Explorer, el que fan els dissenyadors web és assegurar-se de que es vegi bé en aquest navegador i ja està, creant pàgines que incompleixen l'estàndard. Però si accedeixes amb un altre navegador que segueixi l'estàndard al 100%, no es veurà bé. Clar que no totes les desviacions de l'estàndard són problemàtiques, perquè els navegadors s'han adaptat per a poder mostrar bé alguns dels errors més típics.
No sé si m'he explicat prou bé, encara estic mig adormit ;)
També tenen coses com recomanacions d'accessibilitat (per facilitar l'accés a persones amb dificultats visuals i que accedeixen a la web amb aparells que llegeixen en veu alta el contingut).
La seva web: http://www.w3c.org/
I aquí tenen una aplicació per comprovar si una web compleix l'estàndard:
http://validator.w3.org/
Salut! |