Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
Aprovada per unanimitat la nova resolució de l'ONU sobre l'Iraq
09 jun 2004
El president del Consell de Seguretat de l'ONU ha anunciat que la nova resolució sobre l'Iraq presentada pels Estats Units i pel Regne Unit ha estat aprovada per unanimitat aquest dimarts a la nit.
150654424.jpg
El text no garanteix al nou govern iraquià el dret a vetar les operacions de la força multinacional, com volia París, però obliga el comandament nord-americà a consultar a l'executiu iraquià les operacions militars més sensibles. De fet, les forces ocupants i les de seguretat iraquianes hauran de treballar coordinadament. Finalment, el govern de l'Iraq podrà tornar al Consell de Seguretat i revisar el mandat d'aquesta resolució, que té com a límit el 31 de desembre de l'any que ve.
   
L'última versió del text diu que, després del 30 de juny, el govern iraquià i les forces estrangeres cooperaran en les qüestions de seguretat. Els iraquians, però, no tindran poder per vetar les grans operacions militars.

Després de dues setmanes de debats, el ministre d'Afers Estrangers britànic, Jack Straw, ha destacat l'esforç realitzat perquè la resolució que legitimarà l'Iraq post-Saddam Hussein sigui tan consensuada com sigui possible, en contrast amb el desacord per la guerra de l'Iraq.

Els membres més crítics amb el projecte de resolució anglonord-americà per a l'Iraq es donen per satisfets amb els retocs que s'hi han introduït. França i Alemanya, els dos països més allunyats de Washington durant la guerra de l'Iraq, han donat suport al text. Espanya també ha decidit sumar-se al consens.

Els membres del Consell de Seguretat han coincidit a elogiar l'esperit constructiu amb el qual han treballat els Estats Units, per acomodar en el document les demandes dels altres països.

Així, tal com s'ha establert a la nova resolució, el paper de l'ONU passat el 30 de juny se centrarà en el procés polític. La seva principal tasca serà assistir al govern i a la comissió parlamentària electoral en la convocatòria d'eleccions, i a més, coordinar l'ajuda humanitària i de reconstrucció del país.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat