Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Volem viure al Montseny
06 jun 2004
III Jornada de Costums del Montseny
El passat dissabte 29 de maig se celebrà la III Jornada de Costums del Montseny. Un any més l'associació Assemblea del Poble, amb el suport del PSAN, posà sobre la taula la qüestió de la pagesia al Montseny.
En aquesta ocasió, sota el títol genèric de "Volem viure al Montseny", es va aprofundir en una de les possibles vies de desenvolupament que l'any anterior es varen assenyalar com a possibilitats de futur per la pagesia del Montseny: el cooperativisme.
En un col·loqui amb interessats i pagesos de Mosqueroles, poble on es feien els actes, el gerent de la Cooperativa Agrària Comarcal del Vallès, Pere Rosàs, va exposar el funcionament i les avantatges del model cooperatiu partint de la seva experiència pròpia a les Franqueses (també al Vallès, però en aquest cas al pla).
Varen completar la Jornada una botifarrada popular i un concert del cantautor de Xàtiva, Feliu Ventura.
Mira també:
http://www.psan.net
http://www.llibertat.com/cup

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Volem viure al Montseny
06 jun 2004
QUINA ÉS LA SITUACIÓ DE LA PAGESIA AL MONTSENY

En els darrers anys assistim a una ràpida desaparició de la nostra pagesia. A la zona del Montseny, al 1982 hi havia 319 pagesos i pageses, al 1999 ja només en quedaven 105. És a dir, dos de cada tres han plegat en aquests 17 anys. Tot plegat mentre gairebé la meitat dels treballadors de la zona han de treballar fora d’aquesta.
Des del nostre punt de vista la pèrdua de renda n’és una de les principals causes. D’ençà de 1996 i fins el 2001 la pagesia del Montseny va perdre entre un 5% i un 15% de renda en algunes de les seves principals produccions.
Queda clar, doncs, que, que la nostra pagesia resti subjecta a les polítiques productives que tant la UE com els estats espanyol i francès deixen aplicar a les transnacionals del sector, no la beneficia gens ni mica.


PUNTS NEGATIUS

Tot i que ja de per si existeixen alguns punts negatius al nostre sector agrícola, la situació que ara hem descrit encara n’hi ha afegits més.

Els darrers anys les terres arrendades no han fet sinó augmentar. La qual cosa fa que creixi la inseguretat del pagès, ja que la terra que treballa no és seva.

Aquells que treballen de pagès en molts casos no poden viure només d’això, i han de tenir una ocupació secundària. En aquesta situació s’hi troben 2 de cada 5 pagesos i pageses.
Si amb això no n’hi hagués prou, ara, cada treballador ha de fer més hores que en el passat, ja que si no l’explotació no li és rendible.

Cal que recordem també l’escassa incorporació de la dona a aquest sector de producció. Per cada pagesa hi ha el doble de pagesos.


QUÈ PROPOSEM DES DEL PSAN

La pagesia ha de ser una opció professional possible per a tot el jovent del Montseny. Per això cal que no substituïm l’agricultura pròpia de la zona per una altra de productivista que les condicions del terreny no fan possible. Desenvolupem la nostra!

Cal tendir a equilibrar la demanda amb l’oferta que produeix la nostra pagesia per disminuir la dependència que tenim d’interessos aliens a Catalunya. Tenint en compte que, ara per ara, el Montseny és una zona rica en serveis de restauració, pel seu interès turístic, aprofitem-ho per a oferir una via de sortida als productes que aquí es fan. Com a consumidors no ens ha de fer res de pagar uns quants cèntims més per uns productes, que apart de ser de més bona qualitat, garanteixen uns llocs de treball i una millor qualitat de vida al Montseny.

La mecanització del camp i la producció avancen també aquí, però se’n podria treure un major rendiment si no s’enfoqués des d’una òptica individual. No és el mateix adquirir maquinària per a una explotació que per totes. Com no ho és sortir al mercat cadascú pel seu compte que agrupats. El cooperativisme ajudaria, sens dubte, a desenvolupar la nostra agricultura.

Tot plegat no servirà de res si la zona i cada explotació no gaudeixen de bones infrastructures de comunicacions i de l’ajut de les institucions pel que fa a subvencions i protecció de les terres.

Cal que no perdem de vista que el que estem fent preservant la pagesia és, en el fons, preservar el nostre entorn natural, la nostra independència alimentària de qualitat a més de mantenir les nostres formes de vida tradicional.


PUNTS POSITIUS

Malgrat la difícil situació en que es troba la nostra agricultura i ramaderia hi ha alguns punts que són positius perquè les propostes que hem fet tirin endavant.

En aquesta zona ens trobem amb unes explotacions de dimensió mitjana, la qual cosa permet d’aplicar-hi certa mecanització i fa que no hi hagi una excessiva concentració de la propietat.
Considerant aquesta característica, ja avui, és apreciable una considerable mecanització.

D’altra banda la majoria d’explotacions compten amb integració agro-ramadera. Un tipus d’explotació més completa i estable.

Podem considerar, doncs, que comptem amb unes explotacions modernes i amb futur.
Re: Volem viure al Montseny
06 jun 2004
podrieu posar unes fotos de l´acte? i explicar amb més deteniment tot el tema del cooperativisme en aquesta zona?
salut i gràcies
Re: Volem viure al Montseny
06 jun 2004
per a més informació escriviu a:
psan ARROBA psan.net
Re: Volem viure al Montseny
07 jun 2004
Molt interessant!!

Ens caldria més informació animeu-vos a explicar aquestes experiències.

Publiqueu-les a les webs de la contrainformació: www.esfazil.com/kaos/publica_noticia0.php

Gràcies als companys/es del PSAN

www.kaosenlared.net
Sindicato Sindicat