Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Unió de Pagesos demana una moratòria d’infraestructures i urbanística fins a la revisió del Pla Territorial de Catalunya
04 jun 2004
Unió de Pagesos ha iniciat una campanya per tal de sensibilitzar les administracions, tant les locals com l’autonòmica, i aconseguir una planificació ordenada de l’Alt Penedès, és a dir, que el creixement urbanístic es faci amb criteris de sostenibilitat i que respecti l’equilibri i la identitat de la comarca. La primera actuació serà la tramesa d’una moció als ajuntaments, per tal que sigui aprovada pels respectius plens, demanant una moratòria urbanística i d’infraestructures fins que no es revisi el Pla Territorial General de Catalunya.
unio_de_pagesos.jpg
El sindicat Unió de Pagesos (UP) demanarà a tots els ajuntaments de lâAlt Penedès que aprovin una moció en la qual sâinsta el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat a establir una moratòria urbanística i de planificació dâinsfraestructures fins que no sâhagi revisat el Pla Territorial General de Catalunya i sâaprovi el Pla Sectorial dâInterès Agrari. Amb aquesta proposta, UP vol aconseguir que es defineixi un model de planejament territorial sostenible i equilibrat amb la participació de tots els agents socials, abans que es tirin endavant noves actuacions urbanístiques. En el redactat de la moció, UP diu que en els darrers 25 anys les comarques del litoral i el prelitoral han estat víctimes dâun desmesurat creixement urbanístic i de tota mena dâinfraestructures que lâhan convertit en un espai desestructurat de dubtosa sostenibilitat ambiental i territorial. âAixò fa que els pagesos, a banda de treballar per la qualitat i competitivitat de les seves produccions, hagin de conviure amb la incertesa constant de ser expropiats en pro de qualsevol traçat que lâadministració de torn decideixi tirar endavantâ?. Segons va remarcar Maria Rovira, responsable de Política Territorial del sindicat, durant una roda de premsa celebrada dimecres âno és possible fer un planejament de futur quan, de forma permanent i desordenada, els terrenys agrícoles es veuen afectats per carreteres, línies fèrries, polígons industrials o gaseoductes i les expropiacions trinxen un territori ric econòmicament i socialmentâ?. Per altra banda, Rovira va lamentar que es considerin âbuidesâ? les zones agrícoles i que per culpa de tot plegat cada cop sigui més difícil que els pagesos continuin amb la seva tasca i que els joves sâincorporin al treball agrícola.

No al Quart Cinturó

En la moció que UP presentarà als ajuntaments també manifesta lâoposició del sindicat al Quart Cinturó. âDe grans infraestructures com aquesta ja en tenim prou, només degraden i trenquen la connectivitat dels espais, disminueixen la permeabilitat dels sòls, eliminen camins i rieres, foragiten pagesos i únicament serveixen per perpetuar un model de mobilitat insostenibleâ?. Per al sindicat, per tant, la implantació de noves infraestructures implica un greu risc de deshumanització del territori, ja que obliga a lâabandonament dâaquells que hi treballen i que són els que han de garantir el seu futur. A banda de la moratòria, la moció dâUP també reclama al Govern de la Generalitat que asseguri la continuïtat de les explotacions agràries com a eina bàsica dâequilibri territorial i de desenvolupament econòmic en el món rural. En aquest sentit, proposa la creació dâun òrgan administratiu que promogui la millora de la dimensió i la reestructuració de les explotacions agràries. Durant la roda de premsa, el responsable de Política Territorial del sindicat a lâAlt Penedès, Josep Marrugat, va justificar la posada en marxa dâaquesta campanya, una campanya que després sâextendrà a dâaltres comarques, per la necessitat dâimpedir que les promotores siguin les que marquin la planificació del territori a cop de talonari, com està pasant a Avinyonet on va dir que sâestan oferint més de 500.000 euros per una hectàrea de vinya a la zona situada davant de Telefònica. âAquesta és una dinàmica nefasta i que només porta a la distorsió del mercat de la terraâ?.

Primeres ocupacions per a la Base de lâAVE

Parlant dâinfraestructures que, segons UP, incideixen negativament en el territori de lâAlt Penedès, Marrugat també va comentar que el proper dia 10 de juny sâexecutaran les primeres actes dâocupació dels terrenys afectats per la Base de Muntatge de lâAVE. Amb tot, des del sindicat es pensa presionar per tal que lâocupació dels terrenys sâajorni fins després de la verema.
Mira també:
http://www.cupvila.org
http://www.cupvila.org

This work is in the public domain
Sindicat