Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: criminalització i repressió
El president del Congrés prohibeix a ERC parlar en català
02 jun 2004
El president del Congrés, Manuel Marín, ha prohibit al portaveu adjunt, Joan Tardà, formular en català la pregunta dirigida al ministre de l'Interior, José Antonio Alonso, a la sessió de control celebrada avui al Congrés.

Marín s'ha dirigit en català a Tardà per dir-li que "respecti el reglament, que com vostè sap vol dir que 'respete el reglamento'", per instar-lo que no recorregués a una llengua diferent del castellà per presentar la seva pregunta, cosa que ha propiciat que, finalment, no l'hagi llegit.

En el seu torn de rèplica, Tardà ha contestat primer al president de la Cambra i després al ministre d'Interior.

"No haver acceptat la nostra pregunta en llengua catalana amb tota normalitat no l'honra com a demòcrata i li ho agraïm perquè així no ha contribuït a la normalització de la llengua catalana, la qual cosa és per a nosaltres un deure democràtic", ha afirmat el portaveu adjunt en resposta a la decisió de Marín.

Tal com va assegurar ahir, Joan Tardà ha utilitzat el català per formular una pregunta al ministre d'Interior, José Antonio Alonso, -el que fins avui mai no s'havia posat en pràctica a la Cambra Baixa- sobre el respecte dels drets lingüístics a les comissaries de la Policia Nacional a les Comunitats Autònomes.

Conegudes les intencions del diputat, el portaveu parlamentari del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va parlar ahir amb el seu homòleg d'ERC, Joan Puigcercós, per demanar-li que en aquest cas Tardà usés el català només en la pregunta i no en tota la intervenció.

Quan ha arribat el torn de Tardà a la sessió de control d'avui, el president del Congrés l'ha interromput i li ha demanat, entre aplaudiments d'alguns diputats del PP i del PSOE, que respectés el reglament, si bé el portaveu adjunt ha tornat a usar el català.

La insistència de Tardà s'ha trobat amb la insistència de Marín, que ha apel·lat una altra vegada al "respecte al reglament" per impedir que la pregunta es llegís en català, el que s'ha saldat amb que el portaveu adjunt s'hagi ajustat a la pregunta escrita i refusés llegir-la.

Alonso ha assenyalat, en resposta a la pregunta, que, en virtut del règim jurídic de les administracions públiques, "qualsevol ciutadà podrà utilitzar la llengua cooficial a la seva comunitat autònoma per dirigir-se a les unitats policials" i, per tant, fer ús dels serveis de traducció.

Tardà ha utilitzat el castellà en la seva rèplica al ministre, encara que no ha començat contestant-li a ell, sinó al president de la Cambra, a qui ha recordat l'incident en destacar que "és trist no poder expressar-nos en llengua materna quan estava la pregunta prèviament escrita i no m'hauria importat traduir-la".

La protesta de Tardà ha provocat aïllats aplaudiments entre els diputats d'ERC i una nova advertència de Marín, que ha recorregut de nou al català.

"A Roma fes com fan els romans", ha dit Marín abans de donar per acabat aquest "incident", traduir aquesta expressió -"'a Roma és convenient fer com els romans'"-, i cedir la paraula a Alonso.

Posteriorment, als passadissos del Congrés, el diputat no ha confirmat si tornarà a usar el català al Congrés, si bé ha volgut deixar clara la seva insistència" que sigui reconeguda aquesta llengua a la Cambra, cosa que plantejarà a la comissió de Reglament.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El president del Congrés prohibeix a ERC parlar en català
02 jun 2004
Perdona però no entenc el titular, per dir-ho d'alguna manera em sembla grandiloqüent, estil premsa rosa. Marin ha dit el que ha dit i el que tothom sap que li toca dir, que no parli el català i que es remeti al reglament de la cambra. Esperaves alguna altre reacció en un parlament on saps de sobres que està prohibit qualsevol idioma que no sigui l'espanyol? Creus en un estat plurinacional o ets independentista? Perque si respons la primera entenc la teva alarma però si respons la segona, hauries de pensar que cony fem en un parlament que no és el nostre? Que els hi donin pel sac, a que juga ERC, a que preten portar-nos durant uns quants anyets? Volen construir l'estat plurinacional o volen l'independència?

No pretenc que al parlament espanyol hi parlin català, no crec que serveixi per res més que atiar els pensaments nazifeixistes de sempre de crides a la unitat de la pàtria, etc, etc. El que s'ha de plantejar de forma clareta és una cosa que Ibarretxe vol fer a Euskadi i que es diu referendum, molt millorable per cert, però un primer pas sens dubte. I si després volen parlar en català o en bable en el seu parlament que hi parlin, perque espero que ni catalans, ni bascos ni gallecs, ni qui vulgui es passegi més per un parlament espanyol, només en visita guiada.
Re: El president del Congrés prohibeix a ERC parlar en català
02 jun 2004
Completament d´acord. El català no és una llengua espanyola, mai ho ha estat i mai ho serà, per molt que Maragall s´hi esforci. sisuplau, prou de fer el ridícul, no veig perquè s´ha d´anar a parlar en català al parlament del país veí.
Re: El president del Congrés prohibeix a ERC parlar en català
02 jun 2004
A mi me la bufa si es pot parlar en català al parlament de madrid, el ke em preocupa és ke no es perdi l´ús social del català als Països Catalans, akest és el problema, akesta txusma d´erc es pensa ke és una gran lluita el ke està fent o ke?!
Defensem el català al carrer i als Països Catalans, a madrid i més al parlament ke facin el ke els doni la gana!!!
Re: El president del Congrés prohibeix a ERC parlar en català
02 jun 2004
Les contradiccions dels pobres socialistes són patétiques. El tal Marin parla en català ¿el nuevo talante democràtic?, per a prohibir que es parli català al parlament espanyol.

Aquestes contradiccions tipiques son dels impotents socialistes. Parlen tot el dia de democracia, i violen els drets de milers de vascos, ilegaitzen els partits dels nacionalistes d'esquerres. Converteixen la politica en un circ.

"A Roma fes com els romans" Lapsus d'un centralista. Associa Madrid a la capital de l'imperi Romà. Som una colònia? L'Estat espanyol es comporta com un Imperi, sols faltava que ens recordés les costums i lleis de l'Imperi romà.
Pobres socialistes.
Els socialistes estan espantats. Ja estant governant amb el PP, i no amb l'esquerra, com havia promés solemnement en Zapatero.

Bon cop als mentiders, als que violen els drets dels pobles, bon cop als miserables socialistes
Re: El president del Congrés prohibeix a ERC parlar en català
02 jun 2004
Si, pero ara ha quedat molt clar que l'"España plural" de la que tant parlava Zapatero a la campanya no va gaire lluny. Que no em podem esperar gaire en avenços de veritat. Aixó ho ha provat ERC i em sembla bé que ho hagin provat de fer.
Re: El president del Congrés prohibeix a ERC parlar en català
03 jun 2004
M'ha semblat interesant sobre aquest assumpte l'article d'avui a El Punt de Vicens Partal, amb el que quasi sempre estic molt d'acord.

I?

03/06/2004

La veritat és que no entenc què volia fer ERC ahir al Congrés. A la vista de l'expectació que s'havia creat per l'anunci que preguntarien en català jo suposava que ho farien, que preguntarien en català, i que s'hi mantindrien ferms davant la previssible protesta formal del president del Congrès. O la prohibició.
No va passar això. Ho van intentar en dues ocasions i després que se'ls prohibís en totes dues ho van deixar córrer. Si el que pretenien era demostrar que al Congrès no es pot usar el català no calia. Ja ho sabíem. Perquè el reglament és ben clar al respecte. Però és curiós observar com es talla el torn de paraula en aquesta ocasió quan, de fet, no passa dia que els diputats d'ERC i alguns més, la de l'Entesa
valenciana, per exemple, no diguen en les seues intervencions alguna frase en català. Tanta expectació, doncs, on portava? No es pot parlar en català. Molt bé. I?
El president Marín, això és veritat, va ser molt amable en la seua intransigència. Amabilíssim. I estic segur que el de la llengua és un tema que li importa. Fins i tot va dir quatre cosetes en català. Però de forment ni un gra. Igual que en el tema de les matrícules, plantejat abans, en la mateixa sessió, per CiU. Paraules amables i prou però cap compromís consistent.
Potser el nou tarannà consisteix en aplicar les mateixes polítiques sense males cares i amb un somriure a la boca. Puf!!

Postdata: Per si no era prou el Telenotícies Vespre ha titulat que Marín s'ha adreçat en català al diputat Tardà i ha relegat la notícia a la cua més cua que ha trobat. Pregunta per als responsables de "la nostra": la notícia és que no han deixat parlar en català a un diputat o que, per a prohibir-ho, s'ha usat el català?

Vicent Partal director (at) vilaweb.com
Re: El president del Congrés prohibeix a ERC parlar en català
03 jun 2004
Un nou episodi circense dels d'ERC per fer-se notar...
Re: El president del Congrés prohibeix a ERC parlar en català
03 jun 2004
L'essència de la questió és la constatació de la no admissió de la plurinacionalitat de l'estat (cosa que només deixa una sortida : la independència).

Però tú prefereixes veure el costat lúdic de l'assumpte, l'anècdota, la part psicològica, etc.

Si Lenin i Trotski arriben a viure, en venten una bufetada que s'et cau el malnom de trotsko als peus.
Re: El president del Congrés prohibeix a ERC parlar en català
03 jun 2004
L'essència de la qüestió és que estem en plena campanya electoral i cal fer el payasso, en la seva línia de populisme cutre, per sortir a les notícies. Ni defensa de la plurinacionalitat, ni de la llengua, ni òsties... ara, qui es vulgui enganyar que s'enganyi.

Em pregunto qui caldria que s'aixequés per ventar-te una òstia a tu, per ingenu.

Salut
Catala al congrés?? Ridicul
03 jun 2004
Tot i que soc independentista, creq que la intencio de fer parlar catala al parlament espanyol es una collonada, que només fa que posar trabes en la comunicació.
Re: El president del Congrés prohibeix a ERC parlar en català
04 jun 2004
Em sembla una falta de respecte i una vergonya per l'estat espanyol que es creu democràtic
El president del Congrés prohibeix a ERC parlar en català
04 jun 2004
No sé hablar catalán, pero como creo que sois tolerantes, voy a escribir en español.
Tengo entendido, que en el parlamento de cataluña, nunca se usa el español, que mal que les pese a algunos, es la lengua materna de casi la mitad de la gente que ahora vive en cataluña. En cataluña en la televisión pública, que pagan todos por igual, tampoco se habla en español, pese a que también la pagan los que la tienen como lengua materna, y ni siquiera se permite, que los padres decidan en qué lengua quieren que aprendan sus hijos. Un establecimiento rotulado en castellano es ilegal, y en cualquier museo o exposición es imposible encontrar letreros o folletos explicativos en esa lengua. Esa es la diversidad cultural y la tolerancia que se nos quiere enseñar en el fórum...
Y ahora lo que quieren, es hablar catalán en el parlamento, que yo creo que no hace nada por el catalán, porque va a dar una imagen de cerradez mental de los catalanes, y además, es una traba para la comunicación entre los diputados, es como si se diera el caso, de que algún diputado en el parlamento de cataluña, quisiera utilizar el aranés, seguro que no estáis en contra del aranés, pero os parecería necesario??
Re: El president del Congrés prohibeix a ERC parlar en català
04 jun 2004
Em sembla molt bé el que ha fet el diputat d'ERC, només mirant de parlar en català al parlament espanyol -terrible!! horroròs!! etc.- ha posat al descobert fins on esta disposat Zapatero amb la seva "España plural". Només un parell de frases en català fan tremolar tot el parlament espanyol i al president del parlament -socialista?- li falta temps per prohibir seguir parlant. Qui son els pallassos? Realment ha estat una collonada parlar en català si gairebé suposa una crisi al parlament espanyol?
Re: El president del Congrés prohibeix a ERC parlar en català
04 jun 2004
"Cerradez mental"? Per voler parlar català al parlament espanyol o per xiular primer i prohibir-li després a qui ho fa?

"Tolerantes"? Els diputats i els president del parlament espanyol, tots juntets els del PPSOE, boicotejant un diputat només per parla en català?

"Traba para la comunicación"? Que els diputats espanyols aprenguin català o basc i gallec i ja no hi hauràn "trabas". Molt fàcil, no t'ho sembla? Perque son aquests els que com tú parlen de "cerrazón mental" i "intolerancia" pero no parlen ni anglès. Perque aquí als Països Catalans tothom parla català sense problemes pero allà a l'estat espanyol només parlen castellà i a sobre es posen histèrics si senten algú parlant en una altre llengua que no sigui la llengua imperial. Ja que, com va dir el president del parlament espanyol, "cuando en Roma haz como los romanos" i no se t'ocurreixi parlar una altre llengua llengua que no sigui la del "imperio".

"Mitad de la población"? Jo en formo part d'aquesta meitat i em sembla molt bé el que ha fet el diputat d'ERC. Al parlament català no hi ha cap problema perque no hi ha cap prohibició per tal que cadascú parli com vulgui, al contrari del parlament espanyol on esta prohibit per la seva llei de parlar altre llengua que no sigui la del "imperio".

Portem una mica més de sis messos amb un govern que diu ser d'esquerres i del que n'esperavem molt més, només n'obtenim obstacles i negatives constants a avançar envers el reconeixement de la realitat plurinacional de l'estat espanyol. L'única diferencia amb el PP i l'Aznar és que són més somrients, pero apart d'aixó les seves actuacions son les mateixes. Que més em de fer des de Catalunya?

Ja n'hi ha prou, per qué em d'aguantar més encara d'un estat espanyol que sempre mostra la mateixa actitud hostil envers nosaltres?

Només afegir que l'aranès només ha obtingut reconeixement oficial gràcies a l'Estatut de Catalunya i que a la Vall d'Aran saben molt bé que tenen tot el nostre recolzament en la normalització plena de l'aranès i en el seu dret a l'autodeterminació.
Re: El president del Congrés prohibeix a ERC parlar en català
05 jun 2004
continuo pensant que es una collonada i que només escandalitza a qui es vulgui escandalitzar... que tenen de revolucionaris els números de circ d'ERC i la terrible lluita per la selecció catalana de futbol? per favor, estem encastrats en un estat on es prohibeixen partits polítics i es tanquen diaris, on es deté a la gent pel morro i on t'apliquen l'antiterrorista a la mínima, on ser immigrant és ser un criminal... per favor, deixeu-vos de mirar "els payassos de la tele van al congrés" i el "gol a gol"!

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more