Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat : pobles i cultures vs poder i estats
jornades per la memòria històrica a Vilafranca
01 jun 2004
Som un grup de persones aplegades sota el nom de Ciutadans/es per la mèmòria, decidits a no deixar que el temps seân porti els records i el testimoni històric dâaquells que un altre temps van deixar la seva vida lluitant per uns ideals col·lectius.

La iniciativa va sorgir arrel de la notícia que anunciava la identificació de 268 soldats republicans ferits a la Batalla de lâEbre i enterrats a la fossa comuna del cementiri de Vilafranca.

Sota el lema 1936-2004, Trenquem el silenci. Sâha organitzat un seguit dâactes de memòria i homenatge a tots i cadascun dels 30.000 enterrats anònimament durant la guerra civil, 268 dels quals es troben a la fossa comuna del cementiri de la nostra ciutat.

Lâoblit ha durat més de 60 anys, entre dictadura i democràcia. Els responsables del cop dâestat de 1936 i de la repressió posterior van generar una transició pactada i silenciosa, consensuada pels partits polítics durant quasi 30 anys.    

Poesia, música, cinema, exposició de cartells i, com a acte central la taula rodona: âRecuperem la memòria històrica de Vilafrancaâ?, són els actes que des del 6 de juny fins al 2 de juliol tindran lloc a diversos indrets de la Vila per tal de mantenir viva la vida dâaquells que sentint-la més justa , sabent-la més sàbia, van lliurar-se a defensar-la.

Tots els actes del programa sâhan organitzat gràcies a la iniciativa, voluntat i entusiasme de moltes persones que, sense esperar res a canvi, hi participen aportant idees i recursos que són els que faran possible tots els actes.

La finalitat dâaquesta proposta és iniciar i promoure la divulgació històrica i el debat a nivell popular. Les administracions haurien dâanar darrera de la ciutadania. A Vilafranca també!

Vilafranca del Penedès, 28 de maig de 2004

This work is in the public domain

Comentaris

cartell
01 jun 2004
cartell imprimir.jpg
JORNADES PER LA MEMÒRIA HISTÒRICA:
Re: jornades per la memòria històrica a Vilafranca
01 jun 2004
segons Amnistia Internacional el despareguts son 20.000
Re: jornades per la memòria històrica a Vilafranca
03 jun 2004
Hola!!! Vivo en Vilafranca y me gustaría que me enviarais el plan de actos que teneis previsto realizar para poder acercarme a alguno de ellos. Actualmente estoy buscando documentación sobre la Guerra Civil en la zona de Vilafranca y alrededores. Si alguien sabe de libros editados sobre este tema, os agradecería que me lo hicierais saber. Muchas gracias.
Re: jornades per la memòria històrica a Vilafranca
07 jun 2004
M'agradaria tenir més informació de tots els actes que dueu a terme, i saber si existeix o teniu cap iniciativa per a sol•licitar la anul•lació dels judicis sumaris de la dictadura franquista dels ciutadans de la vila. El meu avi Josep Miret Soler va ser regidor de l'Ajuntament per ERC en aquest període (comerciant vilafranquí), a l'entrada dels nacionals el varen detenir, empresonat, jutjat sumàriament, condemnat a mort i commutada la pena a 30 anys amb accessòries d'incautació de béns i desterrament fora de Catalunya....altres van tenir pitjor sort!!
Sindicat