Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : criminalització i repressió : altres temes
Líban 27-28 Maig: Disturbis amb morts pel alt preu del combustible ...
30 mai 2004
Els passat dia 27 de maig i en menor mesura el 28 es van produir violents enfrontaments, casi en la seva totalitat en la periferia de beirut, entre manifestants i membres dels cossos de seguretat i de l´exèrcit. Els manifestants reclamaven la disminució del preu del combustible, però també protestaven per la greu situació socio-econòmica que fa anys viu el país. Gràcies als efectes de la guerra civil 1975-1992 i la corrupció que afecta a tota la esfera política el deute del Líban és bilionari i la immensa majoria d ela població viu en la misèria o amb moltíssims problemes per poder subsistir dignament. Molts libanesos/es, com malauradament és tradició, han optat per emigrar. I també gràcies a l´esforç d´homes com Rafiq Al-Hariri, un dels homes més rics del món i actual primer ministre, encara que "cacic" seria millor definició,(no és l´únic, tot el qui pot aprofita) ... Van hi haure 5 assassinats i desenes de ferits acusa de l´insòlita actuació de l´exèrcit que va disparar amb foc real contra els manifestants. A partir del dijous, la tranquilitat es va tornar a imposar, a causa de l´enorme presencia militar libanesa i en menor mesura, pero sempre present, de les forces siries que des de fa anys dirigeixen de-facto el Líban. Aquests han estat sens dubte els pitjors enfrontaments a beirut des de 1992.
autobus.jpg
autopista.jpg
cabina.jpg
ferit.jpg
mes soldats.jpg
mullah.jpg
29 maig .- La violència en Beirut no sembla haver seguit un "pla".

Beirut: Cap explicació convincent ha estat trobada encara per la violència del dijous passat en el suburbi de Hay al-Sellom en la ciutat de Beirut. Però mentre que alguns sospiten d´un pla "polític" al voltant de les confrontacions entre l´exèrcit i els civils, hi han indicis que els fets sols van ser una manifestació que es va descontrolar i adquirí majors porporcions polítiques.

Situada dintre del context de les eleccions presidencials del Novembre i els resultats de les recents eleccions municipals, la confrontació entre les forces de seguretat i els civils que protestaven pels alts preus de la benzina sembla tindre motius polítics.

En alguns cercles polítics, aquests esdeveniments han estat vistos com una continuació de la campanya de les autoritats per prolongar o renovar el mandat del President Emile Lahoud - una campanya que es creu que començà amb les eleccions municipals. La violència de Hay al-Sellom fou percebuda com un atemptat per fer caure el gabinet del primer ministre Rafik Hariri i reemplaçar-lo amb un nou govern, el qual podria preparar el terreny perquè Lahoud continuï al poder.

Els que creuen en aquesta possibilitat recorden el col-lapse del gabinet de l´antic primer ministre Omar Karami el 6 de Maig, 1992, després d´unes protestes similars.

No obstant, les principals diferències entre les dues situacions encara tenen que ser aclarides, sobretot l´ausència de la "bendició" de Siria per la reorganització del govern, aquest cop. En 1992, un acord tàcit i secret fou pactat entre el vicepresident de Siria Abdul Halim Khaddam i l´antic president linabés Elias Hrawi per substituir l´antic primer ministre Rashid Solh i per preparar el terreny a Hariri, el qual prengué possessió del càrrec uns mesos més tard.

Però, la mateixa "lògica" no s´aplica aquest cop. Durant els passats mesos, Siria ha refusat un cert nombre de propostes per un canvi de govern (libanés), titllades d´inapropiades per Damasc en aquest crític moment - regionalment i localment, abans de les eleccions presidencials. Ademés, el fet és que Hariri ha estat visitant Siria.

El president Bashar Al-Assad, el matí dels incidents de Hay al-Sellom fou una senyal adicional de la cooperació de la direcció siria amb el primer ministre (libanés).

Una altra diferència important entre els fets del 1992 i aquests del dijous és que en el 1992 no hi van haver confrontacions entre els manifestants i les forces de seguretat, les quals també incloïen a soldats de l´exèrcit.El missatge que una reorganització del govern era imminent fou comunicat a varies faccions polítiques y a les principlas forces de seguretat perquè fessin la vista grossa a totes les protestes violentes.

Com es veu, els aldarulls que tingueren lloc aquesta vegada són la prova adicional que cap "llum verda" havia estat donada perquè els fets anèssin tan lluny. La preocupació de Damasc ha estat sempre preservar l´exèrcit libanés, descrit un altre cop el dijous en els "cercles siris" com una "línia vermella" que mai s´hauria d´haver tansgredit.

En mig dels indicis que el govern de Hariri no podria haver estat l´objectiu - almenys no per Siria - una altra versió, segons les autoritats locals, els fets de dijous, servirien per establir una situació de seguritat "de-facto" que requerís un canvi de govern, per persuadir Damasc de què el canvi es necessari.

Segons un altre escenari, els xocs serviren per colpejar la imatge d´un candidat potencial a la presidencia - El comandant de l´exèrcit general Suleiman - involucrant l´exèrcit en tals incidents deplorables.

Però, aquesta explicació també sembla mancar de consistència. Per una part, l´elecció del president libanés és una decisió purament siria que, probablemnet, cap maniobra política afectarà. Els polítics libanesos són ben conscients d´aquesta realitat, i ells saben l´intent d´obstaculitzar els plans siris sols els sortirà el "tir per la culata".

Y per una altra banda, Suleiman no ha estat mai un seriós contendent per la presidència - no en la presència d´un poderós Lahoud (també, antic comandant de l´exèrcit). Si es forcés elegir entre dos homes amb el mateix passat militar, la preferència de Damasc seria amb tota seguretat per l´actual president.

A més a més, per qualsevol dels dos per ser elegits president, serien necessàries esmenes constitucionals: En el cas de Lahoud, una esmena autoritzant-lo a un segon mandat; i en el cas de Suleiman, una que l´eximiria d´haver de dimitir dos anys abans de les eleccions, com qualsevol funcionari de primera fila que aspira a la presidència està obligat a fer per la constitució.

Sols pel "primer" requisit - en el cas de Lahoud - Damasc procediria amb una esmena constitucional que provocaria protestes per tot el país (Líban).

En general, qualsevol facció política que estigui al darrera de l´incident del dijous estaria de fet enfrentant-se a al compromís de Siria amb l´ordre intern (Líban). Les autoritats, com els partits polítics que estan actius als suburbis meridionals - com Hizbullah i Amal - estan ben enterats d´aquesta realitat per això és poc probable que hagin planejat una conspiració.

Per això, els esdeveniments del dijous potser han passat "naturalment" com a resultat d´una sufocant tensió política i seriosos problemes socioeconòmics. Però, el que és evident que cada facció política intentà explotar l´incident pel seu propi benefici donant la culpa als altres.

A mig termini, una sèrie d´observacions podrien ser dibuixades des d´aquests passats incidents. Com un alt càrrec de l´exèrcit expressà, enviant l´exèrcit cap algunes parts "deprimides" de la capital (beirut) amb risc d´involucra-lo en confrontacions amb civils mai no és una sabia decisió.

Comparat amb l´episodi del 7 d´agost de 2002, durant el qual estudiants desarmats manifestant-se per les llibertats públiques, foren greument colpejats per les forces de seguretat, això fou clau per copsar els sentiments de frustració i desigualtat expressats per alguns, particularment cristians.

A nivell polític, el govern una vegada més ha mostrat la seva incompetència. Més que mai, la política en el país sembla paralitzada.

En qualsevol casa, una cosa és segura: L´episodi de Hay al-Sellom no ha estat bo pel país, just amb la temporada turística d´estiu a punt de començar.

[Font: Dailystar lebanon]
http://www.dailystar.com.lb/article.asp?edition_id=1&categ_id=2&article_

----------------------------------------------------------

ELS FETS :


28 Maig .- BEIRUT: Manifestants han bloquejat carreteres per segon dia a Beirut, però els soldats s´han mantigut allunyats d´ells, un dia després que les tropes obrissin foc i matessin 5 civils que estaven manifestant contra l´augment dels preus del combustible.

Centenars de manifestants van prendre els carrers en el suburbi Hay al-Sallum situat a la periferia sud de Beirut, però no hi han hagut tirotejos o llançament de pedres.



27 Maig .- El dijous, els soldats van obrir foc contra els manifestants, matant-ne a cinc i ferint-ne a més de 30 en el pitjor descontentament civil en més d´una década. Un bomber també va ser mort.

L´exèrcit libanés va protagonitzar una demostració de força el divendres 28 maig. Tropes i carrors blindats van prendre posicions a l´empobrit suburbi -escenari de ferotges disturbis- i soldats d´èlit protegien la propera autopista cap a l´aeroport.

Siria, el principal poder "de-facto" al Líban, aparentment va intervindre amb varies unitats el dijous per la nit per assegura-se que no hi haurien més enfrontaments.

Milers de persones van prendre els carrers després que un sindicat fes una crida a la vaga per demanar al govern que redueixi el preu dels 20 litres de petroli de 25.000 lliures libaneses (16.60 $) a 15.000 lliures (10 $).

El divendres el president Emile Lahud va reconèixer que les condicions econòmiques eren difícils, però afegir que els alderulls eren inacceptables i "empitjoren les actuals dificultats".

El primer ministre Rafik al-Hariri va fer una declaració en la que es lamentava pels aldarulls, però va advertí que "el caos no beneficia a ningú".

Al-Hariri va realitzar un petit viatge a la veina Siria a causa de la violència.


MÉS DEMOSTRACIONS

Els manifestants també van prendre el carrer a les ciutats del sur: Tir, Nabatieh i la ciutat de l´est: Baalbek, però no van hi haure notícies de violència.

Enrabiats per la mort de civils, els manifestants el dijous al tard van assaltar el ministeri de treball i hi van calar foc provocant greus destrosses, però sense víctimes, afirmaren testimonis.

Entre els ferits estaven 20 soldats libanesos, va dir el comandament militar.

Es va afirmar que les tropes es van veure obligades a disparar després que els manisfestants van intentar fer-se amb els vehicles militars i, en una ocasió, van llençar una granada de mà als soldats.

Dotzenes de manifestants van ser encerclats, han dit els oficals de seguretat. Els soldats van ser vistos colpejant els manifestants al terra.


ALTS PREUS DEL COMBUSTIBLE

La violència derivada de la crida a la vaga feta per la Confederació General de Treball i Sindicats protestant contra les polítiques econòmiques del govern i exigint una reducció dels preus del petroli/combustible, del qual el govern recapta un 40% d´impostos.

Esporàdiques demostracions, majoritàriament taxistes i conductors de les forgunetes-taxi "Van", bloquejaren algunes carreteres, inclosa l´autopista a l´aeroport internacional de Beirut i la principal carretera que conecta amb la veina capital de Siria (Damasc), amb pneumàtics en flames.

Escoles, universitats i molts negocis van tancar. Els habituals carrers congestionats de Beirut estaven casi buits car els taxis i les furgonetes-taxi es van concentrar en una parada. Molts viatgers que arrivaben a l´aeroport, els treballadors del qual també es van unir a la vaga durant 3 hores, van estar abandonats i dessasistits durant
la major part del dia.

La violència s´acabà després que l´exèrcit desplegà reforços a les àrees més tenses.

Els xocs arrivaren entre la còlera creixent sobre el que es vist com la mala actuació del govern en les polítiques econòmiques des del final de la guerra civil 1975-1990, provocant una important pujada del cost de la vida.


DEUTE ENORME

L´Economia està lastrada amb un deute d´uns "US$ 32 billion", o més del 180% del producte interior brut del país, responsabilitzant el prèstec de l´empresari/primer ministre al-hariri per reconstruir el país desfet per la guerra.

El bilionari projecte de reconstrucció SOLIDERE (Societat Libanesa de Desenvolupament i Reconstrucció) del centre de la capital Beirut també és el resposable en gran part del deute acumulat en la passada dècada.

Disturbis en 1992 forçaren al llavors Primer ministre Omar Karami a dimitir, entrant Al-Hariri (un dels homes més rics del món, nascut a arabia saudita).

Lahud (emile lahud, el president) ordenà una investigació sobre la violència. Un comunicat anunciat per Amnistia Internacional demana una investigació i que els responsables de les violacions del drets humans -siguin manifestants o soldats- siguin duts davant la justícia.

La violència arrivà abans de la trobada de l´OPEC la propera setmana a Beirut, la qual te l´intenció de discutir la possibilitat d´incrementar la producció (de petroli) per contenir el recent encariment del preu del petroli.

[Font: Al-jazeera]

http://english.aljazeera.net/NR/exeres/679EB9B8-A8B3-4354-B527-FB1F34844

[Fotos: Indymedia Beyrut - Dailystar lebanon]

http://beirut.indymedia.org
http://www.dailystar.com.lb/beirutprotest.asp

[+ Fotos: IMC Beirut-Dailystar lebanon] (clicka la flecha dreta per veure les altre 8 fotos):

http://barcelona.indymedia.org/media/all/display/5070/index.php?limit_st=

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat