Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
"Manifest Comunista Rebel", per Jordi Martí Font.
24 mai 2004
Crítica de Jordi Martí Font a la secció de llibres de la revista "Catalunya", publicació de la CGT de Catalunya, maig 2004, número 53.
Acaba de sortir a la xarxa «Contra I'imperi, llibertat solidària! Manifest de la Xarxa Comunista Rebel. Versió 1.0», un llibre digital gratuït que s'autodefineix com una novetat editorial lliure i horitzontal, radicalment distinta; una eina per autogestionar la revolta global anticapitalista del S. XXI; un paradigma revolucionari altematiu i quatricolor: roig, negre, verd i violeta; una nova línia de fuga del Fòrum 2004; i , en resum, una reflexió de menys de cent cinquanta pàgines per fer possible el canvi polític-cultural des de la base.

El llibre es pot trobar a www.pangea.org/llibertatsolidaria i suposa un intent agosarat, i realment recomanable de lIegir, de formular una revolta anticapitalista, no dogmàtica, horitzontal i comunista. Aquí les paraules ens poden trair, perquè algunes persones enllustrades més que il·lustrades poden passar de lIarg la seva lectura pel fet que porta la paraula «comunista» al títol, comunista sense afegits com «lIibertari», que als ulls de segons qui el redimirien del seu pecat horitzontal de dir-se amb una paraula que aquí té tota la raó de ser. Qui actuï d'aquesta manera el millor que pot fer és anar-se'n a dormir i no despertar-se, en horitzontal, només faltaria. Qui, pel contrari, se submergeixi a les seves pàgines entendrà que es troba davant d'un llibre que ha aconseguit liquar, mesclar i barrejar el millor de I'esquerra anticapitalista i antidogmàtica dels darrers cent cinquanta anys sense prejudicis estúpids, situant I'anàlisi i les propostes transformadores en el segle XXI (ja era hora!) i dins la realitat catalana. Alguns «peròs» hi són, és clar, com no! Per posar un exemple, I'afirmació "El motor de la història de la Humanitat és la lIuita de classes" està completament fora de lIoc si no es complementa amb un altre motor com el de la lIuita per la lIibertat de I'individu, un altre «motor» que quan es deixa de banda impossibilita la comprensió de moltes revoltes humanes, o la seva total comprensió.

De totes maneres, aquest és un text que entenc bàsicament obert, per discutir i parlar-ne, així que si ho voleu fer en el «Catalunya» segur que pot resultar enormement enriquidor.

Col.laboracions a: catalunyacgt ARROBA cgt.es i jordimartif69 ARROBA correu.vilaweb.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: "Manifest Comunista Rebel", per Jordi Martí Font.
24 mai 2004
En primer lloc, agraïm profundament la crítica realitzada a les pàgines de la revista "Catalunya", a on, a més, es fa una avaluació força positiva del nostre llibre. Tanmateix, s'ofereix la possibilitat de debatre el text al si d'aquesta publicació, quelcom que per nosaltres esdevé, inclús, encara més satisfactori que les encoratjadores opinions expressades.

En contrapartida, també es valora negativament un aspecte del document. D'això es tracta. En calen moltes de crítiques. Recordem que un dels objectius del Manifest XCR és animar, a qui ho vulgui, a elaborar versions posteriors, més encertades que la 1.0.

No obstant, i des del màxim respecte, pensem que tal crítica es fa de manera forçada sobre una frase treien-la de context, un context de bastantes planes que la matisa i la reinterpreta, conceptualitzant-la de nou.

Donat que hem intentat enfocar el llibre cercant el què ens uneix més que no pas el què ens separa als diferents corrents emancipadors, és possible que el to utilitzat dugui a la confusió, al no ser l'habitual entre l'esquerra, acostumats/es com estem a maltractar-nos intel·lectualment, sovint de forma despietada. Bé, és una qüestió d'estil, i no pensem apartar-nos d'ell.

Finalment, per si a algú/na li interessa, hem cregut convenient argumentar un altre cop una síntesi de les nostres posicions sobre l'esmentat punt discordant, en l'article titulat: "Lluita de classes al S. XXI: humans contra primats-capitalistes".

Atentament,

Manifest Comunista Rebel 1.0
www.pangea.org/llibertatsolidaria
Sindicato Sindicat