Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
Les tropes nord-americanes i britàniques tindran immunitat judicial a l’Irac
23 mai 2004
Les tropes nord-americanes i britàniques gaudiran d’immunitat judicial a l’Irac a partir del 30 de juny, quan es farà el traspàs de poder oficial a un òrgan de govern iraquià. La decisió forma part d’una resolució de l’ONU que es publicarà a mitjans del mes que ve, segons ha explicat The Observer.

Així, els iraquians no tindran dret a denunciar els soldats que restin al país en cas que cometin alguna il·legalitat i les forces ocupants tindran immunitat legal. Només hauran de respondre davant la justícia dels seus respectius països. La resolució de l’ONU també aixecarà l’embargament d’armes que ara pesa sobre l’Irac.

Alguns membres del Parlament britànic s’han queixat perquè la immunitat dels soldats de la coalició a l’Irac representa que poden actuar amb total ‘impunitat’, sense haver de respondre per possibles il·legalitats que cometin.

Malgrat que el traspàs de poder està previst pel 30 de juny, els Estats Units mantindran una macro-ambaixada al país, dirigida per John Negroponte, i un exèrcit de 130.000 soldats. A més, empreses nord-americanes continuaran explotant els recursos petrolers del país.

Mentrestant, el president Bush ha d’afrontar les crítiques, fins i tot dins el Partit Republicà, per la situació desastrosa que viu l’Irac a la post-guerra.

D’altra banda, l’exèrcit nord-americà ha matat aquest matí vint iraquians a la ciutat de Kufa.

This work is in the public domain
Sindicat