Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: antifeixisme : pobles i cultures vs poder i estats
El PSC no vol "presses" en el retorn dels Arxius de Salamanca
16 mai 2004
El PSC no vol "presses" en el retorn dels Arxius de Salamanca pel "afany de protagonisme d'alguns"
16/05/2004 18:46

BARCELONA, 16 Vilaweb


El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha advertit avui que donar pressa al Govern central per al retorn dels Arxius de Salamanca pot ser "un greu error" i "danyarien les enormes possibilitats d''una bona relació entre el nou Govern català i el nou Govern espanyol a causa de l''estratègia opositora de CiU o per un afany de protagonisme d''alguns".

Iceta recorda al seu ''Diari del Portaveu'' que la referència de l''acord tripartit sobre els Arxius de Salamanca deixava "en mans del Govern de Catalunya el prendre iniciatives sobre això, no en mans dels grups parlamentaris". "No per molt córrer s''arriba abans", ha assenyalat i ha apuntat que, "a més, la feina rigorosa exigeix delicades negociacions en lloc de discursos encesos des de la tribuna".

Per a Iceta, el fet que el primer secretari del PSC, José Montilla, advertís que els socialistes no estan obligats a recolzar mocions d''altres partits presentades unilateralment respon a una "reflexió correcta".

El portaveu socialista apunta en aquest sentit que "sempre hem defensat una relació bilateral Catalunya-Espanya, de govern a govern", per la qual cosa "no és lògic pretendre presentar de pressa i corrent mocions sobre temes que han de ser acordats pels dos governs, i encara menys si són mocions fetes a remolc d''iniciatives de CiU que només busca emmascarar la seva ineficàcia de 23 anys" i els vuit anys de pacte amb el PP.

Iceta ha recordat que "el pacte de govern té un horitzó temporal de quatre anys i sembla absurd pretendre resoldre en quatre mesos problemes que requereixen d''un major temps de maduració".

_________________________________________________


Els papers de Salamanca. L'espoliació del patrimoni documental de Catalunya (1938-1939) Josep Cruanyes

El que popularment es coneix com «els papers de Salamanca» és un fons documental i bibliogràfic català que es troba actualment a l’edifici de l’antiga escola de San Ambrosio de la ciutat castellana, seu de l’Archivo Histórico Nacional Sección Guerra Civil...

http://www.vilaweb.com/biblioteca/mensuals/llibremensual716444.html

_________________________________________________


Archivo de la Guerra Civil: Unidad Archivística y devolución de documentos a sus legítimos dueños.

El triunfo del PSOE en las elecciones del pasado 14 de marzo ha vuelto a exaltar en Salamanca los ánimos de unas autoridades salmantinas ...
http://www.sant-andreu.com/catXppcc/arxiussalamanca310304.htm
Mira també:
http://www.vilaweb.com/ep/20040516184650.html

Copyright by the author. All rights reserved.

Comentaris

Re: El PSC no vol "presses" en el retorn dels Arxius de Salamanca
17 mai 2004
Cagun els sociates, els convergents i tota la colla de botiflers i porcs capitalistes que els acompanyen.

Fartes estem de tanta tonteria. Independència i socialisme !
Re: El PSC no vol "presses" en el retorn dels Arxius de Salamanca
17 mai 2004
¿Bi'n ha obras d'arte expoliadas por os catalans en atros paises, como Aragón?
Re: El PSC no vol "presses" en el retorn dels Arxius de Salamanca
17 mai 2004
¿En serio? ¿Ahora nos dirás que los catalanes impusieron también el catalán en Zaragoza o en Teruel? Que malos somos, y yo sin saberlo!! ¿Somos los catalanes los que estamos el desastre ecológico del embalse de Yesa? Pareces olvidarte del apoyo que desde la Plataforma contra el Trasvassament del Ebre se ha dado a quienes se oponen a esto en Aragón, ¿no lo sabías? ¿O es que simplemente haces nacionalismo español haciendote pasar por aragonés?

La devolución del archivo de Salamanca es la obligación de un gobierno democratico, ya que este archivo se creo cuando las tropas fascistas ocuparon Catalunya y se llevaron a Salamanca toda la documentación oficial que pudieron. Para investigarla y crear ficheros de sospechosos rojo-separatistas, para deternerlos y fusilarlos.

Fueron decenas miles las personas fusiladas sólo en el Camp de la Bota por luchar contra el fascismo, justo al lado de donde esta el fòrum. Ni una placa en homenaje a todas las personas asesinadas por el fascismo, ni un intento de devolvernos a los catalanes estos documentos históricos de la Generalitat republicana que se llevaron como botín de guerra.

De hecho los papeles de Salamanca estan literalmente tirados y apilados por ahí en el archivo, porque nunca han mostrado ningún interés historiográfico hacia estos.

Por eso es imprescindible que se nos devuelvan, porque estan en condiciones impresentables para documentos de tanto valor histórico como estos.

Que después de 60 años este igual que cuando los fascistas lo dejaron allí tirado demuestra que no nunca han tenido ningún interés en estos documentos históricos... hasta que desde aquí hemos pedido que nos los devuelvan.

Entonces se han interesado, sólo para decirnos que no.

Ahora el PSOE dice que hay que esperar... ¿esperar a qué? ¿No hemos esperado ya bastante?
Re: El PSC no vol "presses" en el retorn dels Arxius de Salamanca
17 mai 2004
la comparació, amic aragonès, és desafortunada d'allò més. El que hi ha a Salamanca és part del "botí de guerra" que contè la informació que van fer servir els feixistes per dur a terme milers d'empressonaments i assassinats de familiars de molts dels catalans actuals. Pensa-hi : botí, guerra, assassinats, feixisme...

Si tens alguna reclamació relacionada amb les transaccions internes de l'esglèsia catòlica, o amb les decisions que aquesta ha pres al llarg de la història, tant pel que fa a la reordenació de la seva organització territorial interna, com pel que fa a la custòdia dels seus objectes de culte, ja saps quan i a qui t'has d'adreçar. En tot cas, aquest no és el moment ni el lloc per fer-les, si les teves intencions són bones, esclar.

salut
Re: El PSC no vol "presses" en el retorn dels Arxius de Salamanca
17 mai 2004
vaya, luchando para que no haya prisiones y ahora por unos putos papeles, quereis meterlos presos.

madre mía
Re: El PSC no vol "presses" en el retorn dels Arxius de Salamanca
17 mai 2004
No creigo que siga desafortunada. Ye mas "desafortunada" contimparar con o PHN, an si que bi'n abio una luita a ixena entre aragoneses y catalanes. A tornada de os papers de Salamanca ye una cosa guena, y yo la refirmo, pero tamien a tornada d'os biens culturals d'Aragon expoliados dende Cataluña (y atros puesto, como Madrid y USA). O que pasa ye que no me fa goyo o relatibismo. Y por eso o digo.
Por zierto...o MNAC ye d'a ilesia catolica??? No en sabeba pas yo...
Ah, y TXORTXE..¿te xublidas d'o refirme d'os aragoneses a lo Delta?...Contra o PHN bi semos a ixena aragoneses y catalans.
Re: El PSC no vol "presses" en el retorn dels Arxius de Salamanca
17 mai 2004
El Sr.Montilla i altres no volen presses? tant que dien allò del grup parlamentari propi...? Volen conciliar que es tant com dir renunciar....

En els moments de més tensió quan es va destapar el tema "recuperar els botins de guerra dels fascistes" va haver-hi una manifestació de "desagravio" a Salamanca i el PSOE salmantí va ser un dels dels més aferissats defensors de no permetre la recuperació de la memòria històrica dels ciutadans del estat espanyol.

Doncs, srs. del PSC deixeu-vos de demagogia i feu el que calgui i pel dret per que tornin els arxius i la dignitat dels democrates de quan la guerra i posteriors...
Re: El PSC no vol "presses" en el retorn dels Arxius de Salamanca
17 mai 2004
hi hagué qui cregué la utilitat del psoe en una estratègia anti pp, crec, fredament calculada pels tecnòcrates mamporreros del capital, que se la saben llarga

vosaltres no teniu la culpa, però tots/es ho pagarem
Re: El PSC no vol "presses" en el retorn dels Arxius de Salamanca
17 mai 2004
Salmantino, si son unos "putos papeles" perquè a la teva ciutat van sortir al carrer milers de persones a manifestar-se en contra del retorn del botí de guerra?
Re: El PSC no vol "presses" en el retorn dels Arxius de Salamanca
17 mai 2004
La coña del assumpte és que CiU no ha fet rès en 23 anys, i ara la seva colla cumbayà de Vilaweb fan campanya activa i passiva per tot allò que ells no han tingut collons mai de fer.

I és que que malament es viu quan la dreta crida....i quan es calla, i quan es pacta.
Re: El PSC no vol "presses" en el retorn dels Arxius de Salamanca
17 mai 2004
mireia:

porque en mi ciudad son unos gilipollas que se dejan manejar por unos políticos oportunistas, exactamente igual que aqui
Re: El PSC no vol "presses" en el retorn dels Arxius de Salamanca
17 mai 2004
Salmantino, ets un exemple tipic de la demagògia espanyolista. Els ''archivos salmantinos'' constitueixen una part important del patrimoni històric català del darrer segle, sense valor monetari però molt gran desde el punt de vista cientific : gran part dels arxius dels PSUC, d'ERC i d'altres organitzacions, institucions (inclosa la pròpia Generalitat republicana), particulars ...Són nostres, els volem i punt.

Es tracta d'un botí de guerra adquirit per dret de conquesta, com diria el teu colega Lázaro Carreter. Ara que molts grups intenten descobrir on són les foses dels republicans assassinats pel feixisme, seria una inqualificable hìpocresia negar a les vicitimes (afusellats, empresonats, exiliats) els papers -de la seva propietat, cony !- amb els quals varen ser perseguits i fins i tot executats.
Re: El PSC no vol "presses" en el retorn dels Arxius de Salamanca
18 mai 2004
dos cositas: aunque parece que nadie se ha dado cuenta, en mi primer comentario he entendido "presos" en vez de "prisas", lo siento, aunque intento y comienzo a hablar el catalán el escrito todavía tengo problemas. Lo siento de verdad...

De todas formas sigo pensando lo mismo respecto a los papeles, que tengan que estar aquí? pues si, seguramente, pero me parece que esais igual de manipulados que todos esos que se manifestaron en salamanca aque día
Re: El PSC no vol "presses" en el retorn dels Arxius de Salamanca
18 mai 2004
Al salmantino:

si entiendes por manipulacion a una aspiracion colectiva, tienes razon, pero creo sean cosas distintas... Y si asi fuese, prefiero estar manipulado reclamando lo que es mio (catalanes) que manipulado reclamando lo que he robado (salmantinos). Entiendes la diferencia?

Al choche:

tienes razon, los bienes expoliados tienen que volver de donde vienen, sea la iglesia o un gobierno quien los ha robado. Igual se podia entender que hace 50, 60 anos, por razones de seguridad y/o conservacion, se llevaran piezas de sus logares de origen (y pienso no solo en la franja, creo que tambien, por ejemplo, las pinturas de Taull deberian volver a su sitio i dejar las copias en los museos). Pero hoy en dia, con toda la tecnica (para la conservacion) y la pasta que tiene gobiernos e iglesia, podrian tener el detalle de devolver los originales.

Apa, salut i penseu una mica abans d'escriure tantes xorrades

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more