Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : ecologia : especulació i okupació
Sobre turisme massiu
16 mai 2004
el model català de turisme ha estat desastrós, però l'activitat turística està més que demostrat que no necessita grans espais, pot estar concentrada i pot ser beneficiosa per als ciutadans. A més, no s'han pres seriosament propostes com una veritable ecotaxa i es confon amb l'especulació i el creixement urbanístic desmesurat.
És un tema que m'interessa molt, i que sovint passa desapercebut. Perquè el model català de turisme ha estat desastrós, però l'activitat turística està més que demostrat que no necessita grans espais, pot estar concentrada i pot ser beneficiosa per als ciutadans. De fet, tots hem fet alguna mena de turisme alguna vegada. Hi ha pobles on la gent va sobreviure a base del turisme (Alt Maresme) després del tancament de les fàbriques textils de la zona. I allà, els hotels solen ser petits i familiars. Justament els idonis per ser agredits i manipulats pels grans operadors.

A més, el turisme es confon amb l'especulació urbanística, que no té res a veure. Per exemple, el que passa ara als pobles de la Costa Brava o del Maresme no és creixement turístic. La mostra és que el sector està en crisi des de fa molt de temps i que el creixement es concentra sobretot a la Costa Daurada. És especulació pura i dura. Perquè creixen els xalets. En un hotel, en canvi, hi caben centenars de persones.

He vist que a Indymedia s'ha penjat un text on es fa referència al "turisme massiu", però no hi ha cap link que hi profundeixi. Algú sap d'alguna entitat que es dediqui i traqui aquest tema? Em sembla que de vegades parlem molt del que passa al sector industrial, per exemple, i oblidem que el turisme és el 10-12% del PIB català, i que concentra una gran quantitat de treballadors que en moltes ocasions viuen situacions injustes i totalment precàries.

Salut a tots.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Sobre turisme massiu
16 mai 2004
Interessant el tema.
Que ha significat per a mi el turisme massiu, com a minim a la Costa Brava?
1) Destrucció ecologica. Per posar nomes un exemple, l'existencia d'Empuriabrava que va acabar amb un dels estanys d'aiguamolls més importants de tota Europa, pero trobariem cassos a centenars o milers.
2) Destrucció de les identitats locals i desnacionalització. El model de cultura basura que ha portat el turisme massiu és basa en el consumisme desbordant i amb la creació d'una identitat falsament "internacional" on forçosament la llengua d'us es l'angles o d'altres (gairebe mai la propia del pais, per exemple a Empuriabrava o d'altres llocs la llengua de molts retols es l'alemany o es dificil moure't a segons quines zones de Lloret si no ho fas en angles, alemany o en tot cas castella)
Per exemple, algunes de les tradicions locals festives han estat desbordades (o han desaparegut) per l'oferta desbordant d'oci enllaunat per a turistes.
A més es crea un tipus d'identitat "servilista" apressada a complaure un turista del Nord amb cales i a fotre la cossa a un treballador immigrant de qualsevol Sud sense un duro.
3) Sorgiment d'una industria de serveis temporera a l'entorn de l'estiu, caracterizada per la seva extrema precarietat, la inexistencia practica de qualsevol dret sindical, el xorissisme empresarial més salvatge, la desregulacio absoluta, una estafa escandalosa a tot tipus de legislacions (laborals, socials, municipals i de tota mena) d'allo més mafios, els horaris esgotadors (50, 60 o més hores en temporada alta sense dies festius) etc etc

Avantatges:
Com qualsevol desenvolupament industrial, ha portat certes avantatges. Com deia en Lluis Llach amb una mena d'autocritica de la canço "La Madame", el turisme ens va ensenyar a fer anar la titola. :-) (=certa llibertat sexual més)
Es a dir, ens van donar obertura mental a unes zones que fins aquell moment eren caracteritzades per un important caciquisme agricola. A més va ser una de les zones de penetració a Catalunya de certa mentalitat "democratica" i alliberant durant el franquisme, pel contacte amb qui venia d'uns paisos als quals el franquisme, guardia civil inclosa, els semblava una peça de museu.
Re: Sobre turisme massiu
16 mai 2004
http://www.gobmallorca.com/
http://www.salvem-emporda.org/
http://www.debatcostabrava.org/
Re: Sobre turisme massiu
17 mai 2004
Un tema molt interessant és cert i que cal emmarcar a nivell internacional amb anàlisi de l'impacte que provoquem nosaltres quan viatgem, del model econòmic, cultural, social que estem potenciant amb cada excursió a llocs "exòtics", amb cada vol que agafem d'aquests que valen 4 xavos i que ens porten als 4 racons del mon...
Re: Sobre turisme massiu
18 mai 2004
per a mi una cosa es viatjar, coneixer altres llocs, la seva gent i costums, intenta comprendre i viure, transformar-se amb el viatge, coneixer els llocs que no formen part d'allo que s'ha de veure, les "mediocritats"
l'altre es quan aixo es converteix en un objecte de consum, vendible, la fugida massiva (i a qui em permetras fer extensiva la teva reflexió a l'impacte que ha provocat i provoca el desballastament territorial del pais amb l'alta concentració urbana metropolitana i les consequencies sobre l'espai, tant a la mateixa area en un sentit, com a la resta del pais en sentit diferent...-per cert, veurem que passa aquest estiu amb el foc, pero tinc un mal pressentiment...
Sindicat Terrassa