Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Document de Contrastant sobre la xifra d´assistents a la Fira d´Abril
16 mai 2004
Indicaria que la premsa ha deixat de publicar unes xifres d'assistència que estan fora de la realitat: com poden anar de 2.500.000 a 3.000.000 de visitants a la Feria en nou dies i escaig tenint en compte que les tardes-nits de dilluns a dijous són laborables i que sempre hi ha algun dia que el temps no acompanya?

Com veurem, enguany la repercussió de la xifra d'assistents ha estat nul·la ja que en menor o major grau ha estat qüestionada o bé els diaris no l'han publicada. Així, el 10 de maig de 2004 La Vanguardia, El Periódico de Catalunya i El Punt van qüestionat el nombre d'assistents, mentre que l'Avui, El Mundo i El País no el van recollir.
1. El Periódico de Catalunya

El dia 1 de maig trobem aquest paràgraf:

Milers de catalans (els organitzadors han parlat altres anys de dos milions de visites, una xifra potser exagerada) es tornaran a donar cita al reial, que aquest any ocupa una extensió de gairebé 33.000 metres quadrats i té 42 casetes. La meitat d'aquestes són les de les diferents agrupacions que formen la FECAC. La resta pertanyen a partits polítics, empreses i serveis d'emergència.
El periodista qualifica de "xifra potser exagerada" la xifra de "dos milions de visites". De fet, es queda curt, perquè la FECAC sempre ha parlat de dos milions i mig o de tres milions de visitants o de persones, en un llenguatge clarament ambigu.

Així doncs, EPC, diari que sempre havia assumit la xifra que oferia la FECAC, se'n desmarcava.

El 10 de maig, en fer referència als assistents a la Feria segons la FECAC, titula "La FECAC diu que aquest any també hi ha hagut 2,5 milions de visitants tot i el mal temps". El titular es distancia clarament de la xifra de la FECAC: el diari no assumeix la xifra ("La FECAC diu"), la utilització de també i l'ús de la subordinada concessiva que relativitza la xifra de la font.

En el cos de la notícia apareix la citació el següent:

El mal temps, la coincidència de l'1 de maig amb dissabte, que va restar un dia festiu, i la fluxia asistència entre setmana -que contrasta amb el ple dels dissabtes- no a impedir que la FECAC digués ahir que el reial va rebre un any més 2,5 milions de visites.
En el cos de la notícia, la persona que escriu el text enumera les raons que no feien creïble la xifra oferta per la FECAC utilitza l'expressió "no va impedir" en què es manifesta un clar distanciament respecte de la xifra que ofereix la FECAC.

2. La Vanguardia

LV titula "La Feria de Abril combina las ayudas públicas con el negocio" de manera que en el titular no hi ha cap referència a la xifra d'assistents.

Tot i això, el diari fa un destacat on parla de la xifra d'assistents:

La 33.ª edición concluyó ayer con 2,5 millones de visitantes, según la Fecac, una cifra que se ha demostrado imposible

S'ha de remarcar que el diari no assumeix la xifra que proporciona la FECAC sinó que qui assumeix la xifra és la font informativa, la FECAC. De fet, LV critica obertament la xifra de dos milions i mig de visitants, com ho també en el cos de la notícia:

La Fecac estima que durante estos diez días cerca de dos millones y medio de personas han visitado la fiesta, instalada por último año en la Nova Mar Bella. Hace tres años, el colectivo Contrastant demostró que la cifra de asistentes más creíble se sitúa en torno al medio millón. Desde entonces no ha habido grandes cambios en el Real.
LV nega credibilitat a la xifra de la FECAC dient que "se ha demostrado que es imposible" i al·ludint a l'estudi fet per CONTRASTANT el 2002. Així, el periodista fa referència a l'estudi que vam fer el 2002, estudi que segons LV "demostró que la cifra de asistentes más creíble se sitúa en torno al medio millón". Per arrodonir l'argument, el periodista assenyalar que d'ençà de l'estudi res no ha canviat.

Hi ha, però, més tocs a la FECAC a LV d'aquell dia. A la primera pàgina de Vivir en Barcelona, apareix el quadre següent:

Las cuatro efes
Asistencia a los distintos actos celebrados ayer
FÒRUM 16.000
FÚTBOL (Espanyol-Deportivo) 40.300
FÓRMULA 1 108.000
FERIA DE ABRIL 500.000*

* Cifra del todo imposible, según Contrastant.net

Mitjançant aquest quadre, LV nega tota credibilitat a la xifra d'assistents a la Feria diumenge que ofereix la FECAC. Tot i que remeten a CONTRASTANT, el sintagma utilitzat és molt dur: "del todo imposible".

Però encara hi ha més. A la portada del diari hi ha un gràfic amb els "asistentes a los actos masivos celebrados ayer" on es fa referència al Fòrum, a la carrera de Fórmula 1 i al partit de l'Espanyol. No apareix, doncs, la xifra de la Feria. Aquesta omissió, evidentment, està relacionada amb el fet que LV no es creu la xifra que ofereix la FECAC.

3. El Punt

El Punt construeix el titular a partir de la xifra d'assistents per mostrar que n'hi ha hagut menys que altres anys: "La Fira d'Abril s'acomiada amb una davallada del nombre de visitants".

A l'endradeta hi insisteix:

La Fira d'Abril de Catalunya va acabar ahir. L'organització admet una davallada del nombre de visitants, que atribueix al fet que hi ha hagut un dia menys, dels de major activitat, que en anys anteriors perquè va coincidir el Primer de Maig amb el primer dissabte de fira.
A continuació, en el cos de la notícia escriu que:

La FECAC va establir en dos milions i mig el nombre de visitants, mig milió menys que l'any passat. Les quantitats, en qualsevol cas, han d'agafar-se amb pinzes: en les edicions de 2001 i 2002, el col·lectiu Contrastant va quantificar l'afluència de públic a l'entorn del mig milió, mentre que els organitzadors parlaven de tres milions de visitants. Més enllà dels números, però, l'organització admet una davallada del nombre de públic, que atribueix al fet que "hi ha hagut un dia menys, dels considerats de gran activitat, perquè va coincidir el Primer de Maig amb un dissabte, mentre que en edicions anteriors, al caure entre setmana, el dia anterior a la nit sempre hi havia una gran presència de públic", segons va explicar en un comunicat. García Prieto hi afegeix el factor meteorològic: "El temps també ha influït. Dilluns, dimarts i dimecres va fer un temps una mica ximple i feia bastant fred a la fira", va dir.
Com en el cas de LV, El Punt esmenta els estudis de CONTRASTANT i qüestiona la validesa de la xifra oferta per la FECAC: "Les quantitats, en qualsevol cas, han d'agafar-se amb pinces". Posteriorment, El Punt assenyala que la FECAC assumeix una pèrdua de visitants en un comunicat i García Prieto explica la importància del factor meteorològic en el pèrdua de visitants.

El Punt, doncs, qüestiona la xifra de dos milions i mig de visitants.

4. El Mundo

No ofereix cap notícia sobre la Feria.

5. Avui

No ofereix cap notícia sobre la Feria.

6. El País

EP dedica una notícia breu a la portada de la secció Cataluña i, en pàgines interiors, dedica una notícia llarga a la Feria titulada "El Gobierno de CiU comprometió ayudas a la Feria hasta 2005" i li dedica un article d'opinió ("Una romería laica", de Javier Pérez Andújar).

Tanmateix, en cap moment esmenta cap xifra d'assistents.

7. Conclusió

Enguany, la FECAC no ha aconseguit que cap diari assumís la seva xifra d'assistents. Cal remarcar que es tracta d'un fet sense precedents.

Creiem que ha arribat el moment que la FECAC ofereixi les dades del seu recompte. Així podria demostrar fefaentment que a la Feria hi van dos milions i mig o més de visitants.
Mira també:
http://www.contrastant.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Document de Contrastant sobre la xifra d´assistents a la Fira d´Abril
16 mai 2004
Sí, Contrastant no va dir també que a la mani contra la guerra de l'Irak com a molt hi havia 300.000 persones???
Re: Document de Contrastant sobre la xifra d´assistents a la Fira d´Abril
16 mai 2004
La veritat és sempre revolucionaria, farien falta més estudis d´aquests per desenmascarar la manipulació bestial que hi ha als mitjans de comunicació respecte a les xifres astronomiques que sovint venen donades des d´institucions tan democratiques i poc partidistes com la Guàrdia Urbana o Ministeris o conselleries d´interior.
S´ha fet algun estudi sobre la rua de carnaval del Forum? Eren realment 400.000 o simplement és una manipulació més del cocainoman de l´alcalde de barcelona?
Re: Document de Contrastant sobre la xifra d´assistents a la Fira d´Abril
16 mai 2004
Em sembla que l'estudi aquest ve a dir al contrari, que els mitjans no van caure a dir les xifres que es donaven oficialment, no? Igualment, es veu d'una hora lluny que no podia haver-hi aquella mole a la Feria!!! Pel que fa al carnaval d'ahir, estava molt però que molt ple. No sé si eren 400.000, però la sensació que em va donar és que poc en faltava per arribar-hi.
Re: Document de Contrastant sobre la xifra d´assistents a la Fira d´Abril
16 mai 2004
Igualment, tota la premsa oficial està fent una campanya de propaganda molt important a favor del Forum, a més de les campanyes de publicitat que estan fent empreses com Corte Inglés, silenciant totes les protestes, que també sigui dit, no són gaire massives que diguem. Oi?
Re: Document de Contrastant sobre la xifra d´assistents a la Fira d´Abril
16 mai 2004
tot i així , hi han xifres de contrastant , que diuen que al passeig de gràcia ple de gom a gom de dalt fins abaix no hi caben més de mig milió de persones , perquè és materialment impossible. per tant hir , que hi havia menys gent que a les massives manifestacions antiguerra , havia d'haver-hi molta menys gent de 400.000 persones. I no és una qüestió de sensacions , si no de matemétiques ( càlcul de la densitat de persones , per un superície determinada)
Re: Document de Contrastant sobre la xifra d´assistents a la Fira d´Abril
16 mai 2004
ei blas i blas em sembla que concretament, contrastant diu que al passeig de gràcia no hi caben més de 250 000 persones, i per tant a la mani contra la guerra no hi havia més de 500 000 (ja que molts carrers adjacents estaven ocupats i molta gent arribava quan altra ja havia marxat).

A tots i totes ens agradaria que fos veritat allò del milió i mig però és matemàticament impossible. Sembla que per fi els mitjans de comunicació estan començant a contrastar akests tipus d´informacions. Tots vam veure la imatge del Passeig de Gràcia d´ahir, i ple no ho estava (de dalt a baix vull dir), per tant si no estava ple, i en un passeig de gràcia ple no hi caben més de 250 000 persones, feu números. Sembla que en el tema del Fòrum sí que no hi estan disposats a contrastar informacions la majoria, tot i que crec que el Punt sí que ho ha dit: per un cantó ha donat la xifra de 400 000 però ha afegit que no hi caben més de 250 000 persones.

Esperem que es vagin imposant akests criteris a totes les congregacions de masses: feirias d´abril, manis contra la guerra, i sobretot MANIS CONTRA ETA (sens dubte on les xifres d´assitents són més manipulades que en cap altre cas). Bé, esperem que per això últim no calgui, m´enteneu oi?
el fòrum
16 mai 2004
Aquests del fòrum s'afanyen a dir quanta gent va a la rua de carnaval aquesta (quan no es pot comptar) i no diuen quanta gent va al recintedelfòrum, quan poden contar-ho perfectament pq està ple de turnikets per on han de passar els 'visitants'. O sigui, que no sé a què juguen ...
Re: Document de Contrastant sobre la xifra d´assistents a la Fira d´Abril
17 mai 2004
I encara hi ha qui s'ho creu? HA, HA, HA.

400.000! no em foteu riure. El pg de Gràcia mig ple de gent ballant... Que arribessin als 100.000 ja faria de molt dir!

A mi també, el que m'interessen són les xifres dels "turnikets". Les reals és clar.
Re: Document de Contrastant sobre la xifra d´assistents a la Fira d´Abril
17 mai 2004
EL JOAN CLOS MANIPULA DADES I CAGA ALL I OLI
Irregularidades en la gestión de la popular fiesta
19 ago 2005
EL PERIODICO JUNIO 2005

La Feria de Abril factura gastos 10 veces mayores al coste de mercado.

IRREGULARIDADES EN LA GESTIÓN DE LA POPULAR FIESTA

• Las cuentas del certamen incluyen pagos de hasta 25.000 euros por un servicio que vale 2.500
• El precio del alquiler de los palcos se multiplica por seis según el ayuntamiento que lo arrienda

La Feria de Abril factura gastos muy superiores a su precio de mercado, según demuestran las cuentas del 2003 y el 2004 de la Federación de Entidades Andaluzas en Catalunya (FECAC), organizadora del evento. Los balances finales de ambos ejercicios presentan pagos por el encargo de diferentes materiales promocionales que son hasta 10 veces más altos de lo que cuestan normalmente. Lo mismo ocurre con el alquiler de los palcos en la carpa principal, cuyo precio se multiplica por seis según quién sea el arrendatario.

Estas revelaciones se unen a las recientes denuncias sobre la presunta gestión irregular de la feria, que llevaron el pasado mes de abril a la firma de un convenio entre la Diputación de Barcelona, el ayuntamiento y la Generalitat para velar por el rigor y la transparencia de las cuentas del certamen y de las subvenciones públicas que recibe la FECAC.

Según una partida de gastos presentada en el 2003, a la que ha tenido acceso este diario, los organizadores de la feria pagaron 24.553 euros a la empresa Sundisa por 120 banderas y 690 carteles publicitarios. Esta misma firma, con sede en L'Hospitalet de Llobregat, presupuesta al Ayuntamiento de Barcelona --por el mismo material-- 2.428 euros, 10 veces menos. En el 2004, la misma partida descendió a menos de la mitad (10.968 euros), una cifra que sigue siendo cinco veces superior al precio de mercado.

INTERMEDIARIOS
El presidente de la FECAC, Francisco García Prieto, aseguró desconocer estas cifras, e indicó que la entidad que dirige hace de intermediaria entre las administraciones que conceden las subvenciones y los proveedores, con el fin de gestionar el evento. "La FECAC ni paga ni cobra por realizar este trabajo", afirmó en referencia a cualquier hipotética irregularidad.

En el caso de los palcos, el Ayuntamiento de Badalona pagó en la edición de este año 37.924 euros por alquilar uno en la caseta principal de la feria. Por ese mismo espacio se facturó al consistorio de Barcelona, en el 2004, un total de 6.960 euros, seis veces menos.

García Prieto negó la existencia de palcos en la última edición del certamen, a pesar de que el decreto de alcaldía que autoriza el pago menciona textualmente que el mismo ha de servir para compensar "el uso y la explotación de un palco en la caseta de la FECAC"

El máximo responsable de la feria justificó el alto precio del contrato por incluir el abono de "actividades y actuaciones realizadas en diferentes casetas del real donde el consistorio badalonés tenía presencia".

Esta misma partida fue denunciada hace un mes por la plataforma Els Altres Andalusos por un presunto trato de favor hacia los organizadores de la feria. La acusación se fundamentaba en el hecho de que el informe que recomendaba el pago estaba firmado por el secretario de la junta directiva de la FECAC, Miguel Terrino, que también es técnico de la concejalía de cultura del ayuntamiento de esa ciudad.

SUBVENCIONES ENCUBIERTAS
Terrino, al igual que García Prieto, desvinculó hace unas semanas este pago del alquiler de un palco y explicó que había servido para costear las carpas de las cinco entidades badalonesas --Juan de Arco, Hermandad Nuestra Señora de la Esperanza, Casa de Utrera, Casa de Huelva y la Casa de Andalucía y Catalunya-- que montaron caseta en la feria.
Por el contrario, Lluís Cabrera, portavoz de Els Altres Andalusos, puso este caso como "ejemplo demoledor" de la existencia de "subvenciones encubiertas" a la FECAC por parte de instituciones catalanas. Cabrera instó a los partidos

ALBERT OLLÉS
BARCELONA
Mira també:
http://www.altresandalusos.org
Un informe rebaixa a 85.000 els assistents a la Fira d'Abril de Catalunya.
19 ago 2005
EL PUNT- 22 - 04 -2005

Un informe rebaixa a 85.000 els assistents a la Fira d'Abril de Catalunya.

La Fecac va encarregar el document, subvencionat per l'Ajuntament de Barcelona, i fins ara ha estat amagat.

L'associació Els Altres Andalusos ha obert la capsa dels trons. El febrer passat, la plataforma va rebre, en un sobre sense remitent, un informe pagat per l'Ajuntament de Barcelona de l'any 2001 que xifra en 85.000 el nombre d'assistents a la Fira d'Abril d'aquell any, molt lluny dels tres milions de visitants que proclamen els organitzadors de la festa, la Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (Fecac). Ahir el consistori va confirmar l'existència d'aquest estudi que, segons fonts municipals, va encarregar la Fecac i va subvencionar l'Ajuntament, però no va confirmar les xifres. Avui s'inaugura la 34 edició de la fira.

L'informe, que conté 274 pàgines, el té l'entitat Els Altres Andalusos, que no vol fer-lo públic en la seva totalitat fins que no en verifiqui l'original. Els Altres Andalusos han reclamat, per escrit, tenir accés a aquest document, del qual l'Ajuntament de Barcelona ha confirmat l'existència, però no les xifres.

Segons fonts municipals, aquest estudi el va encarregar l'organitzador de la fira, la Fecac, i el va subvencionar el consistori. Segons un dels membres d'aquesta plataforma, Lluís Cabrera, que ha portat al Síndic de Greuges la revisió dels comptes de la Fira d'Abril, l'estudi fa una anàlisi de diversos aspectes de la festa, com el tipus d'assistents i l'oferta lúdica i culinària.

També fa un càlcul de visitants a partir del recompte dels aparcaments dels voltants del recinte, de l'afluència al metro i als autobusos llançadora que posa a disposició de la festa l'Ajuntament de Barcelona.L'associació explica que el document conclou que sumats els 42.000 visitants que van utilitzar el transport privat i els 43.000 que van anar-hi en transport públic, l'any 2001 la Fira d'Abril va acollir 85.490 persones, una xifra trenta-cinc vegades menor del que sempre predica la Fecac.

Precisament, en la presentació de l'edició d'enguany de la fira, que comença avui, el president de la Fecac, Francisco García Prieto, va reiterar la intenció de "repetir l'èxit d'assistència d'altres anys" i va confiar a tornar a congregar uns tres milions de visitants. La festa, que durarà 10 dies i dos caps de setmana -més que la Fira d'Abril de Sevilla-, rebrà aquest any 380.000 euros de la Generalitat -del Departament de Presidència-, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona.

En un altre apartat, l'anàlisi de la Fira d'Abril detalla que hi ha dos tipus de públic, els fidels i els ocasionals. El públic fidel, diu l'informe, intervé d'alguna manera en la celebració de la fira. La xifra real d'assistents no deu anar gaire més enllà d'aquests, diu l'informe, tot i que els caps de setmana hi desembarquen els visitants ocasionals, que difícilment repeteixen dues nits consecutives, pel fet que s'adonen que els recursos per sorprendre'ls són bastant limitats.

Ahir Francisco García Prieto va acusar Els Altres Andalusos d'haver falsejat les dades d'aquest informe, que, va assegurar, "es fa cada any". Prieto va convidar-los a "passar per la fira diumenge, que segur que hi haurà més de 600.000 persones".

Mariona soria

BARCELONA
Sindicato Sindicat