Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
El català, llengua de segona a la Unió Europea
14 mai 2004
L'estat espanyol negocia amb la UE un estatus de llengua 'cooficial' que restringeix els drets dels catalanoparlants
-L'estat espanyol negocia amb la UE un estatus de llengua 'cooficial' que restringeix els drets dels catalanoparlants

En el document preparatori de la reunió de la Conferència Intergovernamental (CIG) que s'ha de fer dilluns 17 de maig a Brussel·les, la presidència ha inclòs un nou article en què es reconeix la possibilitat que la constitució sigui traduïda a les llengües cooficials que determini cada estat membre, i hi hauria el dret dels ciutadans a comunicar-se amb l'administració europea en la pròpia llengua. Cal denunciar, però, que, a més de donar als estats espanyol i francès el dret de decidir sobre la nostra llengua, aquest estatus legal és molt inferior al de les llengües oficials dels estats europeus. Així, el català, parlat per deu milions de persones, té menys drets que les llengues oficials, moltes de les quals amb molts menys parlants.

Diferents forces polítiques s'han felicitat per aquest anunci, que a més de no ser ni tan sols ser definitiu, no permetrà que el català sigui llengua de treball a Europa, com s'han apressat a aclarir les institucions europees.

El ministre d'afers exterior francès, Michel Barnier, s'havia oposat recentment fins i tot a aquest reconeixement parcial, en una postura similar a la defensada pel PP. Al seu torn, en declaracions del representant al parlament europeu Vidal-Quadras, el partit ultradretà espanyol negava cap possibilitat de donar un estatus d'oficialitat a la nostra llengua.

Aquesta mesura posa altra vegada en qüestió el model de construcció europea actual que des d'Endavant ja hem denunicat en repetides ocasions. I no fan més que recordar que caldrà plantar cara amb la lluita i la mobilització a una Europa dels Estats que vulnera també els nostres més elementals drets lingüístics i nacionals.

També cal denunciar que amb aquest semireconeixement, el govern espanyol i els seus socis han aparcat el molt més decisiu debat sobre la manca de reconeixement dels drets nacionals catalans a la UE, que seguirà negant el nostre dret a l'autodeterminació.

<a href="http://www.endavant.org/public/vtema.php?id=13";>Campanya d'Endavant contra la constitució europea: <b><i>Per l'europa dels pobles i dels i les treballadores!</b></a>
Mira també:
http://www.endavant.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El català, llengua de segona a la Unió Europea
14 mai 2004
l'enllaç a la campanya no m'ha sortit bé,

és aquest:
<a href="http://www.endavant.org/public/vtema.php?id=13";>
Re: El català, llengua de segona a la Unió Europea
14 mai 2004
http://www.endavant.org/public/vtema.php?id=13
Re: El català, llengua de segona a la Unió Europea
14 mai 2004
Supongo que esto lo has escrito para provocar, ¿es así? Pues lo consigues, es cierto. Provocas vergüenza ajena.

Aqui en Catalunya, asi como en el Pais Valencià y en las Baleares, hablamos catalán además de otras lenguas.

Algo tan sencillo que, parece mentira, molesta a algunos hasta extremos incomprensibles. Tanto que ya no saben ni lo que escriben cuando leen noticias como esta, sacando lo que sólo puede llamarse odio.

Vamos por partes, poco a poco, a ver si te enteras.

Para empezar si tan claro tienes algo tan evidente para todos como que lo que importan son las personas, entonces deberías de ser el primero en alegrarte de noticias como esta. Porque el catalán es, como cualquier otra lengua, un medio de expresión de muchas personas. En la Unión Europea se acaban de reconocer oficialmente lenguas con 1 ó 2 millones de hablantes, como el estonio o el esloveno, ¿por qué algunos como tú nos quieren impedir a millones de catalanoparlantes en los Països Catalans a tener sus mismos derechos?

Estos millones de personas tenemos derecho a vivir libres, como todas las personas, y eso incluye tanto ser libres como trabajadores como ser libres como catalanoparlantes. Como todas las personas.

Asi que, cuando se nos garantiza un poco más, sólo un poco más por desgracia, que como personas tenemos el derecho de vivir plenamente en catalán como cualquier otra persona en la lengua que desee, eso es algo que debería alegrarte. Pero en vez de escribir alegrandote sólo escribes para decir lo mucho que te jode.

¿Te crees lo que has escrito o sólo lo has puesto ahí como medio para vomitar tus prejuicios xenófobos contra el catalán?

Nos han hecho de todo, hemos de aguantar que encima nos vengan a decir que como nos atrevemos a querer hablar catalán, pero pese a esto hemos podido mantener nuestra identidad como catalanes y mantener nuestra deseo de contribuir desde aquí a construir un mundo más libre y justo para todos sin distinciones.

Porque creemos que en este mundo hay espacio para todos los que desean vivir respetando a los demas, en libertad y en paz, excepto para quienes nos lo quieren impedir. Como catalanes vamos a contribuir a eso en la medida en que nos sea posible, y no serás tú ni alguno otro más quienes nos lo vais a impedir.
Re: El català, llengua de segona a la Unió Europea
14 mai 2004
jo em preocuparia mes del canvi climatic
Re: El català, llengua de segona a la Unió Europea
14 mai 2004
A mi también me preocupa el cambio climático, ¿te parece mal?
Re: El català, llengua de segona a la Unió Europea
14 mai 2004
jo em preocupo del canvi climatic, i de més coses concretes en l'ecologia (per exemple el tunel de Bracons, no cal alucinar), em preocupo de moltes coses i en prioritzo moltes que no tenen res a veure amb la meva nacionalitat i amb la forma que parlo.

Pero tambe em preocupo com diu en "joder" de tenir una vida digna. Pels altres, pero tambe per mi mateix (s'ha de començar per un/una mateixa si es vol arreglar alguna cosa). I tenir una vida digna en el meu cas passa perque se'm respecti quan parlo i de la forma que parlo, que aixo no estigui inferiortzat, minoritzat. Jo no vull que la forma que tinc de parlar (aixo que en diuen llengua) es consideri de segona. Perque es un menyspreu a la meva forma de ser, la meva i la que comparteixo amb altre gent (aixo que en diuen nació).

El que ens fan es una mena de mobbing cultural. I com sabras el mobbing te l'objectiu d'arraconar-te, de fer-te abdicar, de que pleguis en allo que fas nosa. Que renunciis i t'avinguis al so que et marquen, encara que sigui perjudicial per a tu mateix.

Tot es important, i per tant el que m'afecti a mi i la meva forma de ser nacionalment, també.

I la unica forma en que mes tard o més d'hora ens tindran el mateix respecte que a una altra nació serà quan deixem de ser un poble sotmés i siguem un subjecte de ple dret.

Llibertat, Independència.
Re: El català, llengua de segona a la Unió Europea
15 mai 2004
Totalmente de acuerdo con quien firma escribiendo "Llibertat, Independència." Pues eso!!
Re: El català, llengua de segona a la Unió Europea
15 abr 2005
Considero que és molt important que es fomenti la cultura catalana, com a qualsevol altra, s'hauria d'estar en el dret de poder representar uns ideals propis. S'està inferioritzant a varies llengües sense motiu justificat.
Re: El català, llengua de segona a la Unió Europea
06 feb 2006
m'agradaria sabre perque hi ha gent que no respeta a les altres llengues, pero també de per que jo tinc que fer 5 hores de catalá a l'institut quan no me seveix de res? i per que estic obligat a fer-les?
Sindicato Sindicat