Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
L'equip de govern de Vilafranca no ha preservat el patrimoni arqueològic
11 mai 2004
La Carta Arqueològica és l'inventari del patrimoni arqueològic dels municipis de Catalunya. És una eina que serveix per controlar i potenciar la recerca i difusió del patrimoni arqueològic. Té l’important objectiu de conèixer aquells elements que descriuen i formen part de la nostra història, i evitar que aquests siguin destruïts sense tant sols ni catalogar.

La Carta Arqueològica de Vilafranca es va realitzar durant els anys 1990 i 1991. És una de les cartes més exhaustives i detallades de tot Catalunya. Per poder posar a la pràctica els seus objectius ha d’estar en mans del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i dels consistoris, que són qui despleguen els planejaments urbanístics en qüestió.
logotipc.gif
Perquè fins l’abril d’enguany l’Ajuntament de Vilafranca no tenia la Carta arqueològica

L’any 2002, l'Ajuntament de Vilafranca va demanar a la Generalitat la Carta Arqueològica. Del 2002 fins ara no s’ha fet cap seguiment d’aquesta tramitació. Segons sembla, la carta no havia estat enviada a l'Ajuntament per problemes d’adaptació informàtica, per bé que des dels serveis tècnics del nostre consistori, es sabia que havia esta realitzada, i es tenia constància del passat medieval del nostre centre històric.

La pèrdua progressiva del nostre patrimoni arqueològic

La inexistència de la carta arqueològica a Vilafranca ha comportat la desaparició d’alguns dels jaciments arqueològics recollits a la carta, de manera irreparable. Tot i que des dels anys 80, figura per escrit la intenció de protegir tots els jaciments del municipi (Pla General 1985) no s'ha actuat en aquest sentit.

El patrimoni cultural de Vilafranca no el configuren només els edificis sinó també els elements que poden estar ocults o enterrats i que, principalment, són un patrimoni més antic que les edificacions que podem veure (que ja es troben catalogades).

El cas més recent i alarmant és la redacció i aprovació del POUM (de juliol de 2003) que continua sense protegir els jaciments i que no conté ni té en compte la Carta Arqueològica. L’únic text que apareix al POUM parlant de protecció arqueològica (que no de carta arqueològica) és el següent:

Art. 288.- Àrees de protecció arqueològica.

S’inclouen en les àrees de protecció arqueològica en sòl no urbanitzable totes aquelles que s’identifiquen en el plànol d’ordenació del sòl no urbanitzable, així com altres possibles localitzacions on es trobin indicis de l'existència de possibles restes arqueològiques.

a) A les àrees arqueològiques es consideren incompatibles, i per tant no s’admeten:
- Moviments de terres
- Construcció d’edificacions
- Activitats que puguin perjudicar els jaciments o les restes que es volen protegir.

b) La detecció d’elements de valor arqueològic comportarà la informació immediata a l'Ajuntament, i aquest al Departament competent de la Generalitat de Catalunya, essent d’aplicació immediata el que determinen els article 51 i 52 de la Llei 9/93, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català, en matèria de notificació i de suspensió d’obres respectivament.

Com es pot observar només s’inclou una relativa protecció arqueològica en el sòl no urbanitzable del municipi, sempre fora del casc pròpiament urbà.


Els exemples de pèrdua de patrimoni

En els 13 anys que han passat des de la redacció de la Carta, s'han anat realitzant innombrables actuacions per part de l'Ajuntament i per part de particulars, que no han tingut la sensibilitat per conservar el patrimoni, al no disposar d'un sistema regulat per preservar-lo. Com ara:

· La urbanització de les últimes fases de sectors com el Molí d'en Rovira, on no s’ha realitzat cap prospecció arqueològica, tot i que al construir la variant, es van realitzar excavacions a càrrec de Foment.

· La concessió de llicències d'obres, dins el perímetre de la muralla, sense cap tipus de control arqueològic, comportant que no s'hagi pogut documentar res dels espais ocupats per aquests edificis.

· La remodelació de carrers i places, com la Plaça de la Constitució, la Plaça del Penedès (en l’antiga caserna i en la construcció del pàrking), la Rambla de Sant Francesc, el Carrer de la Cort, etc.

· La obertura dels carrers per la instal·lació dels serveis diversos, la rehabilitació d'edificis pel PERI (entre ells la Seu del Patronat de Comerç i Turisme).

· L’enderrocament d'edificis situats en carrers i places de llarga continuïtat històrica com la Plaça Barba i Roca, la Plaça de la Constitució, la Plaça de l'Oli, la Plaça Vall del castell, el Carrer de la Fruita, el Carrer de la Cort... dins el perímetre de la muralla sense prospecció arqueològica.

· Actuacions públiques com la construcció de la Llar d’Infants de la Girada, sense prospecció.

Tant sols podríem exceptuar actuacions com la de la Plaça de Sant Joan que van contar amb una prospecció arqueològica. En altres casos, puntualment s'ha actuat en el perímetre de la muralla (com l'edifici de titularitat municipal del Carrer Banys i en un edifici del Carrer General Prim). També puntualment s’han conservat alguns elements històrics, moguts per la pròpia sensibilitat dels propietaris. Aquestes actuacions són una excepció si les comparem amb les rehabilitacions privades que es porten a terme a la vila.


Les accions de la CUP per reclamar a la Generalitat la Carta Arqueològica

Donada la situació de no control i DESPROTECCIÓ del nostre patrimoni arqueològic i el poc interès per a catalogar i protegir aquests jaciments, al març de 2004, des de la CUP vàrem realitzar dues trucades a la Generalitat, el resultat de les quals ha estat l'enviament a l'alcaldia aquest mes d’abril, del llistat dels jaciments inclosos dins del municipi, amb una breu descripció d'aquests i la situació en un plànol 1:5000. Tot plegat acompanyat de la Llei de Patrimoni i els Decrets que els regulen, rebut a l'Ajuntament aquest mes d'abril.


La denúncia de la CUP

Donada la simplicitat i efectivitat de la nostra acció, denunciem la deixadesa i l’actitud negligent per part del consistori (des de l'any 2002 fins ara) pel poc interès per reclamar la Carta Arqueològica, per no tenir-la en compte ni en la redacció del POUM ni en les actuacions urbanístiques dels darrers 13 anys.

Aquest fet és força sorprenent tenint en compte que en l'acord de Govern entre PSC i ERC pel 2004-2007 hi consten afirmacions com:

" La intenció de continuar vetllant per la defensa del patrimoni històric de Vilafranca i l’impuls de la rehabilitació del centre històric i la redacció de normatives per la millora de la imatge urbana ".

"A més, comptarem amb la presència de l'Art al Carrer, a través del qual es continuarà el programa ja iniciat i que quedarà completat amb la conservació del patrimoni arquitectònic."

I el patrimoni arqueològic ... què ?


La proposta de la CUP per preservar el patrimoni arqueològic de la vila

La CUP ha presentat una moció que planteja:

1. Que en un termini màxim de 3 mesos s'incloguin les dades de la carta arqueològica a la base de dades urbanístiques de l'Ajuntament.

2. Que s'elabori un protocol d'actuació per tal de protegir el patrimoni històric de les finques afectades per la carta arqueològica per tal de garantir que la finca sigui revisada i catalogada per un servei arqueològic abans de concedir una llicència d'obres.

3. Que es notifiqui a tots als propietaris afectats per la carta arqueològica de la possibilitat de l’existència d’un jaciment a la seva finca informant dels passos que aquests hauran de realitzar abans de demanar una llicència municipal d’obres.

4. Que s’informi als propietaris de les ajudes econòmiques existents per tal de reduir els costos que suposa una actuació arqueològica.

5. Que s’estudiïn els mecanismes per complementar els ajuts existents a través de l’ajuntament, per a obres de particulars, ja sigui amb subvencions directes o amb reduccions en el cost de la llicència municipal de obres.


Candidatura d'Unitat Popular
Vilafranca del Penedès
10 de maig de 2004
Mira també:
http://www.cupvila.org
http://www.llibertat.com/cup

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'equip de govern de Vilafranca no ha preservat el patrimoni arqueològic
11 mai 2004
això sí que és treball...

amunt amb el munipalisme combatiu
amunt amb les cup!
Sindicat Terrassa