Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: fòrum 2004
Entrevista a Joan Clos sobre el Fòrum... realment vomitiu!
08 mai 2004
ENTREVISTA: Joan Clos
Alcalde de Barcelona i president del Fòrum de les Cultures
ENTREVISTA
"El Fòrum promou espectacle i debat mediàtic defugint la reflexió avorrida"
Pepa Masó / Carles Sabaté
BARCELONA

L'alcalde de Barcelona, Joan Clos, lidera la ciutat en la recerca d'un esdeveniment que la torni a situar al primer pla internacional. Confia que les activitats -no només l'espectacle- rellancin la ciutat, millorin el civisme i validin l'urbanisme dens que promou.

"Desconec si el Fòrum mourà el món, però espero que millori el civisme de Barcelona"
P.M./C.S. Els Jocs Olímpics van situar Barcelona en el món. El Fòrum podrà rellançar la ciutat?
J.C. El Fòrum tornarà a ser, sens dubte, el nou esdeveniment que rellanci Barcelona en l'escena internacional.
P.M./C.S. Barcelona torna a avançar a cop d'esdeveniment, però aquesta vegada la passa endavant queda coixa, perquè ni el TGV ni el nou aeroport estan a punt per a la cita del 2004.
J.C. Lamentablement, encara no ha arribat el TGV i l'aeroport nou està només en obres. Quan el 1996 es va pensar en l'any 2004 ens va semblar que hi havia temps més que suficient per enllestir aquests dos projectes cabdals per a la ciutat... El Fòrum està ja en marxa i l'haurem de celebrar sense aquestes infraestructures.
P.M./C.S. ¿No creu que el Fòrum s'encamina cap a un parc temàtic sobre pau, ecologia i cultura, amb espectacles i exposicions, però poc debat?
J.C. No és cert. Els espectacles no primen sobre la reflexió. Veient les mostres de la Haima, la plaça del Fòrum i les exposicions, queda clar que es promouen espectacles i debats, potser mediàtics, per defugir una reflexió avorrida. Un esdeveniment massiu, amb expectatives de cinc o set milions de visitants, no es pot bastir exclusivament amb debats i congressos.
P.M./C.S. Però els diàlegs han generat poc interès arreu del món i hi ha poques persones apuntades.
J.C. Potser ens cal gestionar millor els diàlegs. Cal barrejar i generar vivències, propostes mediàtiques, no només la contemplació racional. Segur que en el transcurs del Fòrum s'assolirà aquest equilibri entre reflexió i espectacle.
P.M./C.S. Mesurar l'impacte del Fòrum només pel nombre de visitants resulta una mica superficial. Recorda les estadístiques de turisme barat.
J.C. La proposta de fer un esdeveniment massiu basat en la pau, la diversitat cultural i l'ecologia és una aposta i un valor en si mateix. No parlem de tecnologia, negocis, esport o altres aspectes de la vida. Com també és un valor afegit el consens institucional i polític que ha presidit la preparació de l'esdeveniment.
P.M./C.S. ¿Creu que la declaració final de Barcelona arribarà a 'Moure el món", com proposa l'eslogan? Guerres, conflictes i injustícies continuaran vigents.
J.C. En els últims temps hem vist que la participació democràtica a l'Estat ha augmentat. És un símptoma del renaixement de la predisposició dels ciutadans a opinar sobre el govern de les coses públiques. Desconec si el Fòrum mourà el món, però espero que millori el civisme de la ciutat de Barcelona. No podem pretendre que Barcelona trobi la clau de volta del món, però sí afrontar el repte de convocar massivament els ciutadans a debatre sobre el diàleg cultural i la sostenibilitat. Sumar els ciutadans a uns valors cada cop més necessaris per crear condicions de pau.
P.M./C.S. Empreses que col·laboren amb el Fòrum admeten que no poden mantenir els criteris de reciclatge, per exemple, fora del recinte. No és fals, l'esdeveniment?
J.C. Si creiem en els valors de la sostenibilitat aplicables a la realitat cal començar per algun lloc. El Fòrum és un bon espai per iniciar aquest camí, demostrar que és aplicable i suscitar l'adhesió de la resta de ciutadans, entitats i empreses.
P.M./C.S. Catalunya protagonitza una exposició a la Rambla, i poca cosa més, en aquest Fòrum. ¿La cultura catalana hi està prou representada?
J.C. Sí. Hi ha una exposició sobre el país a la Rambla i una altra sobre Barcelona al recinte... La millor defensa de la cultura catalana durant els Jocs Olímpics va ser la capacitat d'acollida que va tenir. L'èxit del 1992 va ser la receptivitat de Barcelona i Catalunya a l'hora d'acollir l'esdeveniment i els seus visitants. Ara, amb el Fòrum, la millor promoció de la cultura catalana és mostrar-nos tal com som: una societat oberta, cosmopolita, culta, respectuosa amb la diversitat i amable.
P.M./C.S. Però el pòrtic del Fòrum de les Cultures és la Fira d'Abril, que es fa al costat i fins i tot coincideix amb la inauguració.
J.C. El pòrtic no només és la Fira d'Abril, n'hi ha d'altres com la trobada d'alcaldes participants en la reunió de Porto Alegre, i altres encontres que la ciutat acull aquests dies. Com a ciutat i cultura tolerant, hem de respectar totes les activitats culturals de la gent que ha construït Barcelona i Catalunya. La Fira d'Abril és una manera més de demostrar que la nostra societat practica la transformació integradora. Com fem amb les trobades de gallecs, peruans...
Mira també:
http://www.avui.es

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Entrevista a Joan Clos sobre el Fòrum... realment vomitiu!
08 mai 2004
juanito dulcinea-ita,
don del SPQB "no eres tu! no eres tu!"
el techo de katarina esta guay.
tot fet. molt bé. merci.
el mon moura sin el foro.
i potser el civisme moura sin tu.
saps igaul no?
petöns.
no eres el peyor alcaldiae di imperiomissimourá.
:-)
Re: Entrevista a Joan Clos sobre el Fòrum... realment vomitiu!
09 mai 2004
De tota la potada politiquera d'aquest txitxarel·lo em quedo amb això de "En els últims temps hem vist que la participació democràtica a l'Estat ha augmentat. És un símptoma del renaixement de la predisposició dels ciutadans a opinar sobre el govern de les coses públiques"

Això no s'ho creu ni ell. El mèrit de la participació "democràtica" se'l reparteixen a parts iguals en Josemari i en Bin Laden (o qui punyetes siguin els fills de puta de les bombes dels trens)
Re: Entrevista a Joan Clos sobre el Fòrum... realment vomitiu!
10 mai 2004
'la millor promoció de la cultura catalana és mostrar-nos tal com som: una societat oberta, cosmopolita, culta, respectuosa amb la diversitat i amable.'

Somos la reostia, como Juan Palomo no hace falta que nadie diga ni haga nada, yo me lo guiso y yo me lo como.

Li donaran el Nobel a la ciutat aquesta vegada sí per deixar que el forrum el solet s' enfonsi.
Sindicato Sindicat