Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats : guerra
El llibre 'Les fosses del silenci' sobre les fosses comunes del franquisme es presenta a Barcelona
08 mai 2004
El llibre 'Les fosses del silenci' sobre les fosses comunes del franquisme es presenta a Barcelona
Les versions en castellà i català del llibre ''Les fosses del silenci. Hi Ha un holocaust espanyol?'', de Montserrat Armengou i Ricard Belis, sobre les fosses comunes del Franquisme a Extremadura, Andalusia, Astúries, Lleó i Catalunya, la majoria de les quals per desenterrar, presentar-se ahir a la Casa del Llibre de Barcelona.

Belis ha declarat que "al nostre país hi ha uns 30.000 desapareguts que la democràcia ha mantingut en silenci" i s''ha de "recuperar la memòria de la gent que hi ha enterrada". Armengou ha afirmat que la seva tasca ha estat "parlar amb gent que no ha tingut veu ni durant la dictadura ni durant la democràcia i donar a conèixer l''holocaust espanyol".

A la presentació hi han assistit, a més dels periodistes i autors del llibre, Montserrat Armengou i Ricard Belis, l''historiador i catedràtic de Ciències Polítiques i Socials, Vicenç Navarro, el director general de la CCRTV, Joan Majó, i la directora de l''editorial de Plaza y Janés i Rosa dels Vents, Nuria Tey.

Belis ha afirmat que a partir de la transició "l''Estat espanyol no ha ajudat a recuperar els morts, la memòria de la gent que hi havia enterrada", que ha considerat "eliminada tres vegades: en la guerra, en la dictadura i en la democràcia, que tenia el deure de recuperar-los i no ho ha fet".

A més, l''autor ha assegurat que la seva investigació, feta "a Extremadura, Lleó i Catalunya" sobre enterraments de cossos en fosses comunes "del principi de la guerra, 1937 i fels últims mesos de 1938" comproven que "les tècniques de repressió es repeteixen a tots els llocs i a tots els períodes de la guerra".

Per part seva, Montserrat Armengou, per part seva, ha declarat que "hi ha un holocaust espanyol i ha hagut una voluntat exterminadora per part de gent que no va acceptar el resultat democràtic de 1936" i ha afegit que "la democràcia d''avui dia existeix gràcies al que molta gent va perdonar", encara que ha confessat que "hauria d''haver-hi una segona transició que posi les coses al seu lloc", desenterrant els cossos de les fosses comunes del franquisme.

L''historiador Navarro ha dit que "la recuperació de la memòria històrica és la tasca més important per recuperar la nostra Història" i ha lamentat que molts dels seus alumnes desconeguin el que ha passat en la "dictadura del franquisme, que va ser més repressiva que la de Hitler i Mussolini". El catedràtic ha remarcat que la transició "no va ser una transició modèlica perquè ara no tenim una democràcia completa" i ha afegit que "tot i que les Nacions Unides va dir al Govern que s''havien de desenterrar les fosses comunes, els conservadors ho van ignorar".

El director de la CCRTV ha mostrat "un profund sentiment de solidaritat vers els que apareixen o estan al voltant del llibre" i ha subratllat la importància "dels mitjans de comunicació públics, que han de donar un servei públic" per recuperar la memòria històrica.

Navarro ha remarcat "la importància que l''esquerra recuperi, poble per poble, la memòria històrica del nostre país" i ha reclamat que "hem d''exigir que recuperin la nostra història, una memòria democràtica que connecti el que passa ara amb el que va passar ahir".
Mira també:
http://www.vilaweb.com/ep/20040507215430.html

Copyright by the author. All rights reserved.
Sindicato Sindicat