Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: fòrum 2004 : pobles i cultures vs poder i estats
La cultura xilena és russa? La cultura andalusa és catalana?
06 mai 2004
La cultura andalusa és catalana?

Sembla clar que cap cultura és millor ni pitjor, ni superior o inferior a cap altra. Totes les cultures han de ser respectades per igual i cap ha de ser discriminada.
La cultura xilena és russa? La cultura andalusa és catalana?

La cultura italiana és japonesa? La cultura gallega és extremenya? La cultura xilena és francesa?
La cultura andalusa és catalana?

Sembla clar que cap cultura és millor ni pitjor, ni superior o inferior a cap altra. Totes les cultures han de ser respectades per igual i cap ha de ser discriminada.

Això, però, no significa que confonguem expressament manifestacions culturals pròpies d'una determinada cultura (âLa Feria de Abrilâ?) amb una altra cultura pròpia d'un territori (com la cultura catalana és la pròpia dels Països Catalans) o que per interessos polítics (com debilitar cultures) o econòmics (rebre més subvencions) intentem confondre termes.

A algú se li passa pel cap que una manifestació pròpia catalana realitzada, per exemple, a Cuba, sigui considerada com âcultura cubanaâ?? Si els catalans organitzem una ballada de sardanes a La Habana és allò un acte cultural cubà? No és més aviat una manifestació cultural catalana a Cuba? Tot i que sigui realitzada pels fills o néts dels immigrants catalans a Cuba... O realitzar una desfilada de gaiters escocesos per la Rambla de Barcelona no és una manifestació cultural escocesa a Barcelona, o a Catalunya? La consideraríem una manifestació cultural catalana? Mai de la vida. Per tant, què i qui hi ha darrera del fet de voler considerar manifestacions culturals pròpies d'altres pobles, com l'andalús (totalment respectable), com a actes propis catalans?

Posem per cas la gastronomia: la âpaella valencianaâ?, o la âpasta italianaâ?, han de ser considerades com a âgastronomia japonesaâ? pel fet d'organitzar una mostra culinària al Japó? No seria âpaella valencianaâ? igual? O hauríem de dir-li âpaella japonesaâ?? Li diríem a la âpasta italianaâ? , âpasta japonesaâ?? O a la âmúsica celtaâ? l'anomenarem âmúsica filipinaâ? pel fet de fer una mostra de música celta a les Filipines? O un âbarret mexicàâ? serà conegut com a âbarret angolenyâ? pel fet que uns mexicans es quedin a viure o vagin de viatge a Angola?

En canvi, aquí als Països Catalans, curiosament sectors més aviat afins ideològicament al nacionalisme espanyol -polítics del PP i PSC-PSOE, columnistes de El País, El Mundo..., periodistes de ràdios nacionals espanyoles, fins i tot organitzacions de caire nacional espanyol com SOS Racisme...- volen identificar manifestacions culturals andaluses com a pròpies catalanes. Específicament passa amb aquest tema, perquè altres manifestacions culturals les deixen tranquil.les, o alguna vegada em sentit a dir que la cultura que fan les cases gallegues a La Rioja són cultura riojana? O que la cultura xilena que es fa a Austràlia és cultura australiana?

No serà que la cultura andalusa, que ha estat des de sempre, especialment amb el franquisme, utilitzada com a element cultural unificador de la nació espanyola, vol introduir-se dins de la cultura catalana com a element d'espanyolització? En definitiva, com a element aglutinador i homogeneitzador de totes les cultures que hi ha a l'Estat espanyol?

Com dèiem, cada cultura és absolutament respectable i no ha de ser discriminada. Però que no ens facin passar gat per llebre. Igual que la llengua anglesa no és llengua catalana pel fet de ser parlada a Catalunya, la cultura andalusa no és cultura catalana pel fet de representar-se o manifestar-se a Catalunya. A menys que acceptem que les sardanes formen part de la cultura finlandesa quan es ballen a Finlàndia, ja sigui per catalans que hagin anat a ballar-les com per descendents de catalans que viuen a Finlàndia.

Compte amb missatges que volen atiar l'odi entre cultures i provocar confusió, perquè darrera hi ha els de sempre. Els que ens volen homogeneïtzar a tots, al cap i a la fi als que tant els fa que morin o desapareguin les cultures pròpies de cada poble, de cada territori. Totes les cultures han de respectar-se i comunicar-se però sense confondre.

Per cert, a nosaltres les sardanes no ens agraden gaire, preferim altres manifestacions culturals catalanes com la música d'arrel tradicional que s'està recuperant per grups com La Carrau, Pomada...

Respecte a totes les cultures.

Salut i llibertat.

Succedani.
http://paisoscatalans.org/succedani
Mira també:
http://http:/`/paisoscatalans.org/succedani

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La cultura xilena és russa? La cultura andalusa és catalana?
06 mai 2004
De cultura només hi ha UNA.

Això de cultures, com també diuen els del Fòrrum, voreja el racisme.
Re: La cultura xilena és russa? La cultura andalusa és catalana?
06 mai 2004
El problema per això no és la Feria. Sort que el vostre escrit ho deixa prou clar perquè sinó segur que sortiria el típic a atacar-vos , farcit dels arguments també típics.

El problema no és la Feria, el problema és l'existència de l'estat espanyol i la seva vocació "nacional", que traduït a la pràctica vol dir d'esclafament cultural d'allò que ells en diuen "regiones". Aquest debat ni tan sols el tindríem si no existís l'Estat espanyol ni el capitalisme. Les manifestacions culturals que portaria la immigració als Països Catalans s'anirien mesclant amb les ja existents i la cultura de la nostra comunitat aniria evolucionant sense més històries. No hi hauria ningú que volgués utilitzar-les per consagrar el seu projecte nacional contra la nostra comunitat.

Els catalans som fruit de la barreja, però per barrejar-nos en llibertat ens hem de desfer ara mateix d'aquest estat, o al final aconseguirà enfrontar-nos i desfer-nos com a poble.

Visca la Rumba i
Visca la llibertat TOTAL dels Països Catalans ;)
Re: La cultura xilena és russa? La cultura andalusa és catalana?
06 mai 2004
Parlar de cultures es tot el contrari de ser racista. Les cultures són l'expressió de la diversitat i creativitat de tots els col.lectius que hi han arreu del món. La cultura, en singular, és el resultat de la suma de totes i cadascuna d'aquestes cultures. La pèrdua de qualsevol d'aquestes cultures, en conseqüència, ens hauría de preocupar a tots. A mi em sembla perfecte que es faci la fira d'Abril i que qui vagi s'ho passi molt bé. Sóc el primer en defensar el seu dret a fer-ho davant de qui sigui. Per aixó mateix no entenc perque alguns intenten manipular-la políticament, usant tota la gent que hi va i donant a la seva festa un sentit polític que no hauría de tenir. Usant la cultura andalusa contra la cultura catalana, amb el que totes dues acaben sent víctimes del mateix problema. Del nacionalisme i l'estat espanyol, que és la única cosa que sobra aquí en aquesta terra on hi ha lloc per tothom. Estic totalment d'acord amb el que ha escrit "migrant"; a mí també m'agrada més la rumba - de Jaleo Real, per exemple- que la sardana.
no existeixen les cultures pures
06 mai 2004
com no existeix la veritat, le català perfecte, la bellesa absoluta, etc

no al pensament unic
si a la varietat d cultures
si al mestizatje!!
Re: La cultura xilena és russa? La cultura andalusa és catalana?
06 mai 2004
CAP CULTURA ES LA NOSTRA AMIGA.

LA CULTURA ES CONTRA-NATURA i CONTRA TÚ.

LA CULTURA ES UNA FABRICACIÓ FALSA DE LA HUMANITAT DES DE FA UNS 7.000 ANYS
(Segons record escrit)
Re: La cultura xilena és russa? La cultura andalusa és catalana?
06 mai 2004
No entenc quina relació pot tindre aixó amb la fira d'abril...
Re: La cultura xilena és russa? La cultura andalusa és catalana?
06 mai 2004
Estic àmpliament d'acord amb tot*s exceptuant al·la cultureta. Coincideixo plenament amb el que diu el·la migrant.

Posats a jugar capciosament a l'embolica que fa fort, si "això de les cultures" voreja el racisme -cosa que s'hauria d'explicar detalladament-, això de la cultura és UNA (grande y libre?) fot un tuf a totalitarisme d'allò més repulsiu.

Si del que parlem és de la Cultura Humana (terrícola?:) aleshores només podem fer referència a un sistema cultural format pel conjunt de les diverses cultures humanes tot entenent que aquestes, com els pobles o comunitats que les fan evolucionar, són diverses i complexes en la seva pròpia essència.

salut
"les cultures" voreja el racisme? i Buenafuente/Molinero
07 mai 2004
Voreja el racisme no volguer coneixer la diferencia, mes que vorejar-lo ho es directament

Sobre la cultura andalusa i Catalunya, una cosa es tot el sitral que hi darrera la "Feria", l'altra es la comparació que fas

No pots ignorar que la procedencia andalusa de molta de la gent que actualment viu a Catalunya fa que el substrat andalus en el que hauria de ser una cultura nacional integradora per a tothom hagi de ser (i ho sigui a la practica) més important que per exemple el substrat norueg. La relació amb la cultura andalusa es un tema pendent des del punt de vista nacional, més enllà de l'oportunisme convergent finançador del la "Feria", l'ignorar la diferencia dels sociates, l'essencialisme racista d'alguns sectors nacionalistes

----------

Fa unes setmanes en Buenafuente entrevistava a la tele3 en Justo Molinero. Buenafuente diu que es dels que reinvidica el mot de "xarnego" com a enriquiment. En Molinero (criticable per moltes coses si voleu) li deia que "tu mateix" (en Molinero no vol oblidar el que va significar aquests insult durant molts anys per a mil·lers de persones amb poc recursos que arribaven amb el fardo al Principat: el classisme que aixo si vorejava el racisme) En Buenafuente fa un programa a la tele nacional on la llengua catalana va de mal en pitjor i diu que qui el critica només son els convergents. En Molinero fa un columna de tant en tant a El Punt (sota pressupossits convergents aixo si, n'és militant), un diari d'esquerres capdavanter en la lluita per la llengua i els Paisos Catalans.
Re: La cultura xilena és russa? La cultura andalusa és catalana?
12 mai 2004
Em semble que hi ha molt participant amb sindrome de inferioritat. M'explicaré. Els catalans ja no sóm els de barretina i botifarra. Els catalans sóm una barreja de cultures. Una barreja no fomentada per l'imperialisme franquista, sinó degut a la supervivència del esser d'avant del capitalisme de mitjans del s.XX sobretot. Si una llengua ha de desepareixer ho fará tard o dora amics meus. Per molt burros que hos fiqueu. Potser no ens agrada, però tampoc es pot fer res contra les eres glacials per posar un exemple. El que em de fer és ser crítics i no ser tan ambuguus com en Buenafuente (i no ho dic per l'homosexualitat d'aquest). Perqué la paraula xarnego es fà servir malament al igual que la paraula moro, sudaca o d'altres... Em semble que sou la veu del senyor eribert barrera, una colla de racistes i que viviu tancats en el barri de gracia o pobles porpers que viuen d'esquenes a la realitat de catalunya, espanya, europa i el món. Jo crec que si. Es pot pensar en cultura andalusa dins de una altre. O es que esteu negan la cultura yankee? No es més que fruit de la barreja. No només allà sino que ha invait Catalunya, amb més força que les tropes franquistes. Si no hagues sigut per franco amics meus...crec que es parlaria pitjor el català del que es parla ara, i cantariem més en anglès del que es canta ara...i no ploreu per mi companys ni per catalunya!! Que res es pot fer contra la evolució del planeta.
Re: La cultura xilena és russa? La cultura andalusa és catalana?
12 mai 2004
El barri de Gràcia i els pobles propers (des del Pallars a les terres de l'Ebre passant per l'Empordà, etc. etc.) no són la "realitat de Catalunya". La realitat de Catalunya és la que ens vol vendre el senyor messell que ha escrit abans i que fot un discurs a mig camí entre el del Maragall i el del Clos.
Re: La cultura xilena és russa? La cultura andalusa és catalana?
14 mai 2004
Amic autoodiat:
Quina és la realitat de catalunya? No ho sé. Encara no conec a tothom. Però em puc fer una idea. Va desde la jonquera fins a Sant carles de la Rapita. I tenen menys en comú Barcelona i Madrid. Per tant difícil tasca és descriure les cultures. Però el que si que sé és que si volem aprendre a convire (que em diguin de quina cultura sóc) anan't als tòpics no en treurem res. Pel que fà al senyor massell no se quí és, ni m'importa menys dels necessari. A diferència d'ell a mi no em paguen per dir el què dic.
Re: La cultura xilena és russa? La cultura andalusa és catalana?
14 mai 2004
1- mira't un mapa
2- llegeix història
3a- viatja: x Catalunya (fàcil) i x la resta del món (més difícil) i parla amb la gent.
3b- surt de la metròpoli citycentre
3c- llegeix geografia social
4- aconsegueix un diccionari

vagi bé
Sindicat Terrassa