Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : ecologia : especulació i okupació
Rita Barberà obri la porta a l’expoli de l’horta de València
04 mai 2004
350413092520.jpg
Rita Barberà obri la porta a lâexpoli de lâhorta de València


Lâhorta de València podria tenir els dies comptats. Rita Barberà, alcaldessa dâuna ciutat que compta amb un dels majors pulmons verds i agrícoles de lâEstat, ha decidit regalar-li el pessic més gran a les constructores amigues del PP, que estan immerses en una carrera sense fre per aprofitar-se de la Copa Amèrica del 2007. Les requalificacions anunciades per Barberà podrien suposar un dels majors negocis especulatius de la història de la ciutat del Túria.


Guillem Carreras | València

Lâalcaldessa va sorprendre fa dues setmanes els moviments socials i lâoposició municipal amb lâanunci que planejava revisar el pla que venia marcant els límits urbanístics de València des de lâany 1998, i que encara es troba anys llum dâhaver-se executat del tot. Les zones que resten per edificar estan allunyades de la mar, i el seu valor crematístic és una misèria comparat amb els beneficis que podrien embutxacar-se les constructores als voltants de la Ciutat de les Ciències, que són els terrenys que precisament Barberà pretén desprotegir, amb lâexcusa de fer realitat la promesa electoral de construir 9.000 videndes protegides. Per mantenir tranquils als ecologistes, lâalcaldessa va afirmar solemnement que només sâanaven a requalificar les zones dâhorta que estigueren âdegradadesâ?.

I ací és on està el moll de lâós del "txupinasso" immobiliari. Des de fa uns sis mesos abans de lâanunci oficial de Barberà, tres empreses constructores properes al PP, Urbem, Vallermoso i Edival, han anat comprant horta protegida a lâanomenat triangle dâor de lâOceanogràfic, per 180.000 i inclús 480.000 euros la fanegada. Uns terrenys que des dâaleshores sâhan anat abandonant i degradant amb contenedors i deixalles fins poder encabir dins el barem expressat per lâalcaldessa.

La superfície dâhorta del terme municipal de València es de 13.465 hectàrees, però aquesta no és lâextensió real conreada. El Consell Agrari Municipal recull en la seua memòria dâactivitats del 2003 que lâespai ocupat per cultius en un any ha passat de les 2.015 hectàrees a 1.934, i que en total sâhi han perdut 194. Una xifra que trenca la tendència habitual. Des de 1990 han deixat de conrear-se 900 hectàrees de terrenys. Les darreres maniobres especulatives als voltants de la Ciutat de les Ciències podrien augmentar la xifra substanciadament.

La plataforma ecologista Per LâHorta li ha exigit a Barberà que evite la degradació dels terrenys a mans dels especuladors. Antoni Montiel, dirigent de lâentitat cívica, ha recordat que la nova intenció requalificadora de lâalcaldessa âno és casualâ?. En política, no hi ha res que ho siga.
Mira també:
http://www.lavanc.com/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat