Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Gener»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal
Campanya contra la constitució europea
03 mai 2004
NO A LA CONSTITUCIÓ EUROPEA
per l'Europa dels drets socials i dels pobles,
no a l'Europa del capital i la guerra!
logo-petit.png
Rebutgem el projecte de Constitució Europea perquè limita de forma important els drets civils, socials, nacionals i polítics i representa un retrocés en relació a les legislacions (ja prou limitades) vigents als estats que integren la unió. Ãs una Constitució neolliberal, militarista i imperialista, que consagra l'Europa dels Estats, una Constitució patriarcal que reforça la desigualtat de drets i oportunitats entre homes i dones, que només parla de lâeconomia productiva i oblida la reproductiva i que manté un model de desenvolupament que destrueix el medi. Al mes de juny com a molt tard, els caps de govern es proposen ratificar el text.

Nosaltres que volem una altra Europa, l'Europa dels treballador(e)s i dels pobles, dels drets socials, de les llibertats, democràtica, solidària, pacífica, no xenòfoba i ecològicament sostenible, rebutgem aquest projecte per com sâha fet i pel que diu:

Com sâha fet:

La Convenció Europea ha presentat un projecte de Constitució que:

· No s'ha fet en col·laboració amb la societat civil, ni se li ha consultat ni tan sols informat: Tot el contrari d'un procés constituent expressió de la sobirania dels pobles.

. Tot el secretisme i que han mantingut respecte els ciutadan(e)s s'ha convertit en comunicació fluida i coordinació amb els lobbys empresarials que tenen la seu a Brussel·les.

· En alguns països se sotmetrà a referèndum i a la majoria d'aquests el resultat no serà vinculant. Aquest serà el cas de l'Estat espanyol, on, si es referenda el 13 de juny, només serà una ratificació (o no) simbòlica.

· Ãs pràcticament irreformable perquè un sol país tindrà dret a vetar la decisió dels altres vint-i-quatre. Aquest sistema no busca majories qualificades sinó minories de bloqueig.

Què diu i què no diu:

Les declaracions d'intencions de la primera part del projecte queden desmentides a mesura que avança el text i es concreten en polítiques que reforcen l'Europa dels estats, el capital i la guerra.

1. Drets civils:

· El projecte de Constitució Europea obliga a mantenir una política dâexteriors i seguretat comuna que els països han de recolzar de forma activa i sense reserves. Crea l'Agència Europea de lâArmament i afirma que cada país es compromet a millorar progressivament les seves capacitats militars, assegura que els estats de la Unió resten a les ordres de lâOTAN i aprova els atacs preventius. Es legalitzen les declaracions de guerra. Les accions armades precediran les explicacions: Sâinformarà immediatament el Consell de Seguretat i les Nacions Unides de qualsevol agressió armada i de les mesures que sâhan adoptat per a fer-hi front.

· La âclàusula de solidaritatâ? parla de prevenir el terrorisme als territoris dels estats membres i dâavaluar periòdicament els riscos que amenacen la Unió, sense definir en cap cas el terme terrorisme ni explicar quin seria lâàmbit dâactuació tot seguint la doctrina de la "creuada contra el mal" de George Bush.

· Es reforcen la policia interna Europol i la fiscalia Eurojust que incrementen el control policial i la repressió.

Per totes aquelles persones que estem en contra de la guerra i proposem la renúncia definitiva i incondicional a lâús de les forces armades com a instrument polític, la futura Constitució Europea no pot ser un projecte més agressiu.

2. Drets socials:

Lâarticulat no garanteix de cap manera el compliment dels drets socials. A més, com que unifica països amb nivells de protecció jurídica dâaquests drets molt diversa, iguala els drets socials dels europeu(e)s als nivells dels països on aquests estan més desprotegits. En cap cas sâestableixen els mecanismes coactius que obliguin els estats al compliment dels drets socials. Hi ha drets fonamentals, com el dret a la salut, el dret a l'habitatge o el dret a un salari suficient que ni s'esmenten i altres drets apareixen devaluats per una redacció interessada, així existeixen:

- El dret a treballar, que no és el dret a accedir a un treball digne

- No es contemplen mesures que garanteixin lâefectivitat dels proclamats dret dels joves a ser protegits de lâexplotació econòmica i el dret de les dones a ser protegides de lâacomiadament per raó dâembaràs.

- El dret de vaga només en negociacions col·lectives i limitada a les lleis restrictives de cada país, això dificulta la convocatòria de la vaga general europea.

- El dret a accedir als serveis econòmics dâinterès general, que fins ara en dèiem âserveis públicsâ?, i que seguiran sent privatitzats lliurement pel govern de cada país. Per tant, ens podem anar acomiadant de les polítiques socials pel que fa a la sanitat, els serveis a les persones, les pensions de vellesa i d'invalidesa i la possibilitat d'accedir a un habitatge. En lâàmbit de lâeducació es tendeix a la mercantilització i a la discriminació elitista en tot el sistema educatiu.

"A canvi" permet el tancament patronal (lockout) per part dels empresaris, les deslocalitzacions, etc... garantint la impunitat de les multinacionals, com ja estem patint a les nostres terres.

A més el projecte de Constitució sâencarrega de consagrar el dret a la propietat privada per sobre dels drets socials. Lâúnic sistema econòmic permès serà lâeconomia de mercat dâoberta i lliure competència, i perviuran les desigualtats de pressupost, serveis i salaris entre els països europeus ja que el sistema de seguretat social serà a gust de cada país. A més, es considera l'especulació econòmica un valor en si mateixa perquè els capitals podran circular lliurement, essent impossible aplicar-los ni la taxa Tobin ni cap altra.

També proposa una política de dèficit zero que impossibilita el desenvolupament de polítiques socials i la plena ocupació i segueix els dictats de lâOrganització Mundial del Comerç i substitueix la investigació sobre les energies alternatives pel concepte de mercat de lâenergia.

A efectes pràctics el poder econòmic estarà per sobre del polític perquè el Banc Central Europeu (BCE), apart de ser l'únic autoritzat a emetre euros, tindrà més poder que qualsevol govern estatal, i ja no diguem, nacional. El BCE i el sistema de bancs centrals, constitueixen una organització jeràrquica amb poders executius, legislatius i la facultat d'imposar sancions, exempts de qualsevol control democràtic.

3. Drets nacionals:

El projecte de Constitució Europea no permet als Països Catalans ni a la resta de pobles dâEuropa decidir lliurement el seu futur perquè no recull ni el dret democràtic a lâautodeterminació, ni el dret a la unitat territorial de les nacions sense estat com la nostra, ja que ni tan sols les reconeix, i perpetua les fronteres estatals vigents.

· Només ens podrem dirigir a les cinc institucions europees en les 21 llengües estatals, entre les quals no sâhi inclou el català, de manera que no permet als catalanoparlants lâús de la llengua pròpia. Tampoc no dedica cap esforç a protegir els drets jurídics, culturals i lingüístics de les nacions.

. Manté l'ordre colonial perquè reconeix la relació especial que mantenen alguns estats europeus amb les seves ex-colònies que passen a anomenar-se països i territoris d'ultramar.

4. Drets polítics

- El Parlament Europeu és l'única institució escollida per sufragi universal directe, les altres quatre, creades sense la participació directa dels ciutadans, quedaran en mans de burocràcies governamental i, a més, no representaran els 25 estats membres sinó 13 governs cada "legislatura".

- A la pràctica el Parlament Europeu no té capacitat legislativa i està exclòs de la política exterior; Aquesta estructura de decisió política suposa una perversió de la democràcia representativa perquè les decisions que fins ara havíen de prendre els Parlaments estatals ara les prendrà un grup reduït de buròcrates repartits en organismes designats només pels caps dels executius estatals.

- La Comissió europea, malgrat ser escollida de forma no democràtica, podrà fer propostes legislatives i el seu president tindrà les funcions pròpies dâun règim presidencialista.
- El principi de subsidiaritat pot ser una eina utilitzada perversament pels Estats per retallar les llibertats polítiques.

-Es reclama lâherència religiosa dâEuropa i es perpetuen les relacions privilegiades amb el Vaticà, l'Opus Dei i grups afins. Europa hauria de tenir una legislació laica a tots els efectes, sense cap referència a esglésies, confessions i religions.

- Es fomenta la xenofòbia amb una nova categoria inferior a ciutadà que és la de resident de llarga durada no comunitari: sense dret a vot, discriminat laboralment, en definitiva, en una situació de major indefensió. Les fronteres europees estaran organitzadament vigilades. L'Europa fortalesa serà un fet.

Per tot el que hem dit queda clar que ens hi juguem el futur. Aquest projecte no és una constitució! Ãs un tractat per legitimar els interessos de les multinacionals oposats als dels treballador(e)s i als pobles d'Europa!

ENTITATS ADHERIDES

Alternativa Baix Gaià (Comarques de Tarragona)
Alternativa Estel
Alternativa d'Esquerres per Badia (AEB)
Amics21.com (àmbit defensa del territori serres Garraf-Ordal)
AR@ (Acció revolucionària @nticapitalista de Badalona)
Assemblea Antiglobalitzacio capitalista de Badalona
Associació d'Estudiants Progressistes (AEP)
Ateneu Apolític i Assembleari de Vallromanes
Batzac
Centre de Treball i Documentació (CTD)
CJC Joventut Comunista
Col.lectiu per una Esquerra Alternativa (IV Internacional)
Comité de Solidaritat als Pobles Indígenes d'Amèrica
Cosell Local de la Juventut d'Alberic (La Ribera Alta/València)
Consulta Social Europea
Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC)
Dones divergents - Mujeres divergentes
El Lledoner
Els Verds (Esquerra Ecologista)
Endavant (OSAN)
En Lluita
Espai Alternatiu - País Valencia
Esquerra Unida i Alternativa de Sant Cugat del Vallès
Esquerra Valenciana
ETS! Ciutat Vella - Espai de Transformació Social
Germanies per la democracia participativa i la sostenibilitat
Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa - GOB
Grup Medi Ambient de Corbera de Llobregat (GEMC)
Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC)
Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC)
Joves d'esquerra verda (JEV-JIC)
Justícia i Pau
La Torna (Ateneu Independentista i Popular de la Vila de Gràcia)
Lluita Internacionalista
Marxa Mundial de les Dones
Maulets, el Jovent Independendista Revolucionari
Mesa Cívica pels Drets Socials
Motivats
Moviment de Defensa de la Terra (MDT)
Moviment de Resistència Global (MRG) - València
Observatori del Deute en la Globalització (ODG)
Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC)
Partit Revolucionari dels Treballadors - Esquerra Revolucionària
(PRT-Esquerra Revolucionària)
Plataforma contra el ALCA
Plataforma per la democràcia i la globalització social de Mallorca
Plataforma Vallirana per la Pau
PSUC Viu
Rojos/es
Ruptura
Secció Sindical CGT de la Universitat de Barcelona
Sindicato co.bas
Una Altra Democràcia Ãs Possible
Xarxa Alternativa de Sant Cugat (XASC)
Xarxa Ciutadana per l'Abolició del Deute Extern (XCADE)
Xarxa de Mobilització Global (XMG)


Participa a la Campanya contra la Constitució Europea!!!*

Per a més informació i adhesions envia un correu electrònic a:
info-no-constitucio-ue ARROBA moviments.net


Aportacions econòmiques a la Campanya:
2081 0163 97 0000021495 (Caixa Penedès).

L'assemblea i reunions de la Campanya són
els dimecres a les 19.30 h al CTD (C. Sant Salvador 96)
Mira també:
http://noconstitucioeuropea.pangea.org
http://noconstitucioeuropea.pangea.org

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more