Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
[ Investigació ] Raúl Rivero: periodisme independent o colp d'estat mediàtic?
29 abr 2004
El recentment premiat per la Unió de Periodistes Valencians és un personatge qualificat pels grans mitjans com a âperiodista dissidentâ? i âpoeta maleit de la revolucióâ?. Reporters Sense Fronteres, El País, Aznar, el Partit Popular, la FAES i el govern dâEstats Units són els seus grans suports. En contra, uns pocs mitjans independents denúncien que Raúl Rivero és un dels centres dâun colp dâEstat mediàtic dirigit per la CIA contra Cuba, com els que va sofrir el govern dâAllende i el de Chávez més recentment. Investigant durant mesos per esbrinar allò més fosc i ocult, ens hem trobat amb una inacabable xarxa de finançament i subversió amagades sota el paraigues de lâUSAID, NED, Cubanet, Ràdio i Televisió Martí i RSF. Aquest és un gran exemple de com les guerres del futur es guanyen amb la batalla de la informació i el control de les ments i els cors. I com les mentides dels mitjans durant lâ11M varen caure, aquesta manipulació del cas Raúl Rivero també caurà. Per això existeix el periodisme independent, per a dir el que altres no sâatreveixen.
foto04.jpg
Equip dâinvestigació L'Avanç / València

En lâart de la guerra, escrit aproximadament fa tres mil anys, Sun-Tzu afirm que la millor guerra és la que es guanya sense lluitar contra lâenemicâ?. Ãs a dir derrotant la moral i la capacitat de combat del contrincant. Va ser Gobbels, el geni propagandista del III Reich, el primer que va aprofitar de manera sistemàtica els avanços tecnològics i els estudis de psicologia per manipular a les masses a través dels mitjans de comunicació. Durant la guerra freda, quan es forjà âlâequilibri del terrorâ? nuclear, lâenfrontament entre les superpotències, va ser la guerra cultural o psicològica, âtractant de guanyar-se els cors i les ments dels enemicsâ?. Com la historiadora Frances Stonor Saunders ens va descobrir al llibre âLa CIA y la guerra fría culturalâ?, de lâeditorial Debate, els Estats Units varen finançar a la dissidència soviètica, però sobretot varen manipular als intelectuals progressistes europeus per tal que defensaren les seues postures gopolítiques. Ara, i amb el record dels monstruosos atemptats i les gegantesques mentides de lâ11M, ens trobem amb que es vol premiar a Raúl Rivero. Immediatament en tindre coneixement del fet ens vam posar en marxa, buscant en llibres i revistes, però sobretot navegant per internet per tal de descobrir qui és realment Rivero i qui hi darrere seu, quin gran joc es juga silenciosa i secretament. No és dâestranyar que aquells que defensen a Rivero, siguen els mateixos que publicaren que ETA era lâautora dels atemptats de Madrid, o que Sadam tenia armes de destrucció massives o que el colp dâEstat a Veneçuela era un rebel·lió cívica. Però el que és intolerable és que els periodistes progressistes es deixen enganyar i manipular per lâextrema dreta de caire colpista. Només per aportar un poc de llum a aquesta época de tenebres mediàtiques hem realitzat aquest dossier. No tenim cap veritat absoluta, sols dades que potser colpejaran les consciències i faran reflexionar sobre el paper del periodisme i la difícil lluita per mantindre la independència i una visió crítica.

Els dissidents del Pentàgon

Quan comencàrem a buscar respostes ens vam donar compte de que els Estats Units tenien desenvolupades des de fa dècades teranyines amb pressupostos sense límit per tal de fomentar la dissidència als països enemics. Camuflats sota ONG i organitzacions dâajuda al desenvolupament ens hi trobarem amb desenes de grups que compten amb milions de dòlars per tal de portar la democràcia a Cuba. Clar que poc a poc varem adonarseân que aquests mètodes no són nous i ja es varen aplicar per desestabilitzar o reconduir a Polònia, Nicaragua, Xile, Brasil, Espanya, Itàlia, França, Veneçuela i moltíssims més països.

El que descobriren els dirigents nordamericans als anys cinquanta és que per tal de mantindre la façana democràtica era molt difícil donar suport a invasions militars, i si això era inevitable, calia un treball previ dâacondicionament de les consciències col·lectives, de lâanomenada opinió pública. Així que a partir dâeixe moment el treball a dur a terme havia de tindre dos camins: el primer basat en lâerosió interna fomentant tant el terrorisme armat com la dissidència aparentment pacífica, el segon basat en la manipularció de lâopinió pública internacional per tal de justificar les seues intervencions. En el cas cubà, el terrorisme i lâintent dâinvasió han produit més de 3.000 morts. Els més recents, aprofitant la invasió dâIrak, varen ser els segrestos dâembarcacions i fa uns pocs anys els atemptats amb bombes contra hotels. Ara mateix hi han grups terroristes com els Comandos F-4 entrenant-se amb armes de guerra pesades en Florida, Estats Units, de manera pública i notòria, amb gabinet de premsa i web incloses.

En la creació i llançament dâuna oposició interna lligada a les posicions nordamericanes els milions invertits són sorprenents. La Ràdio i Televisió Martí, lligades a Voice Of America, tenen presupostos annuals que arriben als 30 milions de dòlars. Lâagència Cubanet ha rebut en els últims tres anys més dâun milió de dòlars. I sense dissimular un pèl, la Secció dâInteresos Nordamericans a La Havana ha organitzat tallers de âperiodisme independentâ? i ha donat 100.000 dòlars per a la creació de biblioteques independents amb llibres estadounidencs. Però les majors aportacions econòmiques venen de la Fundació Nacional per a la Democràcia (NED) i lâAjuda Internacional per al Desenvolupament (US AID). Entre 1997 i 2002 reconeixen destinar 22 milions de dòlars per a provocar un canvi polític a Cuba. El pressupost per al 2003 a Cuba de la USAID és de sis milions de dòlars. Aquests diners van destinat ,segons ells mateixos afirmen, a ONG que âpromoguen una transició pacífica a la democràcia a Cubaâ?. Amb la qual cosa reconeixen que un govern estranger finança la subversió interna per tal de provocar un canvi polític, operació encoberta i obviament prohibida per totes les lleis internacionals. Però això mai ha sigut un problema com sâha vist a Irak.

Raúl Rivero, lâheroi mediàtic

Raúl Rivero, ha sigut condemnat recentment a presó, junt amb altres 75 persones, en el context dâuna onada de segrestos i atemptats. Antic membre de les associacions dâescriptors i periodistes oficials, quan va caure el bloc soviètic es decidí a criticar al govern cubà. Però aleshores començà a a lligar-se als interesos dâEstats Units que poc a poc el captaren. Fou contractat pel diari dâextrema dreta El Nuevo Herald de Miami i catapultat a la presidència de la Societat Interamericana de Premsa (SIP), que agrupa als propietaris dels principals mitjans del continent americà i un dels principals suports dâEstats Units durant la Guerra Freda. També es va fer membre del Partit Solidaritat Democràtica, que dirigeix Humber Matos als Estats Units. Col·labora amb Cubanet, agència de Miami que està finançada pel govern dâEstats Units. Reporters Sense Fronteres, ONG expulsada de lâONU, també el finança i reconeix que li entregaren 900 dòlars. RSF, El Mundo i El País lâhan covertit en icona del periodisme independent anomenant-lo dissident. LâUNESCO el va premiar amb 25.000 dòlars aquest any, clar que al jurat estaven María Carmen Gurruchaga Basurto, directora del Primer Café dâAntena 3 Televisión i Marvin Kalb del Shorenstein i el Kennedy School of Government dels Estats units. Per supost Raúl Rivero és amic personal de lâexpresident espanyol José María Aznar i apareix en fotos donant-li la mà. Però quan les coses comencen a posar-se calentes és quan apareix en escena Carlos Alberto Montaner. Condemnat en en Cuba en 1961 per participar en atemptats terroristes amb explosius, es fugà a lâany següent i es va integrar en les forces especials cubanes de lâexèrcit dels Estats Units. En ple franquisme aparegué en Espanya fundant editorials i agències de notícies. En 1991 fundà la Concertació Democràtica amb Huber Matos, líder del partit de Rivero. El 22 de març del 2001 Montaner envià una carta a Osvaldo Alfonso a La Havana, en la que diu textualment âMi querido Osvaldo, un amigo a quien conoces tiene la bondad de hacerte llegar 30 mil pesetasâ?. I afegeix " Muy pronto te llamarán unos amigos españoles de alto nivel para hablar del Proyecto Varela". Montaner precisa "sugerí cinco nombres para fundar esa nueva idea: Payá, Alfonso, Arcos, Raúl Rivero y Tania Quintero. Va un fuerte abrazo y una revista Encuentro. Carlos Alberto Montaner". Dos dies després apareix un altra carta que diu âMi querido Osvaldo, un amigo común tiene la bondad de hacerte llegar estos 200 dólares y un recado personal que te dará Raúl. Llámame a España cuando veas esa nota. Un fuerte abrazo, Carlos Alberto Montanerâ?.

Aquestes dades mai han arribat a ser publicades per les grans corporacions mediàtiques que estan lligades pels interesos econòmics i polítics. Sense jutjar, ja que no som, ni volem ser jutges, cal explicar lâaltra cara, la fosca, de lâheroi mediàtic Raúl Rivero. Després podem treure conclusions. La nostra xicoteta aportació és trencar la censura del Pensament Ãnic i mostrar el que no es pot.


Raúl Rivero ha treballat o col·laborat amb:

Cubanet / Estats Units

Publica els escrits dels âperiodistes independentsâ? de lâAssociació de Premsa de Cuba, basada en La Havana i envia diners de la USAID als autors. El president de dita associació, Nestor Baguer, era un agent de la seguretat cubana infiltrat que va declarar al tribunal que el portal dâinternet Cubanet, radicat a Miami, els pagava a través del sistema de targetes Transcard de Canadà, excepte les sumes majors que arribaven per correu. Cubanet va rebre en 2003 més de 833.000 dòlars de la USAID, així com altres quantitats de la NED. Baguer va declar que en la Secció dâInteresos dâEUA (SINA), ell i els seus col·legues rebien instruccions sobre els tòpics a cobrir, tals com lâescassesa de medicaments, el tractament dels pacients i el tractament a les presons. També reben diners de RSF.

Revista De Cuba / Cuba

La revista està també acusada de ser creada i controlada per la SINA. RSF la qualifica de âla primer revista independent privada publicada sobre territori cubàâ?, però ells mateixos reconeixen que âuns 500 exemplars es vav realitzar en la SINAâ?. La retòrica utilitzada, és casualment la mateixa que la de Cubanet i la redacció afirma col·laborar amb Radio Martí associada a la Voice of America.

Cuba Press / Cuba

Un certificat de la Secretaria Internacional de RSF, firmat per Robert Menard, sâassegura que âla nostra associació dona suport financer a lâagència de premsa independent Cuba Press. El passat 30 dâagost (1996) RSF va entregar la suma de 900 dòlars a Raúl Rivero, director de Cuba Pressâ?.

Revista Encuentro / Espanya

Montaner és un dels impulsors del trimestral cultural i polític Encuentro de la Cultura Cubana, radicat a Madrid i finaçat per la NED amb 80.000 dòlars durant el 2001.

Periòdic El Nuevo Herald / Estats Units

Societat Interamericana de Premsa (SIP)

Colegio de Periodistas Independientes (CPI )

Asociación de Prensa Independiente de Cuba (APIC)


Ha rebut els següents premis:

Premi Reporters Sense Fronteres - Fundació de França en 1997

Premi Mundial UNESCO/Guillermo Cano a la llibertat de premsa dotat amb 25.000 dòlars.[ Pròximament publicarem un dossier complet de més 50 pàgines sobre el cas Raúl Rivero i la guerra cultural i mediàtica dâEstats Units ]
Mira també:
http://www.lavanc.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [ Investigació ] Raúl Rivero: periodisme independent o colp d'estat mediàtic?
29 abr 2004
Un deu per la gent de l'avanç. Aquest és el periodisme que necessitem. Gràcies per no fer de jutges sino només de periodistes.
Endavant!
Re: [ Investigació ] Raúl Rivero: periodisme independent o colp d'estat mediàtic?
29 abr 2004
chapeau
Sindicat Terrassa