Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Petita crònica de la tancada a la Facultat de Filologia de la Universitat de València
28 abr 2004
El passat 27 d’abril la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans convocarem un tancament a la Facultat de Filologia de la Universitat de València per tal de mostrar el nostre rebuig a les mesures preses contra la titulació de Filologia Catalana.
TANCAMENT Filologia Catalana 27.4.04 xerrada.jpg
Tot i que esperavem la resposta de més alumnes i professor@s, vam arribar a ser unes 80 persones, no sols de Filologia. Les activitats començaren a les 21.00 hores amb un debat sobre la situació de filologia catalana, i en acabar estudiarem lâerror pel qual va respondre tan poca gent al tancament. Seguidament un grup dâalumnes va fer una Performance anomenada: Vida i mort dâAusias March. A les 22.00 procedirem a fer el sopar a preu popular i agafar forces per a lâacte següent: Titelles a càrrec del grup Bandolina, que ens propiciaren diverses rialles. A les 00.30 Concert dâUn entre tants, rock tradicional català. A la 1.30 projectarem el video-documental âcatalà-castellà 300 anys sense imposicióâ?i a continuació ferem un debat sobre ell. En acabar ens estacionarem al corredor i posarem musica âreggae-ska-punk-hardcore de la terretaâ? i finalment projectarem dos videos més: âSalvem lâHortaâ? i âLâAplec del Puigâ?.

El nombre de gent va anar alternant-se al llarg de tota la vetl.lada, al principi erem cap uns 80 però al final sols quedarem de 10 a 15 persones. Aquest matí a les 8.00 hem abandonat el centre.

Per finalitzar volem expressar el nostre rebuig a les reformes i atacs que està sofrint el poble català:

Des de lâany 1995 i fins ara, la titulació de Filologia Catalana ha sigut el gran objectiu del govern valencià i espanyol del Partido Popular. Ja en els primers anys de govern del PP es promulga un dels més greus atacs: la deshomolagació de la titulació arreu dels territoris de parla catalana impedint dâaquesta manera la lliure mobilitat dels i les llicenciades de Filologia Catalana. Des dâaleshores i fins ara els atacs no sâhan aturat: censura de paraules en els llibres de textos; lâaplicació de lâanomenada âllei dâautorsâ? amb la que sâeliminava del llibres de lâensenyament mitjà escriptors/es no nascuts al País Valencià; intent de trencar amb lâinquestionable unitat de la llengua catalana; desaparició de Filologia Catalana com una titulació que garantitze el coneixement del valencià...

Ara, però, la situació ha canviat després de la sentència del TSJCV on es deixa clar que la titulació acredita totalment el coneixement de valencià i es fa referència explicita a la unitat de la llengua. Aquesta sentència sâafegeix a la que en el seu dia dictaminà el Tribunal Constitucional espanyol on també es deixava clara la unitat del català, donant-li la raó a la Universitat de València,la qual en els seus Estatuts diu textualment â Als efectes dâaquests Estatuts, hom admet com a denominacions seues tant lâacadèmica, llengua catalana com la recollidaen lâEstatut dâAutonomia, valenciàâ?.

Malgrat aquesta sentència, la situació no ha acabat i hem de continuar defensant aquesta titulació com una mostra més de la nostra defensa de la unitat del català de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, ja que mentre en qualsevol racó del nostre territori es dubte de la unitat del català o aquesta siga una llengua atacada i perseguida no aturarem la nostra lluita.

Per això des de la CEPC exigim:

- la derogació inmediata de totes aquelles mesures que rebutgen la unitat de la llengua i que perjudiquen la normalització de la nostra llengua.

- Una postura valenta i ferma per part de la Universitat de València en la defensa del català i de la titulació de Filologia Catalana.

- La derogació de la llei dâautors, del decret que deshomologa la titulació de Filologia Catalana arreu dels Països Catalans i de totes aquelles lleis que han desprestigiat i han intentat acabar amb lâesmentada titulació.

València (LâHorta)
Països Catalans
Dimecres 28 dâabril del 2004.
Mira també:
http://www.coordinadora.net

This work is in the public domain

Comentaris

+ fotos
28 abr 2004
TANCAMENT Filologia Catalana 27.4.04 001.jpg
TANCAMENT Filologia Catalana 27.4.04 008.jpg
TANCAMENT Filologia Catalana 27.4.04 022(1).jpg
TANCAMENT Filologia Catalana 27.4.04 036.jpg
;)
Re: Petita crònica de la tancada a la Facultat de Filologia de la Universitat de València
29 abr 2004
Felicitats per la acció, però aquesta placa d'ernest lluch fa mal als ulls!
Coratje, companys.
29 abr 2004
Des del Principat estant, vull felicitar-vos i encoratjar-vos a no cedir. Entre tots acon seguirem algun dia poder viure en català arreu dels Països Catalans.
Salut !
Sindicato Sindicat