Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : dones
La justícia turca referma la condemna de quinze anys de presó per l’activista pro drets humans kurda Leyla Zana
21 abr 2004
El seu cas ha suscitat més expectació, perquè la política de drets humans de Turquia és objecte d'una intensa observació, ara que és candidata a entrar a la Unió Europea.
leyla2.jpg
Un tribunal turc ha confirmat avui la condemna de l’activista pro drets humans kurda, Leyla Zana, i la dels tres diputats del partit kurd PKK. El primer judici que la va condemnar a quinze anys va ser declarat irregular pel Tribunal Europeu dels Drets Humans. Zana, que l'any 1995 va guanyar el Premi de la Pau Sàkharov del Parlament Europeu, és a la presó des del 1994 i, per tant, si res no canvia, haurà de passar-hi cinc anys més. Però el seu cas ha suscitat més expectació, perquè la política de drets humans de Turquia és objecte d'una intensa observació, ara que és candidata a entrar a la Unió Europea. El president del Parlament Europeu, Pat Cox, ja ha condemnat la decisió de la justícia turca i demà la cambra europea analitzarà la situació de Zana i dels altres tres condemnats. Cox, per qui avui s'han repetit els errors del judici anterior, ha demanat al govern turc que reformés el sistema judicial, i la Comissió Europea ha manifestat que tindria en compte aquesta violació dels drets humans a l’hora de decidir si Turquia pot entrar a la Unió Europea.
Mira també:
http://www.vilaweb.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La justícia turca referma la condemna de quinze anys de presó per l’activista pro drets humans kurda Leyla Zana
21 abr 2004
<b>LEYLA ZANA - RATIFICACION DE CONDENA A CUATRO EX DIPUTADOS TURCOS</b>

<b>Un tribunal de Ankara ratifica la pena de 15 años de cárcel para cuatro ex diputados turcos</b>


ANKARA.- Los cuatro sentenciados, entre ellos el premio Sajarov que concede el Parlamento Europeo, Layla Zana, se encuentran encarcelados desde 1994 por "mantener relaciones" con el ilegalizado Partido de los Trabajadores del Kurdistán (PTK).


Un tribunal de la Seguridad del Estado de Ankara ha ratificado la sentencia de 15 años de prisión para cuatro ex diputados kurdos, incluida la activista de derechos humanos, Layla Zana, condenados por "mantener relaciones" con un partido kurdo ilegalizado.


Los sentenciados, encarcelados en 1994, permanecerán en prisión hasta junio de 2005 conforme a lo emitido en el primer juicio, a no ser que el veredicto sea rechazado por el Tribunal Supremo turco, al que los cuatro ex diputados kurdos han recurrido.


Layla Zana, premio Sajarov del Parlamento Europeo, y sus compañeros Hatip Dicle, Orhan Dogan y Selim Sadak, todos ellos diputados del pro kurdo Partido Democrático, fueron condenados en 1994 por mantener relaciones con el proscrito
Partido de los Trabajadores del Kurdistán (PTK).


El Tribunal Europeo de Derechos Humanos solicitó en 2001 que se repitiera el juicio contra los cuatro sentenciados por considerar que no se desarrolló "adecuadamente".


Su abogado, Yusuf Alatas, ha dicho hoy tras conocerse la decisión de los jueces turcos que recurrirá al Tribunal Europeo si el Supremo no revoca la sentencia.
Re: La justícia turca referma la condemna de quinze anys de presó per l’activista pro drets humans kurda Leyla Zana
21 abr 2004
Leyla Zana, símbol del poble kurd, fa deu anys que és a la presó. El primer judici que la va condemnar va ser declarat irregular pel Tribunal Europeu dels Drets Humans, i ara se n'ha fet el segon. Leyla Zana espera avui el veredicte de la justícia turca, que la va condemnar per parlar en kurd al parlament turc.


L'any 1991 Leyla Zana, en la primera sessió com a diputada del Parlament turc, portava una diadema amb els colors kurds i va dir, en kurd, que esperava que els pobles kurd i turc poguessin viure en pau en un marc democràtic. Degut aixó
va ser condemnada per la justícia turca, que l'acusa de col·laborar amb el PKK.


El primer judici que la va condemnar va ser declarat irregular pel Tribunal Europeu dels Drets Humans, i ara se n'ha fet el segon.


Però el seu cas ha aixecat més expectació perquè la política de drets humans de Turquia és ara sota una forta observació, ara que és candidata a l'entrada dins la Unió Europea. Si Zana no és declarada innocent, de ben segur que Turquia rebrà moltes crítiques.


http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3645283.stm

http://www.kurdmedia.com/news.asp?id=4867
Re: La justícia turca referma la condemna de quinze anys de presó per l’activista pro drets humans kurda Leyla Zana
22 abr 2004
Ke fort kol·lega! 10 anys a la garjola per parlar en un "parlament" de l'amistat entre pobles veïns en kurd. Tremoleu Puigcercós i companyia ke si torna el PP ja us podeu anar preparant ke d'això segur ke en prenen bona nota.

au siau.
Sindicato Sindicat