Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral : dones
L'atur de les dones és el doble que l'atur dels homes
20 abr 2004
L’atur i les dones a Espanya. La taxa d’atur de les dones dobla la dels homes.

Sense cap dubte, una de les principals problemàtiques del món laboral espanyol n’és l’elevat atur. I, encara més, analitzant les xifres amb més deteniment, destaca la major incidència de l’atur entre les dones.
Segons les dades del 2003(1) , si bé la taxa d’atur pels homes era d’un 8.20% en el cas de les dones arribava al 15.56%. Així doncs, la taxa d’atur de les dones és el doble que la dels homes.
L’atur femení, no només és més elevat que l’atur masculí, sinó que la seva evolució en el temps també mostra una gran diferència en l’augment de l’atur de les dones respecte al dels homes (més del 18% d’augment respecte al 7% de l’augment masculí). Si el 1978 la taxa d’atur dels homes es situava al 6.35% i pel 2003 al 9%, en el cas de les dones el 1978 es situava en un 7.4% i el 2003 ha tingut un gran increment fins arribar al 18.4%(2) . Si ens fixem en les xifres absolutes, l’augment de l’atur es concentra sobretot en les dones, que passen de ser menys de 300.000 a ser al voltant d’ 1.5 milions.
Finalment, cal destacar que aquesta major incidència de l’atur en les dones dista, en gran mesura, dels altres països de la Unió Europea, tant si mirem els nivells d’atur com si ens fixem en la diferència respecte els homes.
D’aquesta manera doncs, i malauradament, les dones s’incorporen al treball remunerat, sí, però per la porta de l’atur i la precarietat.

(1)Font: INE, EPA.
(2)les dades han estat calculades segons l’antiga definició d’atur per fer-ho comparable amb les dades de 1978. Extret de Toharia(2003) El mercado de trabajo en España, 1978-2003. ICE. N.811.


Més informació:

http://www2.uah.es/ltoharia/Recientes/Toharia_ICE2003.pdf
http://www2.uah.es/ltoharia
www.ine.es
www.ilo.org
http://www.eiro.eurofound.eu.int
http://europa.eu.int/

This work licensed under a
Creative Commons license
Sindicato Sindicat